23 Nisan 2024 Salı / 15 Sevval 1445

Tüm gözler mahkemede

Türkiye’de ev hapsinde tutulan ABD’li Andrew Craig Brunson bugün dördüncü kez hakim karşısına çıkacak. Brunson, “örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işleme” ve “Siyasi ve askeri casusluk” suçlamasıyla toplamda 35 yıl hapisle yargılanıyor. 

MUAMMER BAŞKAN12 Ekim 2018 Cuma 07:00 - Güncelleme:
Tüm gözler mahkemede

ABD Başkanı Donald Trump’ın serbest bırakılmasını istediği ancak hakkındaki terör ve ajanlık suçlaması nedeniyle Türkiye’de bağımsız yargı tarafından ev hapsinde tutulan ABD’li Andrew Craig Brunson, bugün dördüncü kez hakim karşısına çıkacak. Mahkeme bugünkü davada Kama ve Kılıç takma isimli iki yeni gizli tanık dinlenecek. Mahkemenin, soruşturma kapsamında delillerin tamamının toplanması ve iddia edilen suçun niteliği ile Brunson’un hakkında istenen ceza ve 22 aylık tutukluluk süresi göz önünde bulundurularak tahliye veya tutukluluğun devamına yönelik karar vereceği öğrenildi.  

İzmir 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde “Örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işleme” iddiasıyla 15 yıla kadar, “Devletin güvenliği bakımından niteliği itibarıyla gizli kalması gereken bilgileri siyasal ve askeri casusluk maksadıyla temin etmek” iddiasıyla da 20 yıla kadar hapis cezasıyla yargılanan Amerikalı Andrew Craig Brunson davasında gizli tanıklar dinlenecek. 

DİNİ FAALİYET KILIFI 

Bu gizli tanıklar, savcılık ifadelerinde Brunson’un dini faaliyetler kılıfı altında, eski kilise çalışanları üzerinden Didim’de de çalışmalar yürüttüğünü ileri sürdü. İddiaya göre, Brunson’un oluşumu içerisinde yer alanlarla eşi Norine Lyn Brunson, Alevi ve dar gelirli Kürt vatandaşları etkileyerek kendi amaçları doğrultusunda hareket etmelerini sağlamak kastıyla ayinler düzenlediklerini ileri sürdü. 

HEDEF AZINLIKLAR 

Didim’de Kürt asıllı Süryanice konuşan bir esnafın yönlendirmesi ve kendisine sanat galerisine verdiği bir davetiyeyle olayı fark ettiğini anlatan gizli tanık Kılıç “Davetiyedeki adrese iki arkadaşım F.M.B ve M.B ile birlikte gittim. Burası ‘Sanat Galerisi’ isimli bir yerdi. Sonradan papaz olduğunu öğrendiğim ‘Bedroz’ isimli kişi burada bir konuşma yaptı. Sık sık Didim Kilisesi ismi geçince rahatsız oldum. Yeni bir oluşumdan bahsediyorlardı, fakat bu organizasyonun ne olduğunu bize söylemediler. Bu şahısların bulundukları yerde nüfus kitlesine göre hareket ettiklerini ve Didim’de hedef kitlelerinin Süryaniler, Kürt görünümlü Ermeniler, Ali siz Aleviler, dar gelirli Kürt vatandaşlar olduğunu gördüm’’ dedi. 

ETNİK AYRIŞTIRMA 

Didim Alevi Bektaşi Kültür Derneği ve Cem Evi’ndeki ayine ‘Bedroz’ isimli kişi tarafından davet edildiklerini belirten Kılıç “Didim Türkiye’de kurtarılmış bir bölge olarak yabancılar tarafından addedilir. Ayrıca şu an ismini hatırlayamadığım bir profesör de ‘Gezi Olayları’ sırasında Alevilik üzerine 11 seans konferans vermişti ve burada üstü kapalı olarak Aleviliğin bir isyan hareketi olduğundan bahsederek, sanki “Gezi Olayları”na psikolojik temel oluşturuyordu. Bu konferanslar Avrupalıların finanse ettiği bir Alevi Enstitüsü tarafından gerçekleştirilmişti. Bir vatandaş olarak sanat galerisinde gördüğüm manzara ve faaliyetler daha çok Türkiye’deki etnik yapının ayrıştırılması konusunda paralellik arz ediyordu” ifadelerini kullandı. 

35 YILA KADAR HAPSİ İSTENİYOR

ABD uyruklu Andrew Craig Brunson, 2016’da İzmir polisi tarafından gözaltına alındı ve ardından mahkemece tutuklandı. İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı, Brunson hakkındaki iddianamede iki farklı suçtan 35 yıla kadar hapis cezası istedi. İddianamede, Brunson’un din adamı görüntüsü altında terör örgütleri PKK ve FETÖ adına suç işlediği ve bu örgütlerle eylem birlikteliği içinde olduğu vurgulandı. FETÖ’nün üst düzey mensupları ile kod isimlerini bilerek görüştüğü, örgütün sözde eski Ege Bölgesi imamı ve firari Bekir Baz ve yardımcısı Murat Safa ile hakkında “silahlı terör örgütü üyesi olmak” suçlamasından dava açılan tutuklu sanık Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi Başkanı Taner Kılıç ile görüştüğü de yer aldı. Brunson’un İzmir Protestan Diriliş Kilisesi’nde PKK ile FETÖ’yü övücü konuşmalar yaptığı ve sadece Kürt kökenli vatandaşların alındığı “Mesihin Kürdi Kilisesi”ni kurduğu iddia edilmişti.

NABZA GÖRE ŞERBET 

Gizli tanık Kama ise gittikleri ‘Sanat galerisi’ yazan yerde sonradan gazetede öğrendiği ABD’li Brunson eşi Norine Lyn Brunson’u gördüğünü dile getirerek ‘’Bize konuşma yapanların, her yerde farklı uygulamalar yaparak, yani bulundukları yörenin nüfus yapısına ve kültürüne göre, tabiri caizse nabza göre şerbet verdiklerini gördük’’ dedi