19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

NATO’da yeni Türkiye atağı

Erdoğan, NATO zirvesinde en fazla ilgi gören lider oldu. ABD Başkanı Trump da seçim zaferinden dolayı tebrikleri kabul eden Erdoğan ile her fırsatta sohbet etti. Milli helikopter ATAK da Brüksel semalarında boy gösterdi.

NUH ALBAYRAK12 Temmuz 2018 Perşembe 07:00 - Güncelleme:
NATO’da yeni Türkiye atağı

Türkiye Devlet Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Brüksel’deki NATO zirvesinde ilgileri üzerinde toplayan lider oldu. ABD Başkanı Donald Trump ile Başkan Erdoğan’ın uzun süren sıcak sohbeti dikkat çekti. Liderlerin toplantısının başında da  Trump ile Erdoğan samimi şekilde tokalaştı. Trump ile Erdoğan burada bir süre daha sohbet etti.

SICAK VE SAMİMİ SOHBET

Erdoğan, NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi için bulunduğu Brüksel’de NATO Karargahı’nın girişinde NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg tarafından karşılandı. Resmi karşılama töreninin ardından Stoltenberg eşliğinde üye 29 ülkenin lideri, NATO’nun tarihi ve faaliyetlerinin anlatıldığı sergiyi gezdi. Stoltenberg, sergi alanında liderlere NATO hakkında bilgi verdi. Bu sırada Erdoğan, Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras ve Macaristan Başbakanı Viktor Orban ile bir süre sohbet etti. Liderler, üye ülkelere ait helikopter gösteri uçuşunun yapılacağı alana geçerken Erdoğan’ın, ABD Başkanı Donald Trump ve  Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile karşılaştı ve bir süre sohbet etti. Gösteri uçuşu öncesinde 29 üye ülkenin liderleri aile fotoğrafı çektirdi. Burada NATO Genel Sekreteri Stoltenberg da kısa bir konuşma yaptı. Stoltenberg, NATO’nun Pasifik Okyanusu’ndan Karadeniz’e, Arktik’den Akdeniz’e uzanan 29 üyeli bir ittifak olduğunu belirterek, “Birlikte daha önce görülmemiş bir barış ve güvenlik dönemi sağlamayı başardık. Başarımızı birliğimize, değişimlere uyum sağlamamıza ve silahlı kuvvetlerimizde görev yapan kişilere borçluyuz” dedi.      

NATO’DA ATAK ŞOV 

Ardından 29 üye ülkenin lideri kendileri için ayrılan bölüme geçerek, Açık Hava Töreni’ne katıldı. NATO’ya üye her ülkenin bayrağının ve askerinin bulunduğu alanda, 13 müttefikten 25 askeri helikopter gösteri uçuşu yaptı. Türkiye’den iki “T129” Atak helikopteri ilk kez uluslararası bir zirvede uçtu. Helikopter gösteri uçuşu sonrasında Erdoğan ve NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, samimi bir şekilde sohbet ederek NATO Karargahı’na girdi. Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen toplantıya katılan liderlerin yerlerini aldığı esnada, Trump, Erdoğan’la samimi şekilde tokalaştı. Trump, ayrıca Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ve Milli 

Savunma Bakanı Akar’la da bir süre sohbet etti. Erdoğan’ın heyetinde, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da hazır bulundu.     

Daimi temsilciliğin açılışını yaptı

Başkan Erdoğan, NATO’nun yeni karargahında, Türkiye’nin NATO Nezdindeki Daimi Temsilciliği’nin resmi açılışını yaptı. Erdoğan, açılış kurdelesini Çavuşoğlu ve Akar ile birlikte kesti, ardından delegasyon görevli personelle hatıra fotoğrafı çektirdi.

First lady’ler konsere katıldı 

Türkiye ‘first lady’si Emine Erdoğan, ABD Başkanı Trump’in eşi Melania Trump, Fransa Cumhurbaşkanı’nın eşi Brigitte Macron, Belçika Başbakanı’nın partneri Amelie Derbaudrenghien, Romanya Cumhurbaşkanı’nın partneri Desislava Radeva ve  NATO Genel Sekreteri’nin partneri Ingrid Schulerud Waterloo’daki Kraliçe Elizabeth Müzik Şapel’in konser izlediler. 

Erdoğan’ın yoğun görüşme trafiği 

Başkan Erdoğan, ABD Başkanı Trump, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve İngiltere Başbakanı Theresa May başta olmak üzere birçok NATO ülkesinin lideriyle bir araya gelecek ve ikili görüşmeler yapacak. Erdoğan’ın, Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Donald Tusk, AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker ve Avrupa Parlamentosu Başkanı Antonio Tajani ile de tek tek bir araya gelecek.

MERKEL’LE BAŞBAŞA 40 DAKİKA GÖRÜŞTÜ

Başkan Erdoğan, zirvede Almanya Başbakanı Angela Merkel ile bir araya geldi. Liderler iki ülke ilişkilerini ele aldığı ifade edildi. Basına kapalı gerçekleştirilen görüşme 40 dakika sürdü. Görüşmeye, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ve Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da katıldı.

NATO’DAN TÜRKİYE’YE TAM DESTEK

NATO Brüksel Zirvesi’nin ilk gününün ardından yayımlanan sonuç bildirisinde, “(Türkiye’ye yönelik) Suriye’den kaynaklanan balistik füze tehdidini izlemeye ve değerlen-dirmeye devam ediyoruz” denildi. Bildiride, Suriye’nin önemli bir kısa menzilli füze envanterine sahip olduğu ve bu füzelerin NATO topraklarının ve ortaklarının bir kısmına ulaşabildiği belirtilerek, “Suriye bu füzeleri kendi nüfusuna karşı çokça kullanmıştır. Türkiye’nin, son 4 yılda üç kez Suriye’den fırlatılan füzelerin hedefi olmasın-dan endişe duyuyoruz. Suriye’den kaynaklanan balistik füze tehdidini izlemeye ve değerlendirmeye devam ediyoruz” ifadeleri kullanıldı.

TEDBİRLER UYGULANACAK

“Güneyden kaynaklanan ve giderek artan güvenlik tehditlerine yanıt vermek için Türkiye’ye uyarlanmış güvence tedbirleri esasen tüm ittifakın güvenliğine katkıda bu-lunmaktadır ve bu tedbirler bütünüyle uygulanacaktır.” değerlendirmesinde bulunulan bildiride, NATO Mukabele Kuvveti’nin gücünün artırıldığı ve Çok Yüksek Hazırlık Seviyeli Müşterek Görev Gücü’nün (VJTF) kısa sürede hazır olacak durumda olduğu aktarıldı.