16 Nisan 2024 Salı / 8 Sevval 1445

‘Kripto Ordu’nun şifreleri çözüldü

TSK’daki ‘kripto’ FETÖ’cülerle bağlı bulundukları ‘sivil imam’ların ilişkisi deşifre oldu. Yapılanmanın ‘müdür, müdür yardımcısı, öğretmen, öğrenci gözcü, doktor’ şeklinde hiyerarşik yapısı tespit edildi

KEMAL GÜMÜŞ13 Ağustos 2017 Pazar 07:00 - Güncelleme:
‘Kripto Ordu’nun şifreleri çözüldü

Tekirdağ Cumhuriyet Başsavcılığı’nca yürütülen Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimi soruşturması kapsamında gözaltına alınan iki şüphelinin ifadeleri sonucunda, TSK’daki “kripto” örgüt mensupları ile bağlı bulundukları “sivil imam”ların ilişkisi deşifre oldu.

HER RÜTBEDEN VAR

Tekirdağ Emniyet Müdürlüğü ekipleri, FETÖ/PDY içerisinde askerlerden sorumlu olduğu tespit edilen ve 21 Mart’ta gözaltına alınan M.Ç’nin “Sohbet için öğrencilerimle randevulaşırdık. Randevuya gelmezse sohbete çağıracağım kişileri ankesörlü telefonlardan arka arkaya arardım.” şeklindeki beyanları doğrultusunda soruşturmayı derinleştirdi. Bu kapsamda albay, yarbay ve binbaşı rütbesinde 6, yüzbaşı, üsteğmen ve teğmen rütbesinde 69, astsubay rütbesinde 160, uzman er-erbaş sınıfından 5, sivil sorumlu olarak 76 olmak üzere 316 şüpheli hakkında yakalama kararı çıkarıldı. 

316 ŞÜPHELİ İSİM VAR

Soruşturmada, Tekirdağ’da FETÖ/PDY içerisinde “mahrem yapı abisi” olarak sorumlu düzeyde faaliyet yürüten örgüt mensuplarının, kendilerine bağlı olarak TSK içerisinde yer alan askeri personelle deşifre olmadan iletişime geçmek amacıyla kullandığı değerlendirilen 23 ayrı ankesörlü telefonun HTS kayıtları da incelendi. Kayıtlarda, bir ankesörlü telefondan üst üste aranan birden fazla kişinin asker olduğu tespit edildi . Soruşturma kapsamında hakkında yakalama kararı çıkarılan aralarında rütbeli askerlerle sivil imamların da bulunduğu 316 şüpheliden 289’u düzenlenen 8 operasyonda gözaltına alındı. Bunlardan 154’ü tutuklanıp 135’i adli kontrolle serbest bırakılırken 27 şüpheli firari olarak aranıyor.

BYLOCK KULLANMAZLAR

Deşifre olmamak amacıyla gizliliğe büyük önem veren TSK’nın kripto yapılanması üyelerinin “ByLock” kullanmadıkları, FETÖ’nün mahrem imamları hariç kimseyle görüşmedikleri, örgüt üyeleriyle cep telefonu yerine ankesörlü telefonla iletişim kurdukları, sohbet toplantılarına giderken cep telefonlarını ya evde bıraktıkları ya da sohbet odasına almadıkları, telefon numaralarını şifreledikleri, sim kartsız tablet üzerinden başkalarının Wi-Fi’sini kullanarak iletişim kurdukları, örgütsel dokümanlara ve videolara flash bellek üzerinden şifreyle ulaştıkları belirlendi

GİZLİ HİYERARŞİ

Kripto yapılanmanın “müdür, müdür yardımcısı, öğretmen, öğrenci (TSK personeli), personelci, akademi mesulü, evlenme sorumlusu, ümitçi, gözcü, doktor, recacı, sohbet hocaları” şeklinde hiyerarşik yapıyla gizlendiği tespit edildi. Soruşturma kapsamında, gizli yapılanma şu şekilde deşifre oldu:      

- MÜDÜR: Atama, evlenme, görev alma, kurmaylık sınavı gibi konularla birinci derecede ilgili kişidir. Alt seviyenin kontrolü, istihbarat bilgilerinin akışı, himmet toplanmasını organize eder.      

- MÜDÜR YARDIMCISI: Örgüt yapısında ara bağlantıyı sağlar. “Müdür”den aldığı talimatları bir alt kademe olan “öğretmenler”e aktarır. Alt kadrodan gelen talepleri de üstüne iletir.      

- ÖĞRETMEN: Her öğretmen, her biri 2-3 kişiden oluşan 2 ila 7 arası grupla ilgilenir. Öğretmenler, öğrencilerin (TSK personeli) evlenme, maddi sıkıntı, atama gibi her türlü işlemlerinden sorumludur. Çekirdekten yetişen elemanlar arasından seçilen öğretmenlerin 17-25 Aralık sürecinden sonra Bank Asya’ya para yatırmadığı, çocuklarını örgütün okullarına göndermediği belirlendi.      

- ÖĞRENCİLER: Öğretmenlere bağlı TSK personeli olan öğrenciler durumlarına göre himmet vermek zorundadır.      

- PERSONELCİ:FETÖ’nün herkesten gizlediği “İK” yapılanmasının TSK için kurgulanmış ayağıdır. TSK içindeki yapılarla FETÖ’nün zayıf olduğu bölgelere veya birimlere eleman kaydırılması, yeni eleman kazanılması ve bunların yönlendirilmesi görevini yürütür.      

- AKADEMİ MESULÜ:TSK’daki FETÖ yapısına bağlı kurmayların seçilmesi, sınava hazırlanması işlerini yürütür.      

- EVLENME SORUMLUSU: Yapı içerisinde gizli kalması gereken subay ya da astsubayların deşifre olmaması için örgüt içerisinden evlilik yapmalarını sağlar.      

- ÜMİTÇİ:Örgüt faaliyetlerinden uzaklaşan, gelmesinde gitmesinde sıkıntı olan ancak kazanılabileceği düşünülen öğrenciler üzerinde çalışma yaparak, bu kişileri örgüte tekrar kazandırır.      

- GÖZCÜ:Askeri lise ve harp okulundaki örgüt mensubu öğrencilerle ilgilenen ve 15 günde bir okul dışında buluşma yapan talebe abisidir.      

- DOKTOR: Gözcü görevini yürüten birden fazla talebe abisini kontrol eder ve denetler.      

- ARAMA TARAMA MESULÜ (RECACI):Mahrem işlerde faaliyet gösteren sorumlu abilerin evlerinde belli aralıklarla herhangi bir ani baskına karşı tedbir amaçlı arama yapan genellikle müdür seviyesindeki sorumlu abilerdir. Ayrıca evdekilerin yaşantılarını, kız arkadaşlarının olup olmadığını ani baskınlarla kontrol eden kişidir.  Tekirdağ’da ortaya çıkarılan bu mahrem düzenin, örgütün Türkiye’deki TSK yapılanmasında kullanıldığı tahmin ediliyor.