24 Nisan 2024 Çarşamba / 16 Sevval 1445

Lavrov: El Bab saldırısını ne Rusya ne Suriye rejimi yapmıştır

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Rus mevkidaşı Sergey Lavrov, ortak açıklama yaptı. Lavrov, '24 Kasım konusuyla ilgili hava saldırısına maruz kaldı TSK. Fakat ortak bir görüş var. Rusya olarak bununla ilgimiz yok. El Bab saldırısını ne Rusya ne Suriye rejimi yapmıştır' dedi.

1 Aralık 2016 Perşembe 07:00 - Güncelleme:
Lavrov: El Bab saldırısını ne Rusya ne Suriye rejimi yapmıştır
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile Antalya'da, Türkiye- Rusya Ortak Stratejik Planlama Grubu 5'inci Toplantısı kapsamında biraraya geldi.
 
Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov açıklamasında, "Suriye'de kanın acil dturdurulması gerekiyor. Türk Akımı konusunda olumlu bir gelişmeyi dile getirdik. Ayrıca Türkiye'de Akkuyu Nükleer Enerji Santrali'nin çalışmalarının da iyi bir şekilde devam etmesi konuşuldu. Biz halk diplomasisinin de gelişmesini çok istiyoruz. Turizm konusunda çalışmalar devam edecek, daha bir hız kazanacak. Güvenlik konusunda tabii ki daha önceki tavsiyelerimizi de gözönünde bulundurulacağını umuyoruz. Ayrıca vize konusunu da ele alıp, görüştük. Genel olarak gerçekten çok içerikli bir görüşme oldu. Toplantılarımız iyi geçti. Biz bundan sonraki ilişkilerimzide de normal sürecinin hızlanmasını ve içerik kazanması için elimizden geleni yapmaya hazır olduğumuzu belirtemk istiyorum." dedi.
 
SORU VE CEVAPLAR...
 
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu,"Fırat Kalkanı operasyonun yerel güçlerle devam ettirdiği operasyonu son derece nettir. Biz terör örgütlerinin hepsiyle PYD, YPG, PKK mücadele etmemiz gerekiyor, ediyoruz. Suriye'nin milli bütünlüğü sağlanmazsa, bugün DEAŞ'ı temizlersiniz, yarın başka bir örgüt çıkar. Ateşkesin hemen sağlanması lazım. Sayın Cumhurbaşkanımızın Esed konusundaki görüşü belli. Esed'in 600 bin insanın öldürülmesinden sorumlu olduğunu biliyoruz. Rusya'yla farklı düşünüyor olabiliriz, Rusya ile en iyi seçimin siyasi seçim olduğunda hemfikiriz. Bizim ne Irak'ın ne de Suriye'nin topraklarında gözümüz yok. Rusya ile yakın işbirliğimiz, liderlerimizin vizyonu ve bizim çabalarımız bizi bu sonuca ulaştıracaktır. Suriye'de hedefe bir an evvel ateşkesin sağlanıp, ulaşmamız lazım." açıklamasında bulundu.
 
LAVROV: Biz Moskova, Kremlin, Dışişleri Bakanlığı olarak sadece anlaşmalarımız çerçevesinde işbirliğine devam edeceğiz, Suriye'de buna dahil. Suriye'de barış getirmek amacıyla işbirliğimize devam edeceğiz. Rusya ile Türkiye'nin işbirliği Suriye'de barışın gelmesine ivme kazandıracaktır. Şu anda bir duraklama var. Uluslararası kuruluşlar, gruplar bu konuyu hızlandırmaları lazım. Nedense hareket gelmiyor. Biz bekliyor muyuz, dolayısıyla somut adımlarla hem Rusya hem Türkiye'nin işbirliği bu konuda sürekli devam edecektir.
 
TÜRKİYE İLE TİCARET YAPMAMIZDA HİÇBİR SIKINTI KALMADI
 
LAVROV: Biz bunu aşama aşama yapıyoruz. Yaptırımları kaldırmak konusunda, normalleşme süreci çerçevesinde. Şu anda ticareti geliştirmek için hiçbir engel yok. Sağlık konusunda bir kısıtlama var, o da çözülmüştür. Diğer ticaret ürünleri için, ihracat malları için, gerçekten bizim talep ettiğimiz üreticilerden bu konuda çalışmalar yapılsın. Özellikle et ve gıda ürünlerinin temiz olmasını, standartlara uygun olmasını istedik. Rusya'da çalışmalar devam ediyor. Türk işadamları hiçbir zaman durmadı, biz buna destek veriyoruz. Bundan sonraki aşamalarda da büyük projelerde Türk firmaları kullanmaya devam edeceğiz. Vizesiz uygulamaya geçmeden önce bazı konular var güvenlikle ilgili onları çözmemiz lazım. Terörle ilgisi olan kişilerin hareketini kısıtlamak amacıyla çalışmalar yapılacak.
 
TÜM ENGELLERİN KALDIRILMASI İÇİN İRADEMİZ VAR
 
ÇAVUŞOÜĞLU: Esasen hedeflerimize ulaşabilmemiz için ticarette ve yatırımda çeşitliliği sağlamamız gerekiyor. Daha da önemlisi engellerin tamamen kalkmaması lazım. Türkiye ile Rusya arasında sermayenin, hizmetlerin, kişilerin, malların önündeki engellerin kalkması lazım. Bu konuda irademiz var. Türkiye vatandaşları gitsin ticaret yapsınlar, yatırım yapsınlar. O yüzden tüm engelleri kaldırma konusunda irademiz var. Güvenlik ve konsolosluk birimlerimiz biraraya gelecekler. Bu konuları değerlendirip birlikte adımları atacağız.
 
SURİYE'DE BARIŞ İÇİN HERKESLE GÖRÜŞMEYE HAZIRIZ
 
LAVROV: Biz Suriye'de bulunan herkesle görüşmeye hazır olduğumuzu beyan ettik. Siyasi muhalefet şu anda göçmenlerden oluşuyor çoğunlukla. Dolayısıyla onlarla görüşemiyoruz. Ayrıca gerçekten vatansever ve hiçbir yere gitmeyen, sıkı bir şekilde gelişmeleri takip edenler var. Bu kısımla da görüşeceğiz, iletişime geçeceğiz. Rusya Federasyonu Savunma Bakanlığı nezdinde de bunun bilgileri yayınlanıyor. Suriye'de binlerce şehir, kasaba mevcut. Şu anda tarafların barışma sürecini desteklemek için çalışıyoruz. Hiçbir zaman "kimseyle görüşemeyiz" demedik ve demeyiz. Türk mevkidaşımla da bu konuda görüşmelerim devam ediyor. 
 
SAYIN SERGEY'E MUHALEFETLE DE GÖRÜŞMESİNİ İSTEDİM
 
ÇAVUŞOĞLU: İlişkilerimziin tekrar normalleşme sürecine girdiği anda St. Petensburg'da ilk görüşmeyi yapmıştık.  Dostum Sergey'e de Suriye'de muhalefetle görüşme yapmasının yararlı olacağını söylemiştim. Sergey de herkesle görüşebileceklerini söyledi. Rusya'nın Suriye'de muhalefetle görüşmesi son derece doğaldır. Ne diyoruz, toprak bütünlüğünün yanında ülkenin bütünlüğünü sağlamak. Bu hiç kimsenin dışlanmamasıyla olur, kapsayıcı olmasıyla olur. Birlik ve beraberliği sağlamak, kalıcı çözüm için bu görüşmeleri destekliyoruz.
 
TSK'YA YAPILAN 24 KASIM'DAKİ SALDIRIYLA İLGİMİZ YOK
 
LAVROV: 24 Kasım konusuyla ilgili havadan bir saldırıya maruz kalmıştır TSK. Şu anda biz Rusya Federasyonu olarak bu saldırıyla hiçbir ilgimiz yoktur. Bu saldırı Suriye'nin silahlı kuvvetleri tarafından da yapılmamıştır. Biz şu anda orada terörizmle ve teröristlerle mücadeleye devam ediyoruz. Buna konsantre olmuşuz. Dolayısıyla böyle olayların bir daha olmamasını istiyoruz.