23 Nisan 2024 Salı / 15 Sevval 1445

Piknik PKK oyunu

Hakkari’de SİHA’ların öldürdüğü silahlı 4 PKK’lıyla buluşan 4 işbirlikçinin örgüt faaliyetleri için bölgede bulunduğu ve bilinçli olarak ‘sivil’ gösterildiği ortaya çıktı.

SELİM EFE ERDEM16 Eylül 2017 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
Piknik PKK oyunu

Hakkari’de ‘silahlı İnsansız Hava Araçları sivilleri vuruyor’ iddiasının altından PKK’lıların bilerek ‘sivil gibi’ gösterildiği ortaya çıktı. ‘Orada piknik yapıyordu’ denilen Musa T.’nin, 16 Mayıs’taki operasyonda etkisiz hale getirilen örgütün eski Hakkari sorumlusu kod adı ‘Mordem’ olan S.A.’yla, 31 Ağustos’taki operasyonda ise örgütün yeni Hakkari sorumlusu Piro’ kod adlı A.S.’yla buluştuğu belirlendi. 

31 Ağustos’ta Hakkari’de boşaltılan ‘Oğul köyü kırsalında’ SİHA’yla PKK’ya düzenlenen son operasyonda, örgüt mensupları ile işbirlikçileri etkisiz hale getirildi. Operasyonda örgütün dağ kadrosundaki Givara kod adlı Yusuf Ö. ve örgütün Hakkari sorumlusu Piro kodlu A.S. etkisiz hale getirildi. Olay sırasında sivil olduğu ve bölgede ‘piknik yaparken’ SİHA’ların hedefi olduğu iddia edilen İbrahim S., Musa T., İsmail A. ve olayda ölen Mehmet T. hakkında örgüt üyesi oldukları, örgütün dağ kadrosuyla görüşerek şehirde tehdit ve şantajdan örgüte malzeme toplamaya kadar pek çok olaya karıştıklarına dair istihbarat raporları olduğu kaydedildi. 

PLANLI FAALİYET

‘Sivil Hakkarililer’ ve güvenlik güçlerinden alınan bilgiye göre ise, olay piknik değil, önceden planlanmış bir örgütsel faaliyet. Her şey, Hakkari’de kaçırılan bir aracın SİHA ile takibiyle başlamış. ‘Adam kaçırma ve şantaja’ da karışan araçtaki silahlı PKK’lıları takibe alan SİHA, bu PKK’lıların Hakkari kırsalında bir eve girdiklerini belirledi. PKK’lıların ardından sivil kıyafetli kişilerin de gelmesi nedeniyle o anda operasyon düzenlenmedi. Evden yalnız çıkan silahlı 4 PKK’lıyı SİHA takibe devam etti. 4 PKK’lı, 31 Ağustos’ta saat 15.30’da bölgede ‘Kani Reş/Siyah Çeşme’ olarak adlandırılan ormanlık alana girip dağlık alana yönelince SİHA tarafından bombayla etkisiz hale getirildi. Bölgede arazi taraması yapan jandarma timleri, SİHA operasyonu sırasında örgütün dağ kadrosundaki Givara kod adlı Yusuf Ö. ve örgütün Hakkari sorumlusu Piro kodlu A.S’nin etkisiz hale getirildiğini belirledi. 

Olay sırasında, ‘sivil’ olduğu ve bölgede ‘piknik yaparken’ SİHA’ların hedefi olduğu iddia edilen İbrahim S., Musa T., İsmail A. ve  Mehmet T. hakkında daha önce bu örgütün üyesi oldukları, örgütün dağ kadrosuyla görüşerek şehirde tehdit ve şantajdan örgüte malzeme toplamaya kadar pek çok olaya karıştıklarına dair istihbarat raporları olduğu kaydedildi. Sivillerin dağlık olduğu için gitmediği bölgenin PKK tarafından kullanıldığı belirlendi.

AYNI İSİM ÇIKTI

PKK’nın bir önceki Hakkari sorumlusu Mordem kod adlı Ş.A ve yanındaki 8 PKK’lıya da aynı bölgede 16 Mayıs’ta hava harekatı düzenlendiği ortaya çıktı. 16 Mayıs’ta ‘Mordem’ ile 31 Ağustos’ta PKK’lı Piro ile buluşan ve örgütün dağ kadrosundan talimatları alıp şehirde uyguladığı iddia edilen ‘sivil’ isim ise yine aynı: Son olayda ‘sivil mağdur’ olduğu iddia edilen Musa T.