20 Nisan 2024 Cumartesi / 12 Sevval 1445

PYD/PKK değil ABD kantonu

PKK’nın Suriye uzantısı PYD’yi koruma altına alan ABD, Türkiye’den gelebilecek olası saldırılara karşı sınıra zırhlılar yerleştirdi. Amerika, Münbiç’in doğusuna kurduğu 5 hava üssüyle de bölgeye tamamen yerleşti.

ŞERİF EGEMEN AHMET30 Nisan 2017 Pazar 07:00 - Güncelleme:
PYD/PKK değil ABD kantonu

Suriye’nin Rakka kentini DEAŞ’tan temizlemek adına bir başka terör örgütü PKK/PYD ile ortaklık kuran ABD, Türkiye’nin Sincar’a ve Karaçok’a düzenlediği operasyonların ardından müttefikini korumak için harekete geçti. Ayn El Arap’tan Kamışlı’ya kadar Türkiye-Suriye sınırına bayraklı zırhlılarını konuşlandıran ABD, PYD işgalindeki Münbiç’in doğusuna kurduğu 5 hava üssüyle bölgeye tamamen yerleşmiş oldu. Böylece Suriye’nin kuzeyinde teröristlerin arzuladığı “ABD kantonu” fiili olarak oluşturuldu. 

TERÖR HATTI

Suriye’nin kuzeyinde terör örgütü PYD’nin hamiliğini yapan Washington, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) Sincar ve Karaçok Dağı’ndaki PKK kamplarını hedef almasıyla Münbiç’teki senaryonun bir benzerini devreye soktu. ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM) “Türkiye’nin PYD/YPG’ye müdahalesini engellemek” amacıyla Tel Abyad’dan Mardin’in güneyindeki Derbesiye’ye kadar olan bölgeye zırhlı araçlarını konuşlandırdı. 

Böylece ABD, Suriye’nin kuzeyinde terör örgütü PYD işgalindeki bölgede kendi kantonunu hayata geçirdi.  Ayrıca bölgede “Uçuşa yasak bölge” talebinde bulunan terör örgütü PYD’nin istediği de kısmen kabul edilmiş oldu. 

TEL ABYAD İLK ADIMDI

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) destekli Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) güçlerinin Bab’ın ardından Münbiç’in doğusuna yönelmesinden çekinen CENTCOM, daha önce de Tel Abyad’a yerleşerek bunun ilk adımını gerçekleştirmişti. TSK’nın her hareketine cevap veren ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), terör örgütü işgalindeki Afrin’e de Rusya’nın birlik göndermesine ses çıkartmamıştı. 

HEDEF DEAŞ DEĞİL

Pentagon, bölgedeki tüm hamlelerini “DEAŞ’la mücadele ediyoruz” yalanına sarılarak meşrulaştırmaya çalışması dikkat çekiyor. Münbiç’in doğusundaki sınır hattına ABD askerlerinin yerleştiğini doğrulayan Pentagon’un Haseke, Kamışlı ve Ayn El Arap’ta 5 hava üssü, Münbiç, Derbesiye ve Resulayn’da ise askeri birlikleri bulunuyor. Washington’un DEAŞ’a en yakın Amerikan merkezleriyse Rakka çevresi ve Irak-Ürdün sınırında yer alıyor. CENTCOM askerlerinin kuzeydeki yoğunlaşması terör örgütü DEAŞ’la mücadelenin ana amaç olmadığına işaret ediyor.

İTİRAF ETMİŞLERDİ

Öte yandan Pentagon Sözcüsü Albay Jeff Davis, Türkiye’nin sınırına yakın ABD zırhlılarının PYD/PKK unsurlarıyla devriye gezip gezmediğine yönelik sorulara, “Suriye’nin kuzeyinin tamamında ortaklarımız olan Suriye Demokratik Güçleri ile hareket eden ABD askerleri var. Sınır alanları da bizim hareket alanlarımıza dahil” yanıtını vermişti.

RUSYA’DAN iŞBiRLiĞi ÇAĞRISI

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Suriye’de ABD ile işbirliği için tamamen hazır olduklarını ifade etti. Suriye’deki iç savaşın başladığı 2011 yılından bu yana Rusya, Esad’ın ve Suriye hükümetinin koruyucusu konumunda bulunuyor. Son olarak Trump yönetimi Şayrat Hava Üssü’ne hava saldırısında bulunmuş iki ülke karşı karşıya gelmişti.  Rusya Başbakanı Dimitry Medvedev, saldırıyla iki ülkenin savaşın eşiğinden döndüğünü söylemişti. Washington, saldırıyı Şam rejiminin İdlib’de kimyasal katliam yapması üzerine gerçekleştirdiğini açıklamıştı.

89 TERÖRiST ÖLDÜRDÜ

Genelkurmay Başkanlığı, Irak’ın kuzeyindeki Sincar ve Suriye’deki Karaçok Dağı’nda bulunan PKK kamplarına 25 Nisan’da yapılan hava harekatına ilişkin açıklama yaptı. Buna göre, hava harekatlarında Sincar Dağı bölgesinde bulunan PYD/PKK kamplarındaki 40’tan fazla terörist, Karaçok Dağı bölgesinde ise 4’ü üst düzey olmak üzere 49 örgüt mensubu etkisiz hale getirildi. Aralarında sözde üst düzey sorumluların da olduğu 90’ın üzerinde terörist yaralandı. Teröristlerin telsiz konuşmalarından, Karaçok’ta öldürülen üst düzey 4 teröristin, örgüt içinde moral ve motivasyonun bozulmaması için DEAŞ’la mücadele sırasında hayatını kaybettiğinin açıklanması yönünde plan yapıldığı belirlendi.   

ABD'den bir skandal daha! YPG'liler ABD askerleriyle birlikte...

ABD askerleri öldürülen PKK'lıların cenazesine katıldı