24 Nisan 2024 Çarşamba / 16 Sevval 1445

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Oyunlara seyirci kalamayız

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin Suriye ve Irak’ta yaşananları uzaktan izleyemeyeceğini belirterek “Masada olmalıyız. Aksi takdirde sınır güvenliğimiz ve terörle mücadele çabalarımız sürekli tehdit altında olacak” dedi.

Şerife GÜZEL2 Ekim 2016 Pazar 07:00 - Güncelleme:
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Oyunlara seyirci kalamayız

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TBMM’nin yeni yasama yılı açış konuşmasında, 15 Temmuz sonrası oluşan, ancak CHP’nin son dönemdeki çıkışlarıyla bozulan Yenikapı ruhu, AB üyelik süreci ve Fırat Kalkanı ile yürütülen Suriye operasyonuyla ilgili önemli mesajlar verdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Fırat Kalkanı operasyonunun ardından TSK’nın Rakka ve Musul’da da operasyona girebileceğine işaret eden en önemli mesajını verdi. Erdoğan, konuşma metninde yer almayan bölümde, “Türkiye olarak masanın dışında kalamayız” dedi. TBMM’nin 26. dönem 2. yasama yılının açılışında Genel Kurulu yöneten Meclis Başkanı İsmail Kahraman, yaptığı konuşmada 15 Temmuz’da yaşananları hatırlatırken, yeni Anayasa ve Meclis İçtüzük değişikliğinin yapılması gerektiğine dikkat çekti.

BU OYUN BOZULMALI

Suriye’deki DAEŞ terörü ve sınırımızdaki PKK uzantısı PYD/YPG tehdidi Erdoğan’ın konuşmasında önemli yer tuttu. “Suriye meselesi, hem insani yönüyle, hem de güvenlik boyutuyla bizim için hayati bir konu durumundadır” diyen Cumhurbaşkanı, “DAEŞ’in karşısına ısrarla bir başka terör örgütü olan PYD/YPG’yi çıkarmaya çalışanların tezleri, Fırat Kalkanı operasyonuyla geçerliliğini yitirmiştir. Cerablus’tan başlayarak bu operasyonlar bu bölgede 5 bin kilometrekare büyüklüğünde bir güvenli bölge temin etmektir” vurgusu yaptı. Erdoğan, “Benzer bir oyun Musul’da da sahnelenmeye çalışılıyor. Bu oyunun da bozulması gerekiyor. Musul’a yapılacak bir operasyonun Telaferi de etkileyeceğini hatırlatmak isterim” dedi.

İŞİ ÇÖZMELİYİZ

Erdoğan, “Türkiye olarak bölgenin asli unsuru olan  Arap ve Türkmen güçlerinin gereken şekilde desteklenmesi suretiyle Musul’un DAEŞ’den kurtarılabileceğine inanıyoruz. Musul’un mezhep ve etnik köken çatışmalarının içine çekilmesini önlemek için her türlü gayreti göstermeyi sürdüreceğiz” dedi. Erdoğan, “Türkiye olarak kendi sınırlarımız içinde huzur ve güven içinde yaşamak istiyorsak, Suriye ve Irak’taki gelişmelerin bu doğrultuda ilerlemesini sağlamak mecburiyetindeyiz. Aksi takdirde hem sınır güvenliğimiz, hem de terörle mücadele çabalarımız sürekli tehdit altında olacaktır” dedikten sonra metin dışına çıktı. Erdoğan, şu mesajı verdi: “Türkiye olarak masanın dışında kalamayız. Bizim 911 km sınırımız var. Diğerlerinin böyle bir sınırı yok. Onlar sonucu belirlemek istiyor. Eğer orada işi çözemezsek terör sorununu bitiremeyiz. Kararı siz vereceksiniz.”

YENİKAPI RUHU DEVAM ETMELİ

15 Temmuz sonrası oluşan Yenikapı Ruhu’nun sürdürülmesi gerektiğini kaydeden Erdoğan “Türk milletinin vatanı, özgürlüğü ve geleceği söz konusu olduğunda nasıl tek yürek, tek ses, tek nefes olabildiğinin ispatı olan Yenikapı Ruhu’nu titizlikle korumak, hepimizin sorumluluğudur” dedi.

Meclis’teki konuşmasına 15 Temmuz darbe girişimiyle başlayan Erdoğan’ın ilk mesajları, darbe girişimine direnen vatandaşlara yönelik oldu. Erdoğan, darbecileri ve kurumları kuşatan milletin tamamının “gazilik” sıfatını hak ettiğini söyledi. Milletin, darbe heveslilerine meydanı bırakmayacağını cümle aleme gösterdiğini vurgulayah Erdoğan’ın, “Şahsım başta olmak üzere şu salonda bulunan milletvekillerimizin tamamının, milletimize can borcu olduğunu aklımızdan çıkarmamalıyız” sözleri dikkat çekti. “15 Temmuz’u unutmamak ve unutturmamak mecburiyetindeyiz” diyen Cumhurbaşkanı, bu amaçla ders kitaplarından belgesellere, filmlere, edebi eserlere kadar her mecrada 15 Temmuz’un işlenmesini teşvik etmek gerektiğini vurguladı. “15 Temmuz’da sokaklarda şehadete koşan insanların ne korumak zorunda olduğu, malı-mülkü, ne ünvanı-statüsü, ne de başka bir çıkarı vardı” diyen Erdoğan, 15 Temmuz’da yaşananları “senaryo”, “oyun”, “tiyatro”, “film”, “böyle darbe mi olur” diyerek küçümsemeye çalışanların olduğuna işaret ederek “Her kim ki, 15 Temmuz’a “ama”sız, “fakat”sız, “lakin”siz darbe diyemiyor ve lanetleyemiyorsa o da darbe girişiminin bir parçasıdır, en azından gönüllü destekçisidir” dedi.

FARKLILIKLARA VURGU

Erdoğan’ın konuşmasındaki bir başka önemli mesajı ise Yenikapı ruhunun devamına yönelikti. Liderlere Yenikapı birlikteliğinden dolayı bir kez daha teşekkür eden Cumhurbaşkanı, “Türkiye’nin ve Türk milletinin vatanı, özgürlüğü ve geleceği söz konusu olduğunda nasıl tek yürek, tek ses, tek nefes olabildiğinin ispatı olan Yenikapı ruhunu titizlikle korumak, hepimizin sorumluluğudur” dedi. Erdoğan, teröre karşı en büyük gücün, birlik beraberlik ve dayanışma olduğunu vurgularken, Meclis’ten de yeni yasama döneminde, “Yenikapı manzarası” sergileneceğine inandığını söyledi. Erdoğan, Yenikapı ruhuna dikkat çektiği bölümde, farklılıklara da işaret ederek, “Elbette bu demek değildir ki, hepimiz her konuda aynı şeyleri düşünecek, aynı şeyleri söyleyeceğiz. Kimsenin böyle bir talebi yok. Yaklaşım farklılıklarımız, inanç, düşünce ve tarz farklılıklarımız mutlaka olacaktır. Bizden beklenen, milletimizin ve ülkemizin bekasını ilgilendiren temel konularda birlik ve beraberliğimizi güçlü tutmamızdır” dedi. “Eğer biz, PKK terörü, FETÖ, DEAŞ, sınırlarımızın güvenliği konusunda,  vatanımızın bütünlüğü, devletimizin tekliği, bayrağımızın yüceliği konusunda ortak bir zeminde buluşamıyorsak, işte o zaman ortada ciddi bir sorun var demektir” ifadesini kullanan Erdoğan, Yenikapı mesajını, “Yenikapı’daki sergilediğimiz ortak duruşu, bu sebeple önemli görüyor ve devamını temenni ediyorum” sözleriyle tamamladı.

Vekiller hasret giderdi

- 15 Temmuz darbe girişiminin ardından Muhafız Alayı kaldırıldığı için Cumhurbaşkanı  Erdoğan’ı bu yıl ilk kez özel askerlerden oluşan Tören Mangası karşıladı.

- İlk gelen isim MHP lideri Devlet Bahçeli oldu. HDP Eş Genel Başkanları Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş, Meclis açılışında bulunmadılar. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, milletvekillerinin alkışlarıyla salona girdi.

- AK Partili milletvekilleri, hem Bakanlar Kurulu sırasında oturan Başbakan Binali Yıldırım, hem de bakanlar ile tokalaştılar. Bazı milletvekilleri ve bakanların da birbirleriyle sarılmaları dikkat çekti.  

- Erdoğan 31 sayfalık konuşmasını 44 dakikada tamamladı. TBMM Başkanı Kahraman ve katip üyelerle tokalaşarak Genel Kurul salonundan ayrıldı.

- Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar ve kuvvet komutanları, Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan, Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit, Danıştay Başkanı Zerrin Güngör, Sayıştay Başkanı Seyit Ahmet Baş, Kamu Başdenetçisi Nihat Ömeroğlu, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Fahri Kasırga, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın,  açılışa katıldı.     

- Emniyet Genel Müdürü Selami Altınok ile birlikte özel dinleyici locasına oturan Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Yaşar Güler, basın mensuplarının ilgi odağı oldu. Jandarma Genel Komutanlığının İçişleri Bakanlığına bağlanması nedeniyle Genel Komutanın kuvvet komutanları arasında olan locası kaldırıldı. Bu nedenle Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Yaşar Güler basının arkasındaki özel dinleyici locasında yerini aldı.      

- Aralarında ABD’nin Ankara Büyükelçisi John Bass’ın de olduğu yabancı misyon şefleri, Erdoğan’ın konuşmasını simültane tercümeyle dinledi. Bass, konuşmalar ve diğer localara bakarak notlar aldı. 

- AK Parti’li milletvekillerinin yanı sıra localarda oturanlar da sık sık Erdoğan’ın konuşmasını alkışladı. Erdoğan konuşmasını bitirip Genel Kuruldan ayrılırken AK Partililerin yanı sıra MHP’li vekiller de ayakta alkışladı.     

- Kahraman, açılış öncesinde Genel Kurul salonuna inerek milletvekilleriyle sohbet etti. AK Parti milletvekilleri ise Kahraman ile hatıra fotoğrafı çektirdi. Kahraman, Genel Kurulun açılışı öncesinde muhalefet kulisine geldi.     

- Bu sırada muhalefet vekilleriyle selamlaşan ve kısa sohbetler eden Kahraman, Atatürk’ün halı portresinin yerinin değişmesine ilişkin sorular üzerine, “Hiçbir sorun yok. Ne tablo kalktı, ne başka bir şey...” ifadesini kullandı.     

- Meclis’in Dikmen Kapı girişine TOMA, Çankaya Kapı girişine Akrep zırhlı araç konuldu. Genel Kurul çalışmalarına  başlanmadan önce, eğitimli bir köpekle bomba araması yapıldı.     

- Erdoğan, konuşmasının ardından TBMM Başkanı Kahraman’ın makamına geçti.      Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Salih Zeki Çolak, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Abidin Ünal ve Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Bostanoğlu da görüşmeye katıldı.     

- Yaklaşık yarım saat süren bu görüşmenin ardından Erdoğan, çıkışta Şeref Kapısı önünde bekleyenlerle bir süre sohbet etti, fotoğraf çektirdi. Bu arada Burdur’un Bucak ilçesinden geldiğini belirten bir vatandaş Erdoğan’a çörekotu yağı verdi.