25 Nisan 2024 Perşembe / 17 Sevval 1445

TIR kumpasında organizatör Kılıçdaroğlu

Aday listesinde yer alamayınca, ‘MİT TIR’ları tutanaklarını bana Tezcan verdi’ diyen CHP’li Eren Erdem’in itirafı MİT kumpasında dikkatleri yeniden Kılıçdaroğlu’na çevirdi

24 Mayıs 2018 Perşembe 07:00 - Güncelleme:
TIR kumpasında organizatör Kılıçdaroğlu

Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) TIR’larına yapılan kumpas davasında CHP milletvekili Enis Berberoğlu’nun ceza almasının ardından soruşturmayı yürüten savcılığın yanıt aradığı, ‘Bu dosyalar Berberoğlu’ndan önce kimdeydi’ sorusunda tüm oklar CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na yöneldi. Kılıçdaroğlu’nun “Ben de izledim” demesinin arından MİT kumpası belgeleri Kılıçdaroğlu’nun sözcüsü, yardımcısı ve milletvekili elinde dolaştıktan sonra Cumhuriyet gazetesinde yayımlanmış. 

KUMPASIN ADRESİ

CHP’nin 24 Haziran seçimlerinde yeniden milletvekili adayı yapmadığı Eren Erdem, Karşı Gazetesi yayın yönetmeni olduğu dönemde ‘MİT kumpası belgelerinin kendisine CHP Sözcüsü ve Aydın milletvekili Bülent Tezcan tarafından verildiğini’ söyleyerek adeta ‘Çizik intikamı’ aldı. 17-25 Aralık darbe girişiminde terör örgütü FETÖ’ye yardımdan hakkında 22.5 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açılan CHP milletvekili Eren Erdem hakkındaki iddianamede, MİT kumpası belgelerinin Cumhuriyet gazetesinde yayımlanmadan önce Karşı gazetesine ve Eren Erdem’e ulaştırıldığı ancak haberleştirilmediği kaydedilmiş, lakin ‘Bu belgelerin Erdem’e nasıl ulaştığı’ sorusu yanıtsız kalmıştı. Eren Erdem, önceki gün yaptığı açıklamada ‘MİT Kumpası belgelerini bana CHP Sözcüsü Bülent Tezcan verdi’ diyerek, savcının yanıt aradığı adresi de gösterdi. Bülent Tezcan da dün yaptığı açıklamada, Erdem’i doğruladı. Tezcan daha önce MİT TIR’larına ilişkin belgeleri Meclis’te açıkladığını ve o toplantı sonrasında da o belgeleri isteyen gazetecilere verdiğini söyleyerek savundu. Ancak Tezcan’ın, 6 Şubat 2014 tarihli açıklaması ve sunduğu belgeler, Bakan Bekir Bozdağ’ın ‘MİT’e ait TIR’la ilgili ‘soruşturmayı engellemek ve yargıyı etkileme teşebbüsü’ iddiasına ilişkindi. Cumhuriyet gazetesinde yayımlanan ve Türkiye’nin Suriye’deki Türkmenlere yaptığı insani yardımı ‘MİT DEAŞ’a silah yardımı yapıyor’ şeklinde sunmaya çalışan kumpas belgeleriyle ilgili değildi. Tezcan ayrıca bu kumpas belgelerinin kendisine nereden geldiğini de açıklamadı.

SAVCI HAREKETE GEÇTİ

CHP milletvekili Eren Erdem ve CHP Sözcüsü Bülent Tezcan’ın açıklamaları ve hazırlanan iddianamelerdeki bilgiler birleştirildiğinde ortaya çıkan büyük resimde, MİT Kumpası belgelerinin kaynağı olarak tüm oklar CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na yöneldi. Öte yandan Eren Erdem’in son açıklamaları üzerine, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma başlattı. 

ADIM ADIM SERVİS SÜRECİ

MİT Kumpası belgeleri, 29 Mayıs 2015’te Cumhuriyet gazetesinde yayımlanmadan önce, Kılıçdaroğlu ve ekibinin çevresinde adeta elden ele dolaşmış.  

- Bugüne kadarki iddianame ve ortaya çıkan belgelerde, MİT Kumpası belgelerinin Cumhuriyet gazetesinde Can Dündar tarafından yayımlanmadan önce , CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu tarafından izlendiği, Kılıçdarolu ve CHP’nin sözcüsü Bülent Tezcan tarafından dönemin Karşı gazetesi genel yayın yönetmeni ve bugünün CHP Milletvekili olan Eren Erdem’e verildiği, yaklaşık bir yıl sonra ise Cumhuriyet gazetesinde CHP Genel Başkan Yardımcısı Enis Berberoğlu’nun aracılığıyla yayımlandığı ortaya çıktı. 

- FETÖ’nün 17-25 Aralık 2013’deki darbe girişiminden sonra 9 Şubat 2014’te çıkarmaya başladığı Karşı gazetesine 20 Şubat 2014’te CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu tarafından ziyaret gerçekleştirildi. Bu ziyaretten 5 gün sonra TBMM CHP Grubunda kumpas ve montaj ses kayıtlarını dinletildi. 

-l 7 Haziran 2015 seçimleri öncesinde Kılıçdaroğlu, 17 Mayıs 2015’te FETÖ’nün medya imamı firari Ekrem Dumanlı’nın da olduğu Zaman gazetesi yöneticileri ile bir araya geldi. CHP lideri Kılıçdaroğlu, 3 gün sonra Hürriyet’e yaptığı açıklamada “MİT TIR’ları filmleri var. Kamyonlardaki kasaların nasıl açıldığının görüntüleri var. Ben de seyrettim” dedi ama sonra bu görüntüleri kimin kendisine izlettiğini hatırlayamadığını söyledi. Kumpas görüntülerinin yayınlanmasına, bu görüşmede karar verildiği iddia edildi. 

- Kılıçdaroğlu’nun bu açıklamasından bir hafta sonra, 27 Mayıs’ta da Enis Berberoğlu’nun, Can Dündar’la görüştüğüne ilişkin HTS kayıtlarından belirlendi. Bu görüşmede kumpas görüntülerinin CHP’Li Berberoğlu tarafından Dündar’a verildiği ve MİT TIR’ları kumpasına ilişkin haberin ise 29 Mayıs’ta Cumhuriyet’te yayımlandığı kaydedildi. 

- İstanbul 35. Ağır Ceza Mahkemesi’nde 22.5 yıl hapis cezasıyla yargılanan Eren Erdem hakkındaki iddianamede yer alan Karşı gazetesi muhabiri Emre Erciş’in ifadelerinde, MİT Tırları kumpası belgelerinin yayımlandığı dönemde ABD İstanbul Başkonsolosluğu yetkililerinin de gazeteye ziyarette bulunduğuna yönelik sözleri de dikkat çekti.