20 Nisan 2024 Cumartesi / 12 Sevval 1445

Seçim ittifakı yaparken parti adı korunacak

Anayasa değişikliğinin ardından, seçim ve siyasi partiler yasasında da değişikliğe gidiliyor. Üzerinde çalışılan yeni seçim sistemine göre, her parti kendi isim ve bayrağını koruyarak seçim ittifakı yapabilecek.

ŞERİFE GÜZEL1 Mayıs 2017 Pazartesi 07:00 - Güncelleme:
Seçim ittifakı yaparken parti adı korunacak

Anayasa değişikliğinin gerçekleşmesiyle AK Parti, Seçim ve Siyasi Partiler Yasalarının da içinde olduğu çok sayıda yasa değişikliği için kolları sıvayacak. Yeni sistemle birlikte, bundan sonraki seçim ve siyasi parti yapılanmalarına yönelik değişiklikler önem taşıyacak. AK Parti kurmaylarının üzerinde kafa yormaya başladığı yeni sistemin ayrıntıları da netleşmeye başlıyor. Yeni sistemde, ittifakların seçim öncesi ilan edilmesi öne çıkıyor. MHP’nin de “AK Parti, metnini oluştursun” diyerek getirilmesini bekleyeceği değişikliklerin ana omurgasını, seçim yasasında yapılacak değişiklik oluşturacak. AK Parti kurmaylarının üzerinde çalışmaya başladığı yeniliklerin arasında, siyasi partilerin seçimlere nasıl gireceğine yönelik değişiklik geliyor. Bugüne kadarki sistemde siyasi partilerin kendi adlarını koruyarak seçimde bir başka partiyle işbirliği yapma olanağı bulunmuyordu. 

SİSTEM DEĞİŞECEK

Mutlaka bir partinin çatısı altında oluşturulacak listelerle seçime gitmeleri gerekiyordu. Bunun için de seçimde birlikte hareket etme kararı alan partilerden genellikle oy oranı olarak küçük olan parti seçimlere katılmayacağını ilan ediyor, büyük partinin listelerinden kendi adaylarını gösteriyordu. Bugüne kadar “Hülle” denilen bu yöntemle, tek listede birleşen partiler, seçim sonrasında başarı sağlar ve yüzde 10 barajını aşabilirse, bu isimler partilerinden istifa ederek, gerçek partilerine dönüş yapıyor, bu şekilde yüzde 10 barajına rağmen Meclis’te temsil edilme imkanı buluyorlardı.

HERKES BAYRAĞI İLE

Mevcut siyasi partiler ve seçim yasası gereği, ittifak yapmak isteyen siyasi partiler, belirledikleri bir partinin bayrağı ve adı altında seçime girebiliyor. 1991’de Refah Partisi (RP) ile Milliyetçi Çalışma Partisi (MÇP), RP adı ile,  2015’te de Saadet Partisi (SP) ile Büyük Birlik Partisi (BBP) Saadet adıyla seçime girmişti. 16 Nisan’da kabul edilen anayasa değişikliğine uyum çerçevesinde yapılacak düzenleme ile ittifak yapacak partiler artık kendi amblem ve isimlerini kullanabilecekler.

ÖNCEDEN İLAN EDiLECEK

Yeni sistemde partilerin, varlıklarını koruyarak,  seçimlere “ittifak”la girmelerinin önünü açacak düzenleme üzerinde duruluyor. Buna göre her parti, kendi adını koruyacak. Ancak önceden, hangi partiyle ittifak yapacağını ilan edecek. İttifak yapacak partilerin adayları, tek listede, ancak kendi partisinin adıyla yer alacak. Örneğin A partisi ile B partisi ittifak yapacağını duyurarak seçime girerse, listede hangi ismin, hangi partinin adayı olduğu karşısında yer alacak. 

ADAYIN PARTİSİ YER ALACAK

Listenin birinci sırasında A partisinin adayı varsa, ikinci sırasında B partisinin adayı yer alabilecek. Ancak tek bir partinin listesiymiş gibi YSK’ya sunulacak. Dolayısıyla yüzde 10 barajı da, her iki partinin oluşturduğu ittifak için geçerli olacak. Seçim sonrası isterse vekiller ayrılacak.