24 Nisan 2024 Çarşamba / 16 Sevval 1445

Petek: Terör saldırısını kınıyoruz, lanetliyoruz

TBMM FETÖ Darbe Girişimini Araştırma Komisyonu Başkanı Reşat Petek, İstanbul'daki terör saldırısına ilişkin, 'Terör saldırısını kınıyoruz, lanetliyoruz. Milletimiz terörden çok çekti. Hala da Türkiye'nin kalkınmasını istemeyenler, ilerlemesini istemeyenler, kendi milli politikalarını tayin ederek yoluna devam etmesinden rahatsız olanlar bu terörist kuklaları üzerimize sürmeye devam ediyorlar.' dedi

AA11 Aralık 2016 Pazar 07:00 - Güncelleme:
Petek: Terör saldırısını kınıyoruz, lanetliyoruz

TBMM FETÖ Darbe Girişimini Araştırma Komisyonu üyeleri, "FETÖ/PDY ile mücadelede alınması gereken önlemler, hukuk, eğitim, istihbarat, medya, ekonomi ve uluslararası ilişkiler alanlarında yeniden yapılanma önerileriyle ilgili müzakere toplantısı"nda gazeteci, yazar, stratejist, televizyoncu ve akademisyenlerle bir araya geldi.

Reşat Petek, yaptığı açıklamada, İstanbul'daki çalışma ziyaretleri sırasında cuma gününden itibaren polisle beraber olduklarını ve onlardan 15 Temmuz darbe girişimini nasıl püskürttüklerini dinlediklerini, tarihe tanıklıklarını tutanaklara geçirdiklerini söyledi.

Polislerden, darbecilere karşı nasıl kahramanca vatan savunması yaptıklarını ve dik duruş sergilediklerini duyduklarını dile getiren Petek, şöyle devam etti: "İki gün polislerle beraberken dün akşam da maalesef menfur bir terör saldırısıyla şehitler verdik. Şehitlerimiz dolayısıyla bir günlük yas ilan edildi. Terör saldırısını kınıyoruz, lanetliyoruz. Milletimiz terörden çok çekti. Hala da Türkiye'nin kalkınmasını istemeyenler, ilerlemesini istemeyenler, kendi milli politikalarını tayin ederek yoluna devam etmesinden rahatsız olanlar bu terörist kuklaları üzerimize sürmeye devam ediyorlar. Gerçekten üzgünüz. Yüreğimize acı indi. Ama bugün darbe komisyonu olarak İstanbul'daki programımızı ertelemedik, çalışmalarımıza devam ediyoruz. Zira terörün hedefi olağan hayatı olağan dışılığa sürüklemek. Buna fırsat vermeden terörle mücadeleden en küçük taviz vermeden devlet olarak yolumuza devam edeceğiz. Terörle mücadele de devam edecek. Bunun kararlılığı içindeyiz."

Türkiye'de demokratikleşme ve hukuk devleti alanında önemli bir gelişme olduğu anlarda maalesef terör saldırılarının yaşandığını ifade eden Petek, yakın tarihine bakılınca bunun pek çok örneğinin olduğunu, dün de TBMM'deki iki siyasi partinin mutabık kaldığı çerçevede anayasa değişikliği paketinin TBMM Başkanlığına sunulduğunu, tam Türkiye bunu tartışmaktayken saldırının gerçekleştiğine dikkati çekti.

Petek, "Şunu söyleyebiliriz ki, Türkiye'nin kendi geleceğini tayin noktasında milli iradenin istediği noktada kararları almasını, uygulamasını istemeyen iç ve dış şer güçler görevlerinin başında. Eğer gerçekten samimi olarak demokrasi, hukuk devleti ve insan hakları savunucusu olsalardı bu teröristleri beslemez, yanlarında ve arkalarında durmazlardı." diye konuştu.

Milletin kendi imkan ve çabalarıyla birlik ve beraberlik içinde terör sorununun çözülebileceğini vurgulayan Petek, dışarıdaki terör karşıtı söylemlerine rağmen terör örtüne silah, mühimmat veren, parlamentolarında konuşma imkanı sağlayan davranışlarla terörle topyekun mücadele edilemeyeceğini anlattı.

Reşat Petek, komisyon olarak 15 Temmuz darbe girişimini gerçekleştiren terör örgütünün faaliyetlerini araştırdıklarını ifade ederek, FETÖ, PKK, PYD, YPG, DEAŞ gibi terör örgütlerinin amaçlarının aynı olduğunu ve kaos yaratmak istediklerini dile getirdi.

Terörle mücadelenin kararlılıkla devam edeceğini aktaran Petek, bu saldırıların milleti asla yıldırmayacağını, şehitlerin kanlarının da yerde kalmayacağını, bu yapılanların hukuk içerisinde hesabının mutlaka sorulacağını belirtti.

- Komisyonun çalışmaları

Petek, bugünkü toplantıda gazeteciler ve akademisyenlerden FETÖ darbe girişimine ilişkin görüşler alacaklarını belirterek, komisyonun bugüne kadar 47 kişiyi dinlediğini, her birinin yaklaşık 3 saat sürdüğünü ifade etti.

Bakanlıklardan, önemli kamu kurumlarından araştırma konularına ilişkin bilgi ve belge istediklerini söyleyen Petek, FETÖ'nün kamudaki faaliyetlerini önlenmesine yönelik özellikle 17/25 Aralık'tan sonraki çalışmalarla ilgili bilgiler talep ettiklerini ve bunların yarıya yakınının cevaplandığını söyledi.

Petek, 4 Ekim'de başladıkları çalışmaları 3 ayda tamamlayıp hazırlayacakları raporu TBMM'ye sunacaklarını ifade ederek, milletin kendilerine verdiğini tarihi görevi, ön yargısız, objektif, kişiler, olaylar, belgeler ve bilgileri değerlendirerek gerçekleştireceklerini söyledi.

- FETÖ'nün örgütlenmesi 1967'lere uzanıyor

Petek, 15 Temmuz'un diğer darbelerden ve darbe girişimlerinden çok daha kanlı, ülkede kaos ve kargaşa oluşturacak bir girişim olduğunun anlaşıldığını vurgulayarak, "Yaklaşık 40 yıldan beri devletimize sızmaların olduğu, örgütlenmenin 1967'lerden itibaren devam ettiğine dair çok kuvvetli bilgilere ulaştık. Düşünün ki FETÖ sözde lideri Fetullah Gülen'in sıradan bir diyanet görevlisi, vaiz olmaktan çok öte bir örgüt lideri olduğu bugün daha iyi anlaşılıyor." şeklinde konuştu.

Petek, Gülen'in yaşı ve pasaportu gibi konularda çelişkili beyanlarda bulunduğunu anlattı.

TBMM FETÖ Darbe Girişimini Araştırma Komisyonu Başkanı Reşat Petek, komisyon çalışmaları kapsamında ele geçirilen 1991 yılına ait bir evrakta, Harp Akademisindeki bir öğrencinin şikayette bulunup örgüt şemasıyla ilgili kendince bir şekil çizdiğini, burada örgüt liderinin Gülen, Ankara'daki ikinci derece sorumlunun da "Kemalettin hoca" şeklinde yer aldığını, bu kişinin Kemalettin Özdemir olduğunu söyledi.

Toplantıda yer alan Komisyon Başkanı Reşat Petek, Başkanvekili Selçuk Özdağ ile Mihrimah Belma Satır, Serkan Bayram, Zekeriya Birkan, Ravza Kavakçı Kan ve Hüseyin Kocabıyık'tan oluşan komisyon üyeleri, bugünkü toplantıya katılan gazeteciler Oğuz Haksever, Banu El, Ersin Çelik, Köksal Akpınar, Rahmi Er ve Recep Yeter ile Prof. Dr. Cemal Zehir, Prof. Dr. Halil Berktay, Doç. Dr. Nuri Tınaz, stratejist Mete Yarar'ı dinleyecek.

Komisyon üyeleri ve toplantıya katılanlar, İstanbul Emniyet Müdürlüğünde düzenlenen cenaze törenine katılmak için toplantıya ara verdi.