25 Nisan 2024 Perşembe / 17 Sevval 1445

TBMM’nin Cumhurbaşkanlığı mesaisi Ocak ayında başlıyor

AK Parti, MHP ile varılan uzlaşma çerçevesinde başkanlık sistemi temelli Cumhurbaşkanlığı sistemine yönelik Anayasa değişikliği paketinin TBMM’deki görüşme takvimini de netleştirmeye başladı.

ŞERİFE GÜZEL4 Aralık 2016 Pazar 07:00 - Güncelleme:
TBMM’nin Cumhurbaşkanlığı mesaisi Ocak ayında başlıyor

AK Parti kurmaylarının belirlemelerine göre, bütçe görüşmelerinin tamamlanmasının ardından TBMM, yılbaşına kadar yaklaşık bir haftalık bir tatile girecek. Yılbaşından sonra 3 Ocak’ta başlayacak olan yeni mesaisinde ise ilk gündem maddesi, Cumhurbaşkanlığı sistemine yönelik Anayasa değişiklik paketi olacak. Cumhurbaşkanlığı sistemine yönelik Anayasa değişikliğinin görüşme takvimini yaklaşık olarak netleştiren AK Parti’nin hesaplarına göre, pakete son şeklinin verileceği yazım süreci bu hafta başında tamamlanmış olacak. Ancak teklifin TBMM Başkanlığı’na verilmesi için Başbakan Binali Yıldırım’ın, Pazartesi akşamı çıkacağı Rusya seyahatinden dönüşünün beklenebileceği öğrenildi. Bu nedenle teklifin TBMM Başkanlığı’na sunulmasının hafta sonunu bulabilecek. Bu durumda Anayasa değişiklik paketi, TBMM Genel Kurulu’nda bütçe görüşmeleri devam ederken sunulmuş olacak. Aslında, Genel Kurul’da bütçe görüşülürken, Anayasa paketinin de TBMM Anayasa Komisyonu’nda görüşülmesinde bir engel bulunmuyor. Ancak AK Parti kurmayları, teklifin komisyondaki görüşmeleri için de, iki hafta sürecek bütçe görüşmelerinin tamamlanmasını öngörüyor. 

YENİ SİSTEM GÖRÜŞÜLECEK

AK Parti kurmaylarının planlamasına göre, yeni sisteme yönelik Anayasa değişiklik paketinin, TBMM Anayasa Komisyonu’ndaki görüşmeleri de yeni yılla birlikte başlayacak. Böylelikle 2017 yılının Ocak ayının ilk mesaisi, Cumhurbaşkanlığı sistemine yönelik Anayasa değişikliği olacak. 

OHAL BİTİMİNDE REFERANDUM

AK Parti’deki hesaplamalar, referandum tarihinin ise OHAL’in bitimine geleceği yönünde. AK Parti kurmayları, süresi 18 Ocak’ta dolacak olan OHAL uygulamasının 3 ay daha uzatılması halinde 18 Nisan’da son bulacağına dikkati çekiyor. Referandumun da, Mayıs başına denk gelmesi durumunda OHAL tartışması da sonlandırılmış olacak.