16 Nisan 2024 Salı / 8 Sevval 1445

Milli duruş

Star Gazetesi’nin Geleneksel Necip Fazıl Ödülleri görkemli bir törenle sahiplerini buldu. Geceye 15 Temmuz darbe girişimindeki milli duruş damgasını vurdu.

BEDİR ACAR11 Aralık 2016 Pazar 07:00 - Güncelleme:

Star Gazetesi tarafından Kültür ve Turizm Bakanlığı işbirliği ile bu yıl üçüncüsü düzenlenen Necip Fazıl Ödülleri töreni, edebiyat, sanat, siyaset ve iş dünyasını bir araya getirdi. Haliç Kongre Merkezi’nde davetlilere seslenen Cumhurbaşkanı Erdoğan, önemli mesajlar verdi: 

NECİP FAZIL:Gençlerimizin internetin ve özellikle sosyal medyanın esiri olduğu, 140 karakterin, birkaç kelimelik aforizmaların sınırlarına hapsolduğu, 10 santimlik ekranların içinde hayatlarını heba ettiği şu dönemde, Necip Fazıl’ı anlama yönündeki çalışmalarımızı daha da artırmalıyız.

FETÖ’CÜ ÇETE:Onun bıraktığı mirasın, cesur duruşunun bilhassa 15 Temmuz sonrası çok daha iyi anlaşılmasını temenni ediyorum. 14 yıldır devlet ve milletin barışmasından, kucaklaşmasından rahatsız olan FETÖ’cü çete, tıpkı 27 Mayıs’ta olduğu gibi darağaçları üzerinden iktidara yürüyecekti. Bizi Menderes’in akıbetiyle tehdit etmeleri asla boşuna değildir. Ağızlarından -affınıza sığınıyorum- salyalar akarak ‘Şafakta asacağız’ diye efelenmeleri asla kurusıkı bir tehdit değildir.

YENİ TÜRKİYE’NİN CEMRESİ: 15 Temmuz bir milli şahlanıştır. Adeta Çanakkale’ye eş, kahramanlık destanıdır. Anadolu toprakları o gece bir kez daha Türk milletine vatan kılınmıştır. Hepsinden de öte 15 Temmuz, yeni Türkiye’nin cemresidir. Bu millet kanı pahasına bu devletin de ülkenin de yegane sahibinin kendisi olduğunu hür iradesine asla zincir vurdurmayacağını tüm dünyaya ilan etmiştir. 

İSTİKBAL BİZİMDİR:Hiç şüphe etmeyin, istikbal bizimdir. İstikbal Anadolu bozkırlarında şeref timsali evlatlar yetiştiren babalarındır. İstikbal gözünü kırpmadan mahsülünü ateşe veren çiftçilerindir. İstikbal babalarıyla birlikte şehadete yürüyen asil gençlerindir. İstikbal, ellerinde bayrakları dillerinde duaları yüreklerinde imanlarıyla tankların karşısında set kuran kadınlarındır. İstikbal 29 gün boyunca vatan için iradesi için bağımsızlığı için nöbet tutan tüm Türkiye’nindir.

MÜŞFİK VE GÜÇLÜ: Kimsenin ötekileştirilmediği, hiç kimsenin hor, hakir görülmediği, 79 milyonun tamamının ‘benim’ diyerek bağrına bastığı bir yönetim anlayışını hep beraber tesis edeceğiz. Kardeşlerim, unutmayın ‘Zalime merhamet mazluma zulümdür’ ilkesini asla aklımızdan çıkarmadan adil, müşfik ve güçlü bir yapıyı el ele vererek kuracağız.

GAZZE VE ARAKAN:Geleceğimiz ve çocuklarımızın istikbali için yükümüze omuz vermenizi özellikle rica ediyorum. Sahilde top oynarken katledilen Gazzeli çocukalar için, evleri başlarına yıkılan Arakanlı yetimler için bu kavgayı vermeye devam etmeliyiz. Bu Türk milletinden bekleniyor.

ANAYASA TEKLİFİ:Bugün Parlamento’ya sunulan yeni anayasa çalışması hususunda Sayın Başbakanımıza ve MHP Genel Başkanı’na, bu çalışmalarda emeği geçen arkadaşlara huzurunuzda çok çok teşekkür ediyorum. Temenni ediyorum ki Parlamento bu konuda inşallah beklenen, arzulanan kararı verir, ondan sonra da millet gerçek kararı vermek suretiyle Türkiye yol almaya devam eder.

GENÇLERDEN YOĞUN İLGİ

Necip Fazıl Ödülleri töreninin yapıldığı Haliç Kongre Merkezi’nin büyük salonu İstanbul’un yanısıra Anadolu’dan gelen Necip Fazıl sevenleriyle doldu taştı. Coşkulu kalabalığın olduğu salonda özellikle gençlerin enerjisi yoğun olarak hissedildi. Erdoğan’ın konuşması sık sık alkışlar eşliğinde sürdü.

 

15 TEMMUZ ŞEHİTLERİNE SAYGI

Necip Fazıl Ödülleri gecesinde 15 Temmuz Şehitleri için hazırlanan kısa film salondakiler tarafından gözyaşları içinde izlendi. Misafirlere duygu dolu anlar yaşatan videoda 15 Temmuz gecesi şehit düşen kahramanların yakınları ve gazilerimiz, Necip Fazıl’ın sesinden onun şiirlerini okudu.

ADALET VE HUKUKLA GÜÇLENECEĞİZ

BAŞBAKAN BİNALİ YILDIRIM:Medyamız en az magazin spor kadar sanata kültüre edebiyata da ilgi göstermelidir. Kalıcı yol gösterici olan sanattır, ebediyattır, düşüncedir. Ruhlarımızın ve gönüllerimizin ihtiyacı da budur. Barış içinde biririmizin hukukunu gözeterek geleceğimizi inşaa edeceğiz. Devletimiz ve milletimiz adalet ve hukuk ekseninde güçlenerek var olmaya devam edecek.

BAŞBAKAN YARDIMCISI NUMAN KURTULMUŞ: Necip Fazıl Kısakürek, fikir adamı, büyük edip, büyük şair ama hepsinden önemlisi büyük bir aksiyon adamı. Sağa sola bakmadan, ortada kimse yokken tek başına çıkarak, bütün küfrün, buz dağına hohlayarak kendi tabiriyle eritmiş ve Türkiye’de ‘Allah’ demenin yasak olduğu dönemlerden bugün Allah’a çok şükür bahçesinde camisi olan bir Cumhurbaşkanlığı külliyesinin olduğu bir Türkiye’nin yolunu açmıştır.

Milli hassasiyeti diri tutacağız

Star Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Albayrak, törende yaptığı konuşmada, Necip Fazıl Ödülleri’nin çok önemli bir boşluğu doldurduğunu vurguladı. “Zira, Üstad o dönemde ‘ezilenlerin’ değil de ‘efendilerin’ yanında yer alsaydı bugün Nobel ödülleri ayaklarına serilirdi” diyen Albayrak, milli şuur oluşumunda Necip Fazıl ruhuna, her geçen gün daha fazla ihtiyaç duyulduğunu söyledi. 

15 Temmuz’da FETÖ’nün daha da alçalarak, yedi cepheden kovduğumuz yedi düvel adına ülkemizi işgale kalkıştığını ifade eden Albayrak, “Onun için, 15 Temmuz kalkışmasından sonra Necip Fazıl ruhuna daha fazla ihtiyacımız olduğunu ve bu ruhu diri tutan Necip Fazıl Ödülleri’nin daha da önem kazandığını düşünüyorum” dedi.  Üstadı simgeleyen Sakarya Türküsü’nü binlerce defa okuduklarını ve ona her dönemde farklı anlamlar yüklediklerini anlatan Albayrak,  “Sakarya Türküsü’nün ‘kilit taşı’ mesabesindeki, ‘Yüzüstü çok süründün, ayağa kalk Sakarya…’  ifadesi, gerçek anlamını 15 Temmuz gecesi buldu” ifadesini kullandı.

EZBERLERİNİ BOZDUK

Albayrak, 1960’tan bu yana darbeden darbeye sürülen, madden ve manen süründürülen Türk milletinin 15 Temmuz gecesi Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın liderliğinde ayağa kalktığını vurguladı. Bunun darbecilerin ezberini bozduğunu dile getiren Albayrak, “Milletimizin o gece ortaya koyduğu bu milli duruş, siyasetten ekonomiye her alanda bir millileşme seferberliğini de beraberinde getirdi” diye konuştu.

EN BÜYÜK DİLEĞİMİZ…

2007’de vesayetlerin parlamentoyu kilitlemesiyle başlayan sürecin, Anayasa değişikliği ile tescil edilemediğini hatırlatan Albayrak, “Bu kilit, bugün bir siyasi partimizin milli duruşu sayesinde açılma yoluna girdi. Hakeza, ‘milli para’ kampanyası yeni bir millileşme rüzgarı doğurdu. Hatta bu rüzgar bütün dolarzede ülkelere yayılmaya başladı, ABD fena telaşlandı. Bu milli uyanışın medyamıza da yansıması ve 15 Temmuz gecesi darbeci taşeronlara karşı gösterilen milli refleksin kesintisiz devam etmesi en büyük dileğimizdir” diye konuştu. 

GERİSİ TEFERRUAT...  

Nuh Albayrak, sözlerini şöyle sürdürdü: “Star Gazetesi; Gezi Kalkışması, 17-25 Darbe teşebbüsü ve 7 Haziran öncesinde size karşı oluşturulan şer cephesi gibi operasyonlar karşısında daima bu duruşu sergilemiş, attığı her başlıkta “milli ve yerli” muhasebesi yapmıştır, yapmaya da devam edecektir. Yönetim Kurulu Başkanımız Ethem Sancak, her toplantımızda ‘Bizim tek yayın ilkemiz var o da milli ve yerli olmaktır’ hatırlatması yaparak bu hassasiyeti diri tutmaktadır. Onun için Necip Fazıl Ödülleri’ni, Milli İradenin Sesi Star Gazetesi’nin organize etmesi çok daha etkili ve anlamlıdır. Konuşmamı Yönetim Kurulu Başkanımız Ethem Sancak Beyefendinin, Üstad Necip Fazıl’dan nakletmemi istediği anlamlı bir cümle ile bitirmek istiyorum:  Geminin tek kaptanı olur gerisi mürettebattır,  kalbin de tek sahibi olur gerisi teferruattır…”

STAR’A KUTLAMA

Necip Fazıl Ödülleri töreninde konuşan sanatçılar ve siyasiler, Üstadın kültürel ve manevi mirasını yaşatmak ve gelecek kuşaklara aktarmak üzere yola çıkarak, Necip Fazıl Ödülleri’ni ihdas eden Star Gazetesi’ni ve ESMEDYA yöneticilerini tebrik ettiler. Cumhurbaşkanı Erdoğan, “ESMEDYA grubunu gönülden tebrik ediyorum” dedi.  Ödül törenine katılan konuklara Star Gazetesi’nce hazırlanan 48 sayfalık özel Necip Fazıl eki takdim edildi.

TV'LER CANLI YAYINLADI

Necip Fazıl Ödülleri Jüri Heyeti’ni oluşturan yazar Beşir Ayvazoğlu, Fatih Andı, Osman konuk, Nurcan Yurdakul, Turan Karataş, Hicabi Kırlangıç da törende hazır bulundu. NECİP Fazıl Ödülleri töreni öncesi konuklar resepsiyonda buluştu. Haliç Kongre Merkezi’ni dolduran konuklara çeşitli ikramlar sunuldu. Geceye gençlerin ve üniversite çevrelerinin katılımı yoğunluktaydı. Tören 24 TV ve 360 TV ortak yayınından canlı olarak yayınlandı.

MUHTEŞEM GECEYE DAVETLI AKINI

ESMEDYA Yönetim Kurulu Başkanı Ethem Sancak’ın evsahipliği yaptığı geceye Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım ve eşi Semiha Yıldırım,  Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ile sanat, siyaset ve medya dünyasından birçok isim katıldı. Star Genel Yayın Yönetmeni Nuh Albayrak davetlilerle yakından ilgilendi.  

Saygı Ödülü Mustafa Kutlu’ya

Rahatsızlığı nedeniyle törene katılamayan Saygı Ödülü’nün sahibi Mustafa Kutlu’nun ödülünü oğlu Murat Kutlu Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın elinden aldı. Mustafa Kutlu da teşekkürünü görüntülü mesajla iletti. Kutlu mesajında “Geçmişte başlayan alafranga ve alaturka bölünmesi daha sonra ilerici-gerici ve laik-dindar olarak büyük bir toplumsal yarılmayı getirdi. Hala bu yarılmanın sancılarını yaşıyoruz. Yabancılaşmaktan kurtulmak insanımızın ve ülkemizin başta gelen derdidir. Necip Fazıl bu yabancılaşmaya karşı bir çığlık geliştirmiştir” dedi.

Üstadın ‘Çile’si hafızamızda saklı

İlk Eserler Ödülü Emel Özkan’a ödülü, Başbakan Binali Yıldırım tarafından verildi. Özkan, kısa konuşmasında “Necip Fazıl Kısakürek’in, sanata ve topluma dair taşıdığı endişe neticesinde ortaya koyduğu eserleri, haleflerine bir ufuk açarak sorumluluk yüklemiştir. Bir başucu kitabı olarak telakki edilen ve dolayısıyla pek çoğumuzun evinde bulunan Çile’den mısralar saklıdır hafızalarımızda. Türk edebiyatı ve milleti için, müstesna bir yer taşıyan üstadın adına tertip edilen ve saygın jüri üyeleri tarafından takdir edilen ödüle layık görülmek, elbette büyük bir kıvançtır” ifadelerini kullandı. 

Salkım söğütlerin selamını getirdim

İlk Eserler Ödülü'nün sahibi hikaye yazarı Mustafa Çiftci ödülünü Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş'tan aldı. Çiftci’nin duygu dolu konuşması salondan büyük alkış aldı. “Anadolu’dan size selam getirdim; ağzı dualı dedelerin, erik gözlü bebelerin, salkım söğütlerin ve serçelerin selamını getirdim” diyen Çiftçi, ailesine ve törende emeği geçenlere teşekkür etti. etti.

Şiire düşen işler vardır

Ebubekir Eroğlu’na Şiir Ödülü’nü ESMEDYA Yönetim Kurulu Başkanı Ethem Sancak takdim etti. “İnsanın anlamların dünyasıyla kaynaşmasında şiire düşen işler vardır” diyen Eroğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü: Bu işlerin ne olduğunu uzun dönemli ve yakın tarihimize bakınca görüyoruz. Önemli olan, kültürün devamıdır. İnsanı inşa eden kültür ayakta kalmalıdır ki devamı gelsin. Şiir bunu yapmıştır. Yapacaktır. Önemli olan milletin devamıdır.

Necip Fazıl’la buluşmuş gibiyim

Necip Fazıl Hikaye-Roman Ödülü’nü Cihan Aktaş, Başbakan Binali Yıldırım’ın eşi Semiha Yıldırım’ın elinden aldı. Aktaş oldukça duygulu bir konuşma yaptı.  “Burada sizlerle olmak benim için merhum Necip Fazıl’la yeni bir buluşma anlamına geliyor” diyen Aktaş, Üstadın kendisi için de bir yol açıcı olduğunu söyledi.

50 yıl önce ekilen tohum meyva verdi

Fikir Araştırma Ödülü’nü Yaşar Çağbayır’a İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş takdim etti.  Hazırladığı 10 ciltlik dev Büyük Türkçe Sözlük ile fikir araştırma dalında ödüle layık görülen Yaşar Çağbayır, “Necip Fazıl’ın ektiği tohumlar meyva veriyor. Bundan elli yıl önce ekilen tohumun bugün Necip Fazıl Ödülü olarak hasat edildiğini görüyor, Rabbime şükrediyor ve Büyük Türkçe Sözlük’ün hedeflenen amaca hizmet etmesini diilyorum” dedi.