19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

Körfez barışı için Kuveyt çıkartması

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya, Kuveyt ve Katar’ı kapsayan ‘Körfez krizine çözüm turunun’ ikinci durağı Kuveyt’e geçti. Yoğun bir diplomatik temas yürüten Erdoğan, bugün turun son ayağı Katar’da olacak.

MUSTAFA KARTOĞLU15 Kasım 2017 Çarşamba 07:00 - Güncelleme:
Körfez barışı için Kuveyt çıkartması

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Körfez krizine çözüm bulmak için başlattığı Rusya, Kuveyt ve Katar’ı kapsayan 3 günlük ‘çözüm turu’na devam ediyor. Turun Rusya ayağını tamamlayan Erdoğan, Kuveyt’e geçti. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı, Kuveyt Uluslararası Havalimanında, Kuveyt Başbakan Birinci Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Şeyh Sabah Al Khaled Al Sabah, Kuveyt’in Ankara Büyükelçisi Gassan ez-Zevavi, Türkiye’nin Kuveyt Büyükelçisi Ayşe Hilal Sayan Koytak ve diğer yetkiler karşıladı.

 Erdoğan’a, eşi Emine Erdoğan, Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Enerji Bakanı Berat Albayrak, Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Ulaştırma Bakanı Ahmet Arslan eşlik ediyor.

GÖRÜŞME TRAFİĞİ

Karşılamanın ardından temaslarına başlayan Erdoğan, ilk olarak Kuveyt Meclis Başkanı Merzuk el-Ganim’i kabul etti. Beyan Sarayı Devlet Konukevi’nde, basına kapalı gerçekleşen kabul, 40 dakika sürdü.  Cumhurbaşkanı, El-Ganim’in ardından Beyan Sarayı Devlet Konukevi’nde Kuveyt Başbakanı Şeyh Cabir el-Mübarek el-Hamad es-Sabah’ı kabul etti. Zirve yarım saat sürdü. Erdoğan daha sonra Beyan Sarayı’nda Kuveyt Emiri Şeyh Sabah El-Ahmed El Cabir El-Sabah tarafından resmi törenle karşılandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Kuveyt Emiri Şeyh Sabah, karşılama töreninden sonra baş başa görüşme yaptı. 

ÜÇ ANLAŞMA İMZALANDI 

İkili ve heyetler arası görüşmelerin ardından Erdoğan ve Şeyh Sabah’ın huzurunda 3 anlaşma için imza töreni düzenlendi. İki ülke arasında, “Spor Alanında İşbirliği Anlaşması”, “Doğrudan Yatırımın Teşvik Edilmesine Yönelik Mutabakat Zaptı” ve “Bilim ve Teknoloji Alanında İşbirliği Protokolü” imzalandı.Erdoğan, imza töreninin ardından Kuveyt Emiri Şeyh Sabah tarafından onuruna verilen öğle yemeğine katıldı.  

BAŞ BAŞA ZİRVE

Cumhurbaşkan Erdoğan ve Kuveyt Emiri Şeyh Sabah el-Ahmed el-Cabir es-Sabah’ın Beyan Sarayı’ndaki baş başa ve heyetler arası görüşmelerinin ardından iki ülke arasındaki anlaşmaların imza töreni gerçekleştirildi. Erdoğan ve  es-Sabah, heyetteki yetkilileri selamladı.  

TÜRK BAYRAKLI JEST

Erdoğan’ın Kuveyt’e yaptığı ziyaret nedeniyle ülkenin sembolü olan Kuveyt Kuleleri’ne Türk bayrağı yansıtıldı. Kuveyt Türk Toplumu Başkanı Nesim Ömeroğlu, “Bu gece mübarek bir ziyarete şahitlik ediyoruz” dedi. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan,  Kuveyt’te Limak İnşaat tarafından yapımı sürdürülen Kuveyt Uluslararası Havalimanı yeni terminal binasının inşaatı hakkında yetkililerden bilgi aldı, çalışanlarla fotoğraf çektirdi.

Katar: Ablukacılar çözüm istemiyor

Katar Emiri Şeyh Temim Bin Hamed Al Sani, ülkesine uygulanan ablukayla ilgili açıklamalarda bulundu. Doha’da Katar Danışma Meclisi 46’ncı dönem açılış programında konuşan Al Sani, ülkesinin Körfez krizinde egemenliğe karşılıklı saygı üzerine kurulu bir diyalog çerçevesinde çözüme hazır olduğunu söyledi ve ekledi: “Ancak, Katar’a abluka uygulayan ülkelerden gelen göstergeler bu ülkelerin çözüm istemediğini ortaya koyuyor. Biz abluka uygulayan ülkelerle ilişkilerin kesik olmasından korkmuyoruz, ülkemiz onlar olmaksızın da çok iyi durumdadır. Ancak abluka uygulayanların ilişkileri koparmakla yetineceklerini düşünmek doğru değildir. Çünkü, Katar halkını toplu olarak cezalandırmak istiyorlar. Her yerde Katar aleyhine kışkırtıcı adımlar atıyorlar. Olayların tırmandırılmaması çağrısında bulunuyoruz.”  

Eski Katar Emiri Şeyh Hamad Bin Halife Al Sani ile dün akşam yemeğinde bir araya gelen Erdoğan, bugün de Katar Emiri Şeyh Temim Bin Hamed Al Sani ile görüşecek.