20 Nisan 2024 Cumartesi / 12 Sevval 1445

Teröristi gözünden tanıyorlar

Belçika Malinois cinsi terörle mücadele köpekleri verilen eğitimin ardından hedeflerinin doğrudan gözlerine odaklanıyor. Diğer ülkelerdeki benzerlerinin aksine elinde silah, bıçak olmayan ve üniformasız şahıslara saldırmıyor.

STAR / ANKARA 5 Aralık 2016 Pazartesi 07:00 - Güncelleme:
Teröristi gözünden tanıyorlar

Güvenlik birimlerinin eğittiği köpeklerin; bomba, mayın, iz takip ve uyuşturucu bulmadaki başarıları bilinirken, terörle mücadele köpeklerinin farklı özellikleri dikkat çekiyor. Belçika Malinois cinsi terörle mücadele köpekleri hedeflerinin doğrudan gözlerine odaklanıyor. 

BIÇAK VE SİLAH VARSA

Diğer ülkelerdeki benzerlerinin aksine elinde silah olmayan şahıslara saldırmıyor.  Özel harekat polisi M.K, bu köpeklerle ilgili Star’a şu bilgiyi verdi: «Belçika Malinois ırkı köpekler, seri ve havlamıyorlar. Verilen eğitimler sayesinde, operasyon köpeği hedefin gözüne odaklanır.” 

ÇOCUĞA DOKUNMADI

“Bu nedenle Türk modelidirler. Oysa dünyadaki örneklerde köpek gördüğü ilk kişiye saldırır. Kendi personelini bile ısırdığı oluyor. Bizim ortalama 1.5 yılda eğittiğimiz köpekler kamuflajlıya, elinde silah olmayana saldırmıyor. Elinde bıçak, silah, bomba olana saldırıyor. Diyarbakır’daki bir evde yapılan arama sırasında köpek eve bırakılıyor, odalardan birinde bir çocukla karşılaşıyor. Köpek çocuğa hiç bir şey yapmıyor, evde yapılan aramada da bir şey bulunmuyor. Yine Nusaybin’de köpek içeriye giriyor ve El Yapımı Patlayıcı (EYP)’yı patlatmaya hazırlanan teröristi ısırıyor. Terörist köpeği silahıyla vuruyor, dışarıda bekleyen kuvvetlerimiz teröristi etkisiz hale getiriyorlar. Böylece güvenlik birimlerinin şehit vermesi önlenmiş oluyor.”