25 Nisan 2024 Perşembe / 17 Sevval 1445

Skandal kitaplar toplatılıyor

FETÖ’nün diyalog projesi, Osmanlı ve padişahlarına hakaret, tek başına iktidarı diktatörlük olarak anlatımların da yer aldığı ilkokul ders kitapları için MEB harekete geçti. Kitaplar toplatılacak, maliyeti de yayıncılara ödetilecek.

22 Eylül 2017 Cuma 07:00 - Güncelleme:
Skandal kitaplar toplatılıyor

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), İlköğretim ders kitaplarında, Osmanlı padişahlarını küçük düşüren, Türkiye’de basın özgürlüğü olup olmadığı gibi tartışmalı bölümlerin yer aldığı kitapları toplatma kararı aldı. MEB, bu kitaplarla ilgili idari soruşturma da başlattı. Sorunlu bölümlerin yer aldığı kitapları basan yayınevleri kitapları ücretsiz olarak yeniden basarak en geç bir ay içinde teslim edecek. 

DİKKATTEN KAÇTI

MEB yetkililerinden edinilen bilgiye göre, sorunlu bölümlerin yer aldığı kitapların önemli bir kısmı 2013 yılında yapılan ihaleyle yayınevlerine verildi. İhaleyi alan yayınevleri 5 yıllığına bu kitapları temin etmek üzere anlaştı. 17/25 Aralık kumpasından sonra FETÖ ile başlatılan mücadele kapsamında örgütle iltisaklı yayınevleri ve bastıkları kitaplar yasaklandı. Bakanlık bu süreçte, kendi içinde başlattığı idari soruşturmalarla FETÖ’cü oldukları gerekçesiyle çok sayıda personelinin de işine son verdi. 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında basılan kitaplar oluşturulan heyet tarafından tekrar gözden geçirildi. Buna rağmen kamuoyunda tartışma yaratan bir çok bölüm Talim ve Terbiye Başkanlığı’nın dikkatinden kaçtı. MEB, kamuoyunda tepki çeken bölümlerin kitaplardan çıkarılması için hemen harekete geçti.  Kitapları basan yayınevleri sorunlu kitapları toplamaya başladı. Yayınevleri, sorunlu kısımları düzeltip yenilediği kitapları MEB’e verecek. Bu kitapların yeniden basımı ile ilgili meydana gelen ek maliyet ise bizzat sorunlu kitapları basan yayınevleri tarafından karşılanacak. Yayınevlerinin toplatılan kitapların yerine yeni basılan kitapları en geç bir ay içinde teslim edecek. Uzmanlar kitapların 10 gün içinde de teslim edileceği görüşünde. 

İDARİ SORUŞTURMA 

MEB, diğer taraftan sorunlu kısımların tespit edilememesi konusunda da idari soruşturma başlattı. Soruşturmada, tartışma yaratan bölümlerin Talim Terbiye Kurulu’nun denetiminden nasıl kaçtığı, sorunun yayınevlerinden mi yoksa TTK’dan mı kaynaklandığı belirlenecek. Kitaplara verilen notlar sırasında bir sorun olup olmadığı da tespit edilecek. Suça rastlanılması halinde sorumlular hakkında adli süreç de başlatılacak. 

FETÖ PROJESİ DERS KİTABINDA

6.Sınıf Sosyal Bilgiler Kitabı’nda, kamuoyunda FETÖ projesi olarak bilinen “Dinler arası diyalog” çalışması yer aldı. “Çan, hazan, ezan sesi buluştu” diye kitapta yer bulan proje “Medeniyetler buluşması dün başladı” diye ifadelendirildi. 

ÇOÇUKLARA PAGAN EMPOZESİ

4.Sınıf Türkçe kitabında ise “Müzik yeryüzüne nasıl geldi” başlıklı okuma metni yer aldı. Burada, “Yeryüzünün ve gökyüzünün büyük bölümüne hükmeden tanrı Quetzalcoatl”dan söz edildi. Müziğin gökten indiği anlatıldı. 

BASIN ÖZGÜR MÜ?

İletişim ve İnsan İlişkilerini konu alan bir başka kitapta ise Türkiye›de basın özgürlüğü tartıştırıldı. Kitapta, tek başına iktidara gelen partinin bir süre sonra, “sürekli yolsuzluk haberi yapması» nedeniyle basın özgürlüğünden rahatsız olduğu ifade edildi. 

OSMANLI’YA HAKARET ŞİİRİ

Yaklaşık 90 yıldır Osmanlı ve kendi tarihimize olan hakaret dolu ifadeler bu yıl dağıtılan kitaplarda da yer aldı. Şiir ve okuma metni adı altında yer alan satırlarda Osmanlı ve padişahlarına hakaretler ediliyor.