25 Nisan 2024 Perşembe / 17 Sevval 1445

Tamamı FETÖ yumurtası

24 Haziran öncesi sosyal medyadan algı operasyonuna başlayan FETÖ firarileri yurtdışındaki sahte hesaplardan attıkları milyonlarca tweet ile Erdoğan karşıtı kampanyanın lokomotifi oluyor.

STAR ANKARA10 Mayıs 2018 Perşembe 07:00 - Güncelleme:
Tamamı FETÖ yumurtası

‘Tamam’ hashtagi etrafında buluşan şer ittifakının dümeninde FETÖ çıktı. İki milyonu aşkın bot hesaptan yazılan ‘Tamam’ların 1 milyon 768 bin’i tek merkezden ve yurt dışından.

FETÖ’nun sosyal medyadaki sanal hesapları, 24 Haziran seçimleri öncesi algı operasyonlarına sosyal medya üzerinden başladı. Twitter’daki ‘bot’ hesaplar üzerinden Cumhur İttifakı’nın Cumhurbaşkanı adayı Recep Tayyip Erdoğan aleyhine kampanyaları sosyal medya uzmanları deşifre etti. 24 Haziran seçimleri öncesinde bütün stratejilerini ‘Erdoğan karşıtlığı’ üzerine kuran ilkesizler ittifakına, FETÖ-PKK-DHKP/C gibi terör örgütlerinin yanı sıra uluslararası şer güçler de desteklerini açık etti. Şer cephesi, Twitter’da ‘tamam’ hashtag’i etrafında buluştu. 

TEK ELDEN YÖNETİLİYOR

Siber güvenlik uzmanları, Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) 24 Haziran’da yapılacak seçimler öncesinde değişik ideolojilerden görünen sosyal medya hesaplarını tek elden yönettiğini, etiket çalışmalarını kullanarak, toplum mühendisliği ve algı operasyonu için harekete geçtiklerini bildirdi. Sosyal medyadaki toplum mühendisliği ve algı çalışmalarında yurt dışına kaçan FETÖ üyelerinin de aktif olarak yer aldığı kaydedildi. Bilişim Teknolojileri ve Siber Güvenlik Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Sultan Selim Yüksel, FETÖ üyelerinin gizli hücreler şeklinde sosyal medyada da faaliyetlerini sürdürdüğünü bildirdi.

REUTERS DE KATILDI

Şer ittifakının sosyal medya üzerinden giriştikleri algı operasyonuna Uluslararası haber ajansı Reuters ve The Guardian da katıldı. Reuters, Erdoğan’ın Meclis konuşmasının saatler içinde Türkiye’nin ardında dünyada twitter üzerinden trend topic olduğunu yazdı. Haberde, “Tamam tweetleri aynı zamanda bütün büyük partilerin bir araya geldiği nadir bir muhalefet anıydı; Kürt yanlısı muhalefet de hashtag’e destek verdi. Kürt yanlısı siyasetçiler ile Türk milliyetçileri nadiren ortak bir zemin bulabiliyor” denildi. The Guardıan Gazetesi de konuyu manşetine taşıdı. Gazetenin web sitesinde “Muhalefet Erdoğan’ın ‘Tamam’ açıklamasına cevap verdi” denildi. 

ALMAN BAŞBAKAN DA... 

Almanya’nın Thüringen eyaletinin Başbakanı Bodo Ramelow da kampanyaya katılan isimler arasında yer aldı. Ramelow daha önce de Kürtçe “her biji” paylaşımına YPG, tweetleri atarak tepki çekmişti. 

TÜRKİYE DIŞINDAN 

Dün öğle saatleri itibariyle “tamam” hashtag’ine en çok katılımın olduğu ülkelere ilişkin istatistikler de yayınlandı. İstatistiklerde FETÖ elebaşısı başta olmak üzere üst düzey yöneticilerinin ağırlıkta bulunduğu ABD, Brezilya ve İngiltere’nin üst sıralarda yer alması dikkat çekti. İstatistiklere göre kampanyaya yoğun katılımın olduğu ülkeler şöyle; 

ABD’den:1.125.000

Brezilya:455.000

Türkiye:233.000

İngiltere:188.000

BİN TWEET 1 MİLYON

Sosyal medya uzmanı Mehmet Burak Torun ‘şer ittifakı’nın sosyal medya üzerindeki algı operasyonunu Star’a anlattı. Torun şunları söyledi:Twitter’da DM’den mesaj gönderilen bir sistem var, insanların hesaplarını çalıyor. Hesabın ismini twitter olarak değiştiriyor ve bir havuz oluşturuyor. Sonra kendi sistemleri üzerinden o hesaplara tweet attırıyorlar. Twitter’in algoritmasına uygun seri biçimde tweet attırtıyorlar. Sonra da istediği şeyleri gündeme getiriyorlar. 

YÜZDE 90 BOT HESAP

Örneğin ‘Tamam’ın kitlesi CHP, muhalif ve AK Parti’yi istemeyen kişiler. O kişiler de bu işe katılım sağlıyorlar. Katılım sağlandıkça ortada bin tweet varken bir bakıyorsunuz 1 milyon tweet oluyor. ‘Tamam’ hashtag’i genelde Türkiye’den atıldı görünüyor. İnsanlar yurtdışında ama VPN’den kendini Türkiye’de gösteriyor. Böylece paylaşım Türkiye görünüyor. Yurt dışındaki FETÖ’cüler kendilerini Türkiye’de gösterip böyle bir şey yapmış olabilir. Bunlar, yurtdışı hesabı açıp o hesaplardan da Türkiye’deymiş gibi tweet attırıyorlar. Twitter bunu fark edemiyor. Gündeme gelen kişilerin yüzde 90’ı o bot sistemini kullanıyor. 

ART NİYET GÖSTERDİLER

‘Devam’ Hashtag’i dün (önceki gün) dünya gündemindeydi ama Türkiye gündeminde değildi. Dünya gündeminde yer alan bir hashtag Türkiye gündeminde kesinlikle yer alması gerekir. Ama ‘Devam’ yer almadı. Twitter bir engellemeye gidiyor. Devam’ın ilk 10 gündem maddesinde yer almasını istemiyor diye bir çağrışımda bulunabiliriz. Çünkü “tamam” birinci sıradayken “Devam”ın devam etmemesi bir art niyet göstergesidir.

HASHTAG SAVAŞI YAŞANDI

Doç.Dr.Levent Eraslan: 9 Mayıs gecesi yaşanan sosyal medyadaki “tamam” ve “devam” hashtag savaşı, gerçek tekil kişiler ve aynı zamanda özellikle yurt dışında kullanılan smartbot (akıllı bot) uygulamalarını ortaya koyduğu bir sonuç. Sanal dünyadaki bu çekişme, aslında sahaya dönük bir üstünlük mücadelesini barındırmakta.  Peki Akıllı bot nedir? Şudur;  Algoritmik olarak tweet’lerden hareketle farklı hesaplar açabilen, farklı resimler kullanabilen ve gerçekmişçesine mantıklı mesajlar atabilen yeni nesil bot sistemi.

Yöntemleri çok sinsi 

HESAPLAR ÇALINIYOR: Kişilere özelden (DM) hesabınız çalındı veya kilitlendi mesajları gönderiyorlar, linke tıklanıldığında hesaplar çalınıyor. Twitter mesajlarda yer alan bağlantılara tıklatmak için sosyal medya üzerinde trend olan konular tercih ediliyor. “Koalisyon kimler arasında kuruldu?”, “Hesabına Ağrı’dan giriş yapıldı. Lütfen linke tıklayın hesabınızı güvene alın” gibi birbirinden farklı onlarca soruyla gönderilen özel mesajlar sayesinde binlerce kullanıcının hesabını ele geçirmiş vaziyetteler. Çalan kişi kendi programında o kişilerin fotoğraflarını kullanıyor. Hesap sahipleri de kendi profillerini kullanmaya devam ediyorlar.

ÇALINTI HESAP HAVUZU: Çalınan bu hesaplar bir havuzda toplanıyor. Ellerinde bulunan Twitter Trend Topic sisteminde bu hesaplara tweet attırılarak kısa sürede istedikleri gündem maddesini trende taşıyorlar. Günlük trend topic yapmak için 1000-2000 arası hesap ele geçiriyorlar. Her 30 bin DM’de  (özel mesaj) 2 veya 3 bin hesap çalınıyor. Hesapların şifresini değiştirmedikleri için bunu yapanlara hukuki dava da açılamıyor. 

BOT HESAP ÜRETİLİYOR: Aynı zamanda bot hesap üretme yazılımları sayesinde binlerce hesap açarak, bu hesaplara da gündem maddesinden tweet attırıyorlar.Bot hesaplardan atılan tweet’ler sayesinde hashtag’e katılım fazlaymış gibi görünüyor.

GÜNDEM OLUNCA HESAPLAR SİLİNİYOR: Twitter gündeminde trende çıktıktan sonra tüm atılan tweet’leri siliyorlar. Dışarıdan bakıldığı zaman organik bir çalışma gibi görünüyor.

VPN PROGRAMLARI DEVREYE SOKULUYOR: Tek bir alandan atılanları Twitter tek bir IP olarak tanımlıyor. Bunu önlemek için her bilgisayarda farklı IP kullanıyorlar. VPN kullanarak IP’lerini değiştiriyorlar. Örneğin İngiltere’deki birisi IP’sini Türkiye’denmiş gibi değiştiriyor ve Türkiye’deymiş gibi tweet atıyor. Binlerce hesapları var ve hesapları katlanıyor.

SAHTE HESAP ÜRETME YAZILIMLARI VAR: Bunların ellerinde bot hesaplar var ve bot üretme yazılımları var. Bot tanım olarak cansız, hayali bir ürün, hesap demek, “yumurta kafa hesaplar” olarak da bilinir. 

ORGANİZE BİR GÜÇ: Hashtag’lerinin arkasında organize bir güç var. Bu organize güçlerin kullandıkları yönteme bakıldığında FETÖ’yü ve Türkiye düşmanlarını görebiliriz.