25 Nisan 2024 Perşembe / 17 Sevval 1445

Tarihi adım

Çankaya'daki zirvede AK Parti ile MHP anayasa değişikliğinde anlaştı. Başbakan Yıldırım, “Önümüzdeki hafta AK Parti olarak teklifi Meclis’e sunacağız” derken Bahçeli de mutabakatı onayladı: “Görüşme olumlu geçti. Kısa sürede teklif sunulacak ve hayırlı sonuçlanacak.”

ŞERİFE  GÜZEL2 Aralık 2016 Cuma 07:00 - Güncelleme:
Tarihi adım

Başbakan Binali Yıldırım ile MHP lideri Devlet Bahçe’nin ‘cumhurbaşkanlığı’ zirvesinden ‘uzlaşma’ çıktı. Çankaya Köşkü’ndeki 1.5 saatlik görüşmenin ardından liderler ortak basın toplantısı düzenledi. Gazetecilere ilk açıklamayı Bahçeli yaptı.

Türkiye’nin önemli konularından birini oluşturan anayasa değişikliği üzerinde, Yıldırım ile zaman zaman bir araya gelerek konunun olgunlaşması noktasında çaba sarf ettiklerini belirten Bahçeli, “Bugünkü görüşmemiz de son değerlendirmeler ışığında olumlu geçmiştir. İnşallah çok kısa bir süre içerisinde TBMM’ye bir metin sunulmuş olacaktır. Meclise sunulmuş olan metnin, artık Meclisin değerlendirmesi ışığında sonuçlandığı takdirde, memleketimiz için hayırlı sonuçlar vereceği inancındayım” dedi. Bahçeli’nin ardından Yıldırım açıklama yaptı. Başbakan, MHP ile üzerinde çalıştıkları anayasa değişikliği teklifine ilişkin, “Anayasa’da sınırlı bir değişiklik yapılması konusu bir süredir memleketimizin gündemindedir. Bu konuda MHP ile birlikte yürüttüğümüz çalışmalar, müzakereler belirli bir olgunluğa erişmiştir ve son gözden geçirmeler de yapılacak ve önümüzdeki hafta inşallah AK Parti olarak, anayasa değişiklik teklifimizi Meclis’e sunmuş olacağız” diye konuştu.   

PARTİYLE İLİŞKİSİ

Referandum sürecinin milletin vereceği bir karar olduğunu anlatan Yıldırım, sözlerine şöyle devam etti: “Ülkenin gündeminin artık sistem tartışmasıyla zaman kaybetmesini istemiyoruz.Yapılmak istenen değişiklik bellidir. 2007 cumhurbaşkanlığı seçimlerinin çıkmaza girmesiyle beraber cumhurbaşkanının halk tarafından doğrudan seçilmesi Anayasa’ya girmiş ve ondan sonraki seçimlerde de Erdoğan, halk tarafından doğrudan seçilmiş ilk cumhurbaşkanı olmuştur. Bu mevcut durumun mevcut anayasayla bir ölçüde uyumlu hale gelmesi gerekmektedir.”      

Başbakan Yıldırım,  “Cumhurbaşkanının partisi ile ilişkisi üyelikle mi sınırlı olacak yoksa genel başkan düzeyinde de olabilecek mi?” şeklindeki soruya şu yanıtı verdi: “Bu değişiklikte cumhurbaşkanının, eğer seçilirse, partisiyle ilişiği devam edecek. Yapılan en önemli değişiklik budur. Mevcut anayasada ‘partisiyle ilişiği kesiliyor’ hükmü var. Bunun yerine partisiyle ilişiği devam edecek. Hepsi bu.”

Yıldırım, AK Parti’nin vereceği teklifte MHP’nin imzasının olup olmayacağıyla ilgili şunları kaydetti: “AK Parti kendi anayasa değişikliği olarak bu teklifi sunacak. Sunacağımız bu teklif MHP’nin de üzerinde mutabık kaldığı veya müzakere edip uzlaştığımız bir metin olacak.”

“Son gözden geçirmelerden bahsettiniz, bunlar ne ile ilgili olacak?” sorusunu ise Yıldırım, “Şüphesiz şekil olarak, usul olarak, yazım olarak bazı konuların gözden geçirilme ihtiyacı var. Bu bizim ortak anlayışımız. O bakımdan bu bir iki gün içerisinde de arkadaşlarımız bunları Genel Başkanın, bizim bakış açımızı dikkate alarak tamamlamış olacaklar” karşılığını verdi.    

ERKEN SEÇİM YOK

“Cumhurbaşkanın partisiyle ilişkisi genel başkanlık düzeyinde olabilecek mi?” sorusu üzerine Başbakan Yıldırım, “Açıkladım, her halde anlaşılmayacak bir şey yok. Çok açık bir şey söylüyorum. Yeni getirilecek değişiklikte cumhurbaşkanı seçilen kişinin partisiyle ilişiği devam edecektir “ diye konuştu.     

Yıldırım, referandum takvimiyle ilgi de değerlendirmedi bulundu:  “Meclis görüşmeleri tamamlandıktan sonra, yasa çok açık, 60 gün içerisinde referandum öngörülüyor. Meclis çalışmalarının tamamlanmasından sonra, Meclis kabulünden sonra tabiatıyla 60 günlük süre daha buna ilave edebilirsiniz. Bütün her şey yolunda giderse, yazın başında inşallah böyle bir durum olabilir. Seçim diye bir şey de söz konusu değil, gündemde seçim yok.”  

CUMHURBAŞKANI’NIN PARTİ ÜYELİĞİ İÇİN ÖZEL FORMÜL

 

Çankaya’daki zirvede MHP’nin görüşmeler sırasında “ısrarcı” olduğu, “Cumhurbaşkanının seçilmesi durumunda parti genel başkanlığından ayrılması, ancak parti üyeliğinin sürmesi” yönündeki önerisi konusunda Yıldırım ile Bahçeli özel bir formül üzerinde durdu. Yapılan değerlendirmede, Anayasa’ya bu konuda bağlayıcı bir ifadenin konulmaması benimsendi. Bu durumda hem MHP’nin ortaya koyduğu hassasiyeti çiğneyen bir ifade yer almamış olacak hem de AK Parti’nin “Genel Başkan olabilmesi” yönündeki talebinin de karşılanması mümkün olacak.  Liderlerin “ilke” bazında vardığı mutabakat, çalışmayı bugüne kadar olgunlaştıran AK Parti’li Abdülhamit Gül ile MHP’li Mehmet Parsak tarafından yine detay bir çalışmayla metne dökülecek.   “Usul ve şekil” düzenlemelerinin ardından AK Parti, teklifini TBMM Başkanlığına verecek.  Teklifin yeni yılla birlikte komisyonda görüşülmesi bekleniyor.