19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

Köpek skandalına misliyle misilleme

Viyana Havalimanında Türk yolcuların köpeklere arattırılmasına misilleme gecikmedi. İstanbul’dan Avusturya’ya gidecek yolcular da polis köpeği ile arandı. Dışişleri Bakanlığı da Viyana’yı kınadı.

21 Ekim 2017 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
Köpek skandalına misliyle misilleme

Avusturya polisinin Viyana Havalimanında Türk yolcuları köpeklerle aramasına misilleme gecikmedi. Önce Dışişleri Bakanlığı’ndan sert tepki geldi, ardından da Avusturyalı yolcular polis köpeklerine aratıldı. Skandal 13 Ekim Cuma günü Viyana Havalimanında Türk yolcuların polis köpeklerine arattırılması ile başladı. Rezalet görüntüler jet hızıyla sosyal medyada yayıldı, Avusturya’ya büyük tepki gösterildi. Türkiye’nin Viyana Boşkonsolosu, olayın duyulmasıyla havalimanına gidip incelemelerde bulundu. 

ANLADIKLARI DİLDEN

Avusturya’da Türkiye’ye gitmeye hazırlanan yolcuların, Viyana Havalimanı’nda köpeklerle arandığının ortaya çıkmasının ardından Avusturya’ya misliyle karşılık verildi. İstanbul Atatürk Havalimanı’nda da Viyana’ya gidecek Avusturya vatandaşları köpeklerle arandı. Yolcular daha sonra Avusturya’ya gidecek uçağa alındı. 

Atatürk Havalimanı’ndan Viyana’ya gidecek uçağın yolcuları önce polis tarafından belge kontrolüne tabi tutuldu. Yapılan kontrollerin ardından  Avusturyalı yolcuların üzerleri ve çantaları köpek ile detaylı bir aramadan geçirildi. Yolcular daha sonra THY’nin saat 17.40’da İstanbul-Viyana seferini yapacak uçağına alındı. Dışişleri Bakanlığı da, sosyal medyada paylaşılan Viyana Schwechat Havalimanı’ndaki, skandal görüntülere  ilişkin yazılı bir açıklama yaptı. 

KONSOLOS İNCELEDİ

Açıklamada, “Olayın yaşandığı gece Viyana Başkonsolosluğumuzca havaalanına gidilerek, inceleme yapılmıştır. Bu tür aramaların, ihbar yapılması üzerine ve nadiren, tüm havayollarını kapsayacak şekilde yapıldığı öğrenilmiştir” ifadeleri yer aldı.

SCHENGEN YALANI

Avrupa’da, ABD’nin Türkiye’ye vize kararı sonrası bazı Schengen ülkelerinin de benzer uygulamaya geçtiği iddiaları ortaya atıldı.  Sosyal medya üzerinden yayılan mesajlarda Macaristan, Portekiz, Norveç, Slovenya, Avusturya, İtalya, Hollanda ve Fransa’nın, ABD’nin kararından sonra Türkiye’de vize başvurularını durdurma yoluna gittiği veya başvuruların sonuçlanma süresini uzatıldığı iddia edildi.  

İDDİALAR ASILSIZ

Bu iddiaları yalanlayan Dışişleri Bakanlığı, Ankara’daki Avrupa Birliği Delegasyonu, Macaristan, Portekiz, Norveç, Slovenya, İtalya, Hollanda ve Fransa büyükelçilikleri ile bu çerçevede temasa geçildiğini ifade etti. Bu ülkelerin büyükelçiliklerinin de, bu iddiaları kesin surette reddettikleri ve Türkiye’deki vize başvurularının olağan prosedür kapsamında sorunsuz olarak sürdürüldüğünü vurguladıkları kaydedildi.