19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

Musul cephesinde tehlikeli slogan

Musul’u DEAŞ’tan kurtarma operasyonu dün sabah üç cepheden başladı. Başika’da eğitilen bin 500 yerel gücün de Peşmerge ile katıldığı operasyonda, Şii birliklerin güneyde ‘Seyide Zeynep’ sloganlarıyla gelişigüzel yaptığı bombardıman, ‘sivil kayıp ve mezhep çatışması’ kaygısı oluşturdu.

18 Ekim 2016 Salı 07:00 - Güncelleme:

Aylardır hazırlığı sürdürülen Musul’u terör örgütü DEAŞ’tan kurtarma operasyonu dün sabaha karşı Irak Başbakanı İbadi’nin açıklamasıyla üç cepheden resmen başladı. Peşmerge Musul’un doğusundaki Hazır Cephesi’nden, Irak ordusu ise güneydeki Güver ve Geyyara cephelerinden harekete geçti. Sabah gün doğmadan başlayan operasyonlardan hemen önce Hazır Cephesi’ndeki Zerdek Dağı’nda çok sayıda ABD askeri konuşlandı. Ayrıca ilk günden, operasyona, Başika Kampı’nda Türkiye tarafından eğitilen yaklaşık 3000 Iraklı’nın da yarısı katıldı. Cephelerden ağır bombardımanla başlayan operasyon ‘sivil kayıp’ noktasında da endişelere neden oldu. Özellikle Musul’un güneyinden kente gelişigüzel füze gönderen Şii milislerin ‘Seyyide Zeynep’ ve ‘Hüseyin’in intikamı’ şeklinde sloganlar atmaları, ‘mezhep çatışması’ kaygıları yarattı ve Türkiye’nin Başika’daki üssünün önemi daha operasyonun ilk gününden tekrar ispatladı.

8 KÖY TEMİZLENDİ

Cephelerden ağır bombardımanla başlayan operasyon gün boyu koalisyon ülkelerinin savaş uçaklarının desteği ile sürdü. Hazır cephesinden harekete geçen Peşmerge güçleri Basehre, Tercele, Bazgrdan, Şakoli, Şeyh Emir, Keberli, Büyük Bedene ve Küçük Bedene köylerinde kontrolü sağladı. Çatışmalarda altı Peşmerge hayatını kaybetti. Musul’un güney cephesinde bulunan polis güçleri de İbn Nayif ve Necme köylerini DEAŞ’tan geri aldı. Ayrıca Irak ordusuna bağlı birlikler Musul’daki İbrahim Halil ve Kan Harami köylerini DEAŞ’tan aldı. Toplam 200 kilometrekarelik alan DEAŞ’tan temizlenirken, terör örgütü tarafından petrol kuyularının ateşe verildiği Hemdaniye kasabasına Peşmerge tarafından 7 kilometre kadar yaklaşıldı. Terör örgütü de Hazır cephesinden bomba yüklü araçlarla saldırıya geçti, tam 6 bomba yüklü araç peşmerge ve koalisyon güçleri tarafından imha edildi. Burada Türk gazeteciler de tehlike atlattı.

KATLİAMA İZİN VERMEYİZ

IKBY Başkanı Mesud Barzani, Başbakan Neçirvan Barzani ve askeri yetkililer ile Musul Operasyonu kapsamında Peşmerge’nin konuşlandığı Hazır Cephesi’ni ziyaret etti ve ‘Musul’da intikam davranışlarına izin vermeyeceklerini’ söyledi. Ziyaret sonrası basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Barzani, katliam yaşanmadan kenti kurtarmak için çaba gösterdiklerini kaydetti ve Musul’un yeni bir Halep olmaması için önümüzdeki dönemde elinden gelen çabayı göstereceklerini belirtti.

Operasyonda kimler var?

Operasyon öncesi açıklama yapan Irak Başbakanı İbadi, kent merkezine sadece Irak ordusunun ve polisinin gireceğini açıkladı. Ama operasyona birçok güç ve ülke destek veriyor. Yedi binin üzerinde Peşmerge bu operasyon için özel eğitilmişti. Bin 500 Sünni yerel güç de Türkiye tarafından hazırlandı. 600 ABD askeri de cephe gerisinden Irak ordusuna danışmanlık yapıyor. Şii Haşdi Şabi çatısı altından toplanan aşiret birlikleri de güney cepheden Irak Ordusu ile beraber operasyona katılanlar arasında. Irak da başta ABD’nin yetiştirdiği ‘Altın Güç’ birliği olmak üzere polis ve askerle operasyonda.

Musul’da demografi?

Irak’tan Ninova eyaletinin başkenti Musul, Irak’ın ikinci büyük kenti. Haziran 2014’ten bu yana terör örgütü DEAŞ’ın kontrolünde. Şehir, yaklaşık iki bin DEAŞ’lının 25 bin kişilik Irak ordusunun silahları bırakarak kaçması sonucu terör örgütünün hâkimiyetine geçmişti. Normalde nüfusu iki milyon olan kent 500 bin göç verdi. Bölgede 8 bin terörist olduğu tahmin ediliyor. Nüfusunun yüzde 90’ı Sünni Arap olan Musul, tarihsel bağlar nedeniyle de Türkiye için önem arz ediyor. Başika’da üs bulunduran Türkiye, operasyon sonrası bölgede demografik operasyon gerçekleştirilsin ve terör sürsünistemiyor.

BARAJ TEHDİDİ

Musul Operasyonu’nun başlamasının ardından büyük bir tehlike ortaya çıktı. Çatışmalar sırasında Musul Barajı’na bir zarar gelirse, Musul’un 4 saat içinde 21 metre su altında kalabileceği tahmin ediliyor. 12 milyar metreküp su bulunduran barajın çökmesi durumunda, Bağdat’ın da büyük bir bölümünün sular altında kalabileceği belirtiliyor.

ABD - HAFTALAR SÜRECEK

ABD Savunma Bakanı (Pentagon) Ashton Carter Musul operasyonu hakkında, “Bir dönüm noktası. Iraklı partnerlerimizin ortak düşmanımız DEAŞ’ı yenecek” ifadelerini kullandı ve 600 ek asker daha görevlendirildiğini açıkladı  Bölgedeki Amerikalı komutanlardan General Stephen Townsend ise  operasyonun haftalar sürebileceğini söyledi.

FRANSA - DE GAULLE DESTEĞİ

Fransız uçak gemisi Charles De Gaulle,  Musul Operasyonu’na destek için Limasol limanına geldi. Musul operasyonuna destek için gelen gemi hava operasyonlarında kullanılacak bombardıman uçaklarını taşıyor. Charles De Gaulle, 24 adet Rafale bombardıman uçağı ile Toulon’dan yola çıkmıştı. Fransa operasyona ayrıca topçu birlikleriyle de destek sağladı.

BAŞİKA KIRMIZI ALARMDA

Musul ve çevresinin havadan ve karadan bombalanmasıyla birlikte, Başika Üssü’nde bulunan Türk askeri birliğinde alarm seviyesi en üst düzeye çıkarıldı. Askerler operasyonunu gidişatına göre hazır.