16 Nisan 2024 Salı / 8 Sevval 1445

‘Terör devleti’ İsrail nazilerden beter

1947’den itibaren işgal ettiği topraklarda masum insanları katleden İsrail’in, esir aldığı çocukları götürdüğü hücreler Nazi Kamplarını aratmıyor. Elleri, gözleri ve ayakları da bağlı olarak hücrelerde tutulan çocuklar ağır işkenceden geçiriliyor.

HABER MERKEZİ12 Aralık 2017 Salı 07:00 - Güncelleme:
‘Terör devleti’ İsrail nazilerden beter

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘Terörist devlet’ ve ‘Çocuk katili’ sözleriyle tepki gösterdiği İsrail’in, göstermelik nedenlerle gözaltına aldığı çocukları Nazi toplama kamplarını aratmayan merkezlerde tuttuğu ortaya çıktı. Son olarak geçtiğimiz perşembe günü 14 yaşındaki Fevzi el-Cuneydi’nin 23 İsrail askerince gözleri bağlı olarak götürülmesi, İsrail’in çocuklara yönelik insanlık dışı tutumu yeniden gündeme getirdi. İşgal ettiği topraklarda binlerce çocuğu katleden İsrail›in, sadece bu yılın başından bu yana 700 çocuğu göstermelik nedenlerle gözleri bağlı şekilde bu noktalarda tuttuğu, intifadanın başladığı 2000 yılından bu yana yaklaşık 2 bin çocuğu operasyonlarda katlettiği öğrenildi. 

GÖZLERİ ELLERİ BAĞLI

Batı Şeria El Halil bölgesindeki Fajer TV’nin gizli çektiği görüntülerde, İsrail askerlerinin gözaltına aldığı Filistinli küçük çocuklar, çok küçük bir mekanda gözleri ve elleri bağlı ve hareket edemeyecekleri şekilde yerde oturtuluyor. Görüntülerin El Halil’deki Şüheda Caddesi kontrol noktasına ait olduğu ancak İsrail askerlerinin ülkenin tamamında bu tip kontrol noktalarında aynı işlemi uyguladığı da kaydedildi. İsrail›in 2017 yılı başından bu yana göstermelik nedenlerle Kudüs ve Batı Şeria›da gözaltına aldığı Filistinli sayısının 7 bini aştığı ve bunların da 700›ünün çocuklardan oluştuğu da kaydedildi. Filistin İstatistik Kurumu raporlarına göre, İsrail askerleri 2017 yılı içinde Gazze Şeridi ve Batı Şeria›da Filistinli 14 çocuğu katletti, bu rakam 2016 yılında ise 35’di. 2015’de ise 4 bin çocuğun İsrailce tutuklandığı, aylarca bu tip hücrelerde tutulduğu da açıklandı. 

KATİLLERİ SERBEST  

2000’de başlayan 2. intifada sonrasındaki 14 yılda Filistinli 1407 çocuğun hayatını kaybettiği ve bunların da 450’sinin 15 yaş, 263’ünün ise 8 yaşın altında olduğu kaydedildi. Gazze’deki bombardımanda 7 yaşındaki Ali Abdüllatif Alawour’ın, Batı Şeria›da 14 yaşındaki Muhammed Cihad’ın, Gazze sahilinde futbol oynayan 4 çocuğun İsrail operasyonları sırasında hayatının kaybetmesi ve bu anların görüntülerinin ortaya çıkması tüm dünyada tepkiyle karşılanmıştı. Plajda oyun oynarken hayatını kaybeden çocukları savaş uçaklarıyla vuran pilotları yargılayan İsrail Askeri Mahkemesi, “Pilotlar hukuka uygun hareket etti” diyerek serbest bırakmıştı.

11 AYDA 700 ÇOCUK

Dünya Çocukları Koruma Hareketi Filistin Şubesi Müdürü Halid Kazmar İsrail’in sistematik bir şekilde Kudüs ve Batı Şeria’daki Filistinli çocukları gözaltına alma politikasını arttırdığını  söyledi.Yılbaşından bu yana yaklaşık 700 Filistinli çocuğun İsrail askeri mahkemelerine çıkarıldığını vurgulayan Kazmar, “2017 yılı yüzlerce Filistinli çocuğun İsrail güçleri tarafından gözaltına alınmasına sahne oldu” dedi. Kazmar, İsrail’in dünyada çocukları askeri mahkemelerde yargılayan tek devlet olduğuna dikkati çekerek, «Filistinli çocukların gözaltı ve işkenceye maruz kalması uluslararası hukuka göre insanlık suçu sayılıyor” şeklinde konuştu.  

Dün askeri mahkemeye çıkarılan Fevzi el-Cuneydi’nin gözaltı süresi 3 gün daha uzatıldı.

Anne ve babası hastaekmeği o getiriyordu

Çok sayıda İsrail askeri tarafından gözleri bağlı şekilde götürülürken çekilen fotoğrafıyla adeta Kudüs direnişinin sembolü olan 14 yaşındaki Fevzi el-Cuneydi’nin amcası yeğeninin başına gelenleri anlattı. Herkesin merak ettiği Cuneydi’nin akıbetinin ne olduğu sorusunu cevaplayan amca Reşat el-Cuneydi, yeğeninin perşembe günü yaşanan olaylar sırasında işgal altındaki El-Halil’deki Kiryat Arba Yahudi yerleşim biriminin önünde bulunan askeri kontrol noktası yakınında İsrail askerleri tarafından gözaltına alındığını, sonra da Beytullahim yakınındaki Gush Atziyon Yahudi yerleşim birimindeki askeri karakola götürüldüğünü söyledi.        

ANNE -BABASI HASTA

İsrail askerleri tarafından önce dövülen daha sonra da gözleri bağlı bir şekilde gözaltına alınan Filistinli çocuğun El-Halil’deki amcası Cuneydi, yeğeninin anne ve babasının kameralara konuşamayacak kadar hasta olduğunu, bu yüzden kendisinin onların yerine konuştuğunu belirtti. Amca Cuneydi, yeğeninin serbest bırakılması için uluslararası insan hakları kuruluşlarına ve Filistin makamlarına acil müdahale çağrısı yaptı. Fevzi’nin 7 çocuklu ailenin en büyük oğlu ve geçimlerini sağlayan tek erkek olduğunu belirten amca, yeğeninin yevmiye usulü çalışarak ekmeğini kazandığını kaydetti. Amca Cuneydi,  “Fevzi okuyamadı. Ailesini geçindirmek için okulunu bırakmak zorunda kaldı. Babası sağ ayağında meydana gelen kırıktan dolayı yatağa mahkum, annesi de tedavi edilemez bir hastalığa (terminal illness) kapılmış durumda” dedi.   Öte yandan Fevzi›nin gözleri bağlı bir şekilde 23 İsrail askeri tarafından çekiştirilerek gözaltına alınmasını AA Foto Muhabiri Visam el-Heşlemun fotoğraflayarak tüm dünyaya duyurduğu olayı şöyle anlattı: “Yaklaşık 50 kişiden oluşan askeri birlik El-Halil’in ortasındaki Bab ez-Zaviye bölgesinde taş atanları yakalamak için pusu kurdu. Fevzi oradan geçerken askerler üzerine atladı ve şiddetli bir şekilde dövmeye başladılar. Askerler küçük çocuğu yerden yere vuruyor ve ayakları ile üzerine basıyorlardı. Sonra da kaldırıp gözlerini bağlayarak gözaltına aldılar.” (EL-HALİL /AA)