23 Nisan 2024 Salı / 15 Sevval 1445

Mili Savunma Bakanı Akar'ın gündeme getirdiği PKK'nın 'drone' saldırısının detayları ortaya çıktı

Mili Savunma Bakanı Akar, Suriye'de güvenli bölge sorusuna şimdiye kadar pek duyulmayan bir detayla, terör örgütü PKK'nın 'drone' saldırılarına dikkat çekerek cevap vermişti. ABD'den pek çok silah alan terör örgütü PKK/YPG'nin 'drone' konusunda geldiği noktanın detaylarını Star Gazetesi Yazarı Yahya Bostan, 'PKK’nın DEAŞ’lı mühendisleri' yazısıyla köşesine taşıdı.

14 Mart 2019 Perşembe 07:00 - Güncelleme:
Mili Savunma Bakanı Akar'ın gündeme getirdiği PKK'nın 'drone' saldırısının detayları ortaya çıktı

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, 8 Mart 2019'da konuk olduğu Anadolu Ajansı'nda, "Güvenli bölge konusunda 30-40 kilometre diyoruz. Niçin söylüyoruz. Çünkü şu anda teröristler yeni birtakım yöntemler peşindeler, bunlardan birisi de drone'ların kullanılması. Drone'lara patlayıcıları koyuyorlar. Bu patlayıcıları göndermek suretiyle karakollarımıza, insanımıza, sivil, asker demeden saldırılarda bulunuyorlar. Bunları def edebilmek için bunların bir şekilde 30-40 kilometre sınırlarımızdan uzaklaştırılması lazım, bizim talebimiz budur." dedi. 11 Mart 2019'da Diyarbakır'da, düzenlenen operasyonda terör örgütü PKK mensuplarınca 5 farklı noktaya tuzaklanan 5 el yapımı patlayıcının imha edildiği bildirildi. Aynı operasyon kapsamında çok sayıda mühimmat ve yaşam malzemesi ile birlikte ele geçirilen 2 drone dikkat çekti. 

Terör örgütü PKK'nın 'drone' saldırılarının detaylarını Star yazarı Yahya Bostan bugünkü yazısında gündeme getirdi.

İşte Yahya Bostan'ın "PKK’nın DEAŞ’lı mühendisleri" adlı yazısı;

Türkiye’nin bir beka meselesi mi var? Evet, var. Yaşadığımız gelişmeler ortadayken Türkiye’nin bir beka mücadelesi yürütmediğini söylemek tabloya eğri bakmaktır. 
 
Az sonra nasıl bir beka mücadelesi yürütüldüğü, karşımızda nasıl kirli bir ittifak kurulduğuyla ilgili ilginç bilgiler vereceğim. Ancak önce birkaç hususu vurgulamam gerekiyor. 
 
Doğuda ve güneyde, Türk sınırlarının ötesi ateş çemberi. Irak istikrarsız, Suriye iç savaş yorgunu. İran ambargo altında, ancak bölgesel hırslarından vazgeçmiyor. Terör örgütü PKK/YPG Irak’ın kuzeyi ve Suriye’de Türkiye için tehdit oluşturuyor. 
 
Doğu Akdeniz’de kesif bir alan kapma mücadelesi var. İsrail, Yunanistan, Güney Kıbrıs Rum Kesimi ve Mısır’dan oluşan bir blok Türkiye’nin haklarını gasp etmeye çalışıyor. Siyonist rejimin planı aynı zamanda Kudüs’e el koymak. Suud-Birleşik Arap Emirlikleri kliği istikrar bozucu rolünü oynamaya devam ediyor. 
 
Dünya düzeni çöktü. Küreselleşme, liberal sistem yenildi. Sınırlar dikenli tellerle tahkim ediliyor. ABD-Çin boğaz boğaza. Yeni düzen kurulurken Türkiye’nin bağımsızlığını korumak çok önemli. S-400 tartışması da bunun bir parçası. Türkiye’nin hava savunma sistemini güçlendirmesinden rahatsız olan başkentler Ankara’nın kendisine bağımlı kalmasını istiyor.   
 
***  
 
Savunma sanayiinin yerlileştirilmesi konusunda önemli adımlar atılıyor. Türkiye hem kendi stratejik ihtiyaçlarını karşılamaya hem de ürettiği silahları yurtdışına satmaya başladı. Son üç yılda savunma sanayii ürünlerinde ihracat yüzde 170 arttı. Türkiye bu alanda en çok ihracat yapan 14. ülke haline geldi. 
 
İhraç kalemleri arasında Bayraktar İHA, ZOKA (Akustik Torpido Karşı Tedbir Karıştırıcı ve Aldatıcı sistemi), ATAK helikopterleri var. 
 
Burada özellikle Türkiye’nin sahip olduğu İHA/SİHA teknolojisine değinmek gerekiyor. İHA/SİHA’lar terörle mücadeleye katkısıyla terör örgütü artık açık alanda faaliyet yürütemiyor, gruplar halinde dolaşamıyor.   
 
***   
 
İşte tam burada asıl meseleye girelim. İHA/SİHA’ların terör örgütünde yarattığı tahribat üzerine örgütün akıl hocaları devreye giriyor. PKK’ya bir “drone stratejisi” geliştirmesi için yol gösteriliyor. 
 
Terör örgütü YPG mensuplarına Suriye’nin kuzeyinde verilen eğitimler malum. ABD’li “danışmanların” terör örgütüne, DEAŞ’la mücadele kisvesi altında verdiği bu eğitim içinde sadece silah nasıl kullanılır eğitimi yok. Bu eğitimin içinde savaş konseptinden istihbarat toplamaya, teknoloji kullanımından adaptasyona kadar birçok başlık bulunuyor. ABD’lilerin eğittiği YPG’liler bu bilgileri Kandil’e taşıyor. 
 
Bu eğitimler içinde İHA/SİHA’lardan korunmaya yönelik tedbirler ya da drone’lu saldırı eğitimi de var mı henüz belli değil. Ancak koalisyon içindeki diğer bir “müttefikin”, Kandil’de PKK’ya derme çatma bir “drone merkezi” kurdurduğu söyleniyor. 
 
Terör örgütü PKK bu konuda sadece sözde müttefiklerden yardım almıyor. Ele geçirdikleri bazı DEAŞ’lı terörist mühendislerle anlaşıp, DEAŞ’ın drone’lu saldırı tecrübesini PKK’ya aktarmaya çalışıyor. 
 
Özetle.. ABD, koalisyon ülkeleri, PKK ve DEAŞ’ın aynı cümle içinde geçtiği bir beka mücadelesi veriyoruz. 

 

 

Yahya Bostan'ın tüm yazıları için tıklayın...