20 Nisan 2024 Cumartesi / 12 Sevval 1445

The Guardian'dan küstah Türkiye çağrısı

Türkiye aleyhtarı yazılarıyla bilinen İngiliz The Guardian, küstahlığı elden bırakmıyor. Yine haddini aşan gazete, OHAL kapsamındaki uygulama ve tedbirlerin kaldırılmasını istedi.

30 Kasım 2016 Çarşamba 07:00 - Güncelleme:
The Guardian'dan küstah Türkiye çağrısı

İngiliz Guardian Gazetesi Türkiye’ye, 15 Temmuz darbe girişimi sonrası uygulanan OHAL kapsamındaki tedbirlere karşı haddini aşarak ‘yasak ve baskıları durdurma çağrısı’ yaptı.

HADDİNİ AŞAN İFADELER 

‘Tasfiyeler devam ederse, Avrupa artık sadece ellerini ovuşturarak bekleyemez’ başlığını taşıyan yazı, geçtiğimiz 4 ayda Türkiye’de siyasi olarak çok kapsamlı tasfiyeler yapıldığının hatırlatılmasıyla başlıyor. ‘Bu sürecin bitecekmiş gibi durmadığı’ yorumuyla da sürüyor.

Gazete, darbe girişiminin ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘karşı darbe’ boyutlarına ulaşan adımlar attığı yönünde haddini aşan ifadeler kullandı. Yazıda,“Erdoğan’ın siyasal yapıda temizlik olarak gördüğü şey, modern Türkiye’nin tarihindeki en büyük tasfiye. 125 binden fazla kişi işten çıkarıldı ve açığa alındı; hakimler, askerler, profesörler işlerini kaybetti. Yaklaşık 40 bin kişi de tutuklandı. Uluslararası Af Örgütü tutukluların işkenceye maruz kaldığını gösteren güvenilir belgeler olduğunu belirtiyor” denildi. 

OHAL’E TEPKİ GÖSTERDİ

Yürürlükteki Olağanüstü Hal’in Erdoğan’ın ülkeyi kararnameler ile yönetmesine izin verdiğini ileri süren The Guardian, ‘AKP’ye muhalif olan herkes bundan etkileniyor’ iddiasında bulundu. Guardian yazısında, “Kürt aktivistler ve Fethullah Gülen ile bağlantılı olan kişiler, kendilerini DEAŞ militanları ile aynı kefeye konmuş buluyor. Basın özgürlüğü dramatik şekilde ayaklar altına alındı. 12 Kasım’da demokrasi yanlısı Cumhuriyet Gazetesi’nin Genel Yayın Yönetmeni ve 9 yazarı daha tutuklandı” ifadelerine yer verdi. 

AB’NİN İDAM TUTUMU

Türkiye’de idam cezası yeniden yürürlüğe sokulursa Avrupa’nın bu durumda müzakereleri durduracağını açıkladığını belirten Guardian gazetesi yazıyı ‘Türkiye’de siyasi baskının ezici makinası işlemeye devam ediyor. Rusya ile yakınlaşma, Türkiye’nin dış politikasının yeni belirgin özelliği haline gelirken, atılı müttefikleri de Türkiye üzerinde kaybettikleri nüfuza kafa yormaya uğraşıyor” diye sonlandırdı.