25 Nisan 2024 Perşembe / 17 Sevval 1445

Soçi fotoğrafı tek başına başarı

Suriye’nin geleceği ile ilgili yol haritasının belirlendiği Soçi zirvesini yorumlayan uzmanlar, Erdoğan, Putin ve Ruhani’nin üçlü fotoğrafının dahi tek başına büyük bir başarı ve mesaj oldunda hem fikir.

HABER MERKEZİ24 Kasım 2017 Cuma 07:00 - Güncelleme:
Soçi fotoğrafı tek başına başarı

Soçi’de önceki gün Suriye’de çözüm için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile yaptığı üçlü liderler zirvesi, dünya kamuoyunda geniş yer bulurken uluslararası ilişkiler uzmanlarına göre ‘Ülkeler arasında her konuda mutabakat sağlanmamış olsa bile üç liderin zirve fotoğrafı bile tek başına bir başarı ve Batı Soçi’den verilen bu mesajı aldı’. 

BATI’YA BİR MESAJ

Soçi Zirvesi’nin kapanış bildirgesine ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamalarını değerlendiren SETA üyesi ve Uluslararası İlişkiler Uzmanı Doç. Dr. Bora Bayraktar, “Türkiye, İran ve Rusya, Soçi’deki liderler zirvesinde bir gövde gösterisi yaptı, birlik ve beraberlik mesajı verdi. O fotoğraf çok önemli. O fotoğraf tek başına Batıya bir mesaj. Ancak dikkatli gözler, taraflar arasında görüş ayrılıklarının da olduğu görüyor. Türkiye’nin PYD konusundaki hassasiyetinde olduğu gibi” diye konuştu. 

ÖNEMLİ BİR MESAFE 

Suriye’nin geleceği konusunda bu ülke üzerinde etkisi olan Türkiye, ABD, İran ve Rusya’nın bölgede farklı gruplarla temas halinde olmasına dikkat çeken Doç. Bayraktar, şunları söyledi: “Türkiye ‘burada terör grupları olmasın’ derken diğerleri bunu kabul ettiğinde Rusya ve İran’ın ifade etmeye çalıştığı terör grupları başka gruplar. Türkiye’nin desteklediği Suriye muhalefetine onlar neredeyse terörist gözüyle bakıyor. Türkiye’de YPG/PYD’yi kastediyor ama siz o ifadeyi okuduğunuzda her tarafa çekebiliyorsunuz. Bu, her şey üzerine çok net anlaşamadıklarını gösteriyor. Ama diğer taraftan dışarıya verilmek istenen bir mesaj var. Soçi çok büyük bir uzlaşma zemini ve başarısı olmayabilir. Ama bu üç ülke bir araya gelerek çok önemli bir mesafeyi kat etmiş durumda.” Soçi zirvesinde Suriye’deki çatışmasızlık durumunun şekillendiğine dikkat çeken SETA Stratejik Araştırmalar Direktörlüğü ve İstanbul Medeniyet Üniversitesi öğretim üyesi Veysel Kurt ise şunları söyledi: 

YOL HARİTASI SUNDU

“Bu zirvede bir ‘yol haritası’ olarak adlandırılabilecek şu yeni hususlar dikkati çekiyor: 1. Tarafları bir araya getirecek olan “Ulusal Diyalog Kongresi”nin oluşturulması. 2. Suriye’nin yeniden inşa edilmesi çerçevesinde  adımlar atılması. 3. Adil ve şeffaf seçimler yoluyla Suriye’nin geleceğinin Suriyeliler tarafından belirlenmesi. 4. Çatışmaların tamamen durdurulması. 5. Çatışmasızlık bölgelerinde istikrarın sağlanması.” 

KREMLİN: KESİN POZİSYON PROTOKOLÜ

Gazetecilerin Soçi’de toplanması planlanan Suriye Ulusal Diyalog Kongresi’ne ilişkin sorularını yanıtlayan Kremlin Basın Sözcüsü Dmitriy Peskov, “Kremlin, Türk ortaklarımızın ulusal güvenliğine tehdit oluşturduğunu düşündüğü güçlerle ilgili belirli çekincelerini biliyor. Fakat bu, çalışmaların yapılmayacağı anlamına gelmiyor.” dedi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’nin ortak bildirisinin bir niyet protokolü olmadığına işaret eden Peskov, “Bu niyet protokolü değil, Rusya, İran ve Türkiye’nin kesin pozisyonudur” diye konuştu. 

LARİCANİ: ÇÖZÜM İÇİN ANLAŞILDI

İran Meclis Başkanı Ali Laricani, Soçi’deki üçlü zirvenin, Suriye krizinin çözümü için önemli bir adım olduğunu söyledi. Asya Parlamenter Asamblesi›ne (APA) katılmak üzere Türkiye›de bulunan Laricani, “Tahran, Ankara ve Moskova, Suriye’de barışın sağlanması için ortak bir siyasi çözüme varılması noktasında birleşti” dedi. Ali Laricani, Türkiye, İran ve Rusya’nın, terör örgütü DEAŞ’ın bölgeden temizlenmesinde büyük pay sahibi olduğunu vurgularken, "Ama maalesef, DEAŞ ile mücadele ettiğini ileri süren bazı ülkeler, aslında bu örgüte gizlice destek verdi" ifadesini kullandı.      

İSTİKRAR ÜÇGENİ

Soçi’de gerçekleştirilen tarihi zirve dünya medyasında geniş yer buldu. Batı ve ABD basını ‘ABD’siz çözüm’e dikkat çekerken, Avrupa ve Ortadoğu gazeteleri zirveyi ‘Suriye için İstikrar üçgeni’ olarak yorumladı.

Rusya’nın Soçi kentinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin ve İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’nin katılımıyla düzenlenen üçlü zirve dünya basınında geniş yer buldu. 

ÜÇ ÜLKE ANLAŞTI

New York Times’ın “Putin, Türkiye ve İran’ın, Suriye Ulusal Diyalog Kongresinin yapılmasını desteklediğini söylüyor” başlıklı haberinde, Suriye’nin terör örgütlerinden temizlenmesi konusunda anlaştığı ifade edildi. Washington Post gazetesi, zirve için “Rusya’da Suriye zirvesi, Suudi Arabistan muhalif grupları birleştirmeyi amaçlıyor” başlığını kullandı.  CNN International, zirveyi “Türkiye, Rusya ve İran barış görüşmeleri için Suriye ‘kongresi’ düzenlenmesi konusunda anlaştı” başlığıyla verdi. Zirve Rus basınında da geniş yer aldı. Rusya’da gazetelerin özellikle köşe yazıları ve analizlerinin konusu Soçi toplantısı oldu. RBK gazetesi, “Türkiye, Rusya ve İran, Suriye barışına ilişkin ne konuda anlaştılar?” başlıklı analizinde, gerek sahada gerekse diplomaside attıkları adımlar sayesinde Türkiye, Rusya ve İran’ın, Suriye’nin geleceğini belirleyecek üç ana aktör oldukları belirtildi. Kommersant gazetesinin Kremlin’e yakınlığıyla tanınan muhabiri Andrey Kolesnikov’un kaleme aldığı analizde, Ulusal Diyalog Kongresi çerçevesinde Türkiye’nin Kürtlerle ilgili hassasiyetinin zirveden yansıyan en önemli başlık olduğu ifade edildi.        

ABD EKSİKLİĞİNE VURGU

Alman Süddeutsche Zeitung gazetesi, Rusya, İran ve Türkiye’nin Suriye’de halk kongresi için masaya oturduklarına işaret ederek aralık ayı başında Soçi’de yaklaşık bin kişinin katılımıyla yeni anayasa üzerinde tartışılacak kongrenin gerçekleşip gerçekleşmeyeceği sorusunu sordu. İngiltere’nin gelen gazetelerinden The Times, “Putin ‘Suriye’yi kurtardık’ diye övündü” başlığıyla verdiği haberinde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Suriye’de reform yapılmasını ve uzlaşma sağlanmasını istediğini yazdı. Gazete zirvede ABD’nin eksikliğinin dikkat çekici olduğuna işaret etti. Guardian, haberinde “Rusya, İran ve Türkiye, Suriye’deki savaşın son bulmasını tartışıyor” başlığı kullanıldı.Suriye’nin geleceğine ilişkin önemli kararların alındığı Soçi zirvesi, İspanyol basınında da geniş yer buldu. 

ÇÖZÜM İÇİN UFUK   

Azerbaycan’dan Şark gazetesi de zirve haberini manşete taşıdı ve Putin’in Cumhurbaşkanı Erdoğan ve İran Cumhurbaşkanı Ruhani’ye, yapıcı istişareler için teşekkür ettiğini yazdı. Çin’in resmi haber ajansı Şinhua, zirve haberinde “Üçlü zirve, Suriye’deki savaşın sona ermesi için ‘gerçek fırsat’ olarak görülüyor” başlığını kullandı.  Üçlü Suriye Zirvesi, Arap ve İran basınında geniş yer buldu. Şark El Evsat gazetesi, zirveyi manşetine taşıdı. Londra’da Arapça yayınlanan El Hayat gazetesi ise zirveyi “Soçi Zirvesi, siyasi çözüm ve diyalog ufkunu belirledi” manşetiyle gördü.     

ÖNEMLİ BİR ADIM

İran›da yayınlanan gazetelerde ise zirve, üç ülkenin Suriye›nin geleceği için mutabakata vardığı ifadeleriyle duyuruldu. «Cevan” gazetesi de Soçi’deki üçlü Suriye zirvesini manşetine taşırken, «Bölgede ABD’siz istikrar» başlığını tercih etti. Haberde ise, “Ruhani, Putin ve Erdoğan, Rusya’nın Soçi kentinde gerçekleştirdikleri zirvede, Suriye ve bölgenin istikrar ve barışına yönelik önemli adımlar attı.” ifadeleri kaydedildi. İbtikar gazetesi ise “Suriye’de İstikrar Üçgeni” manşetiyle çıktı.