23 Nisan 2024 Salı / 15 Sevval 1445

TÜSİAD’dan yarım asır geciken demokratlık

Darbeler ve askeri yönetimlere ses çıkarmayan TÜSİAD yönetimi, askeri vesayetin en çok geriletildiği dönemde hükümeti darbe dönemi yönetimi ile kıyasladı.

15 Eylül 2012 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
TÜSİAD’dan yarım asır geciken demokratlık

Türkiye’de özellikle 12 Eylül 1980 ve 28Şubat süreçlerine açıklamaları ve tavırlarıyla deste olan Türkiye Sanayici ve İşadamları Derneği’nin (TÜSİAD) askeri ve baskıcı yönetimlere göstermediği askeri vesayetin en çok geriletildiği dönemin hükümetini cunta dönemlerine benzeterek göstermesi tepki çekti. dün toplanan YİK toplantısında konuşan TÜSİAD Başkanı Ümit Boyner, “Uludere’de ne olduğunu anlamak, Afyon’daki patlamanın arka planını, sebeplerini öğrenmek, sorumlularını bilmek ister vatandaş... Susmak da istemez” dedi.

Toplum susmak istemez

Toplumun, meydana gelen olayların açık ve şeffaf bir şekilde öğrenme hakkı olduğuna işaret eden Boyner, “Uludere’de ne olduğunu anlamak, Afyon’daki patlamanın arka planını, sebeplerini öğrenmek, bunların sorumlularını bilmek ister vatandaş. Susmak da istemez. Ne darbe dönemlerindeki gibi atanmışların, ne de kendi oyuyla seçilenlerin onu susturmasını hiç istemez” diye konuştu.

DAHA ÖNCE BİLMİYORDUK

Boyner, uzun zamandır günlük gündemde terör eylemleri, bunların neden olduğu ölümler, bağrı yanan aileler ve ortak üzüntülerin olduğunu anlattı. Daha önceleri bilmedikleri ya da bu denli su üstüne çıkmayan karamsar ve kötü bir iklimin ve ona bağlı keskin bir ayrışmanın ortalığı kuşatmaya çalıştığına işaret eden Boyner, bunun hayra yorulacak bir gelişme olmadığını söyledi. ‘Buyrganlığın ülke idaresi anlayışına hakim olduğunu” ileri süren Boyner, siyasettik kavga ve karmaşadan da şikayet etti.