26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

Yabancı istihbaratçılardan FETÖ’ye ‘acil eylem’ planı

Milli iradeye yönelik kanlı darbe girişiminde bulunan FETÖ’nün 17-25 Aralık’tan sonra artan operasyonlarda karşısında ortada delil bırakmamak için yabancı istihbarat elemanlarının da yardımıyla ‘acil eylem planları’ hazırladığı belirlendi.

26 Ekim 2016 Çarşamba 07:00 - Güncelleme:
Yabancı istihbaratçılardan FETÖ’ye ‘acil eylem’ planı

İzmir’de 15 Temmuz’daki darbe girişimine ilişkin yürütülen soruşturmada, FETÖ’nün 17/25 Aralık sonrası yabancı istihbarat elemanlarının da desteğiyle 45 saniyelik ve 3 dakikalık ‘acil eylem planları’ hazırladığı ortaya çıktı.

TELEFONU SIFIRLAYIN

Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu Savcısı Berkant Karakaya tarafından hazırlanarak İzmir 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nce kabul edilen iddianamedeki bilgilere göre, bir dizi güvenlik önlemini içeren planlar, geride delil bırakmamayı amaçlıyor. 45 saniyelik eylem planı cep telefonlarının yüklenen bir programla (Master Cleaner) 3 defa yanlış PIN kodu girilerek fabrika ayarlarına döndürülmesi, tüm bilgilerin silinmesi ve ByLock hesabının kaldırılması talimatını içeriyor. Aynı uygulamanın tablet ve dizüstü bilgisayarlar için de geçerli.

FLAŞ BELLEKLERİ KIRIN

3 dakikalık ‘acil eylem planında’ ise flaş bellek ve harici Micro SD hafıza kartlarının kırılarak tuvalet giderlerine atılması, alınan not ve önemli belgenin yırtılarak veya yakılarak yok edilmesi talimatı veriliyor. İddianamede, örgütün şifreli yazışma programı ‘ByLock’ dışında kritik görevdeki askeri personel ile irtibat kurulması amacıyla ‘WhatsApp’ benzeri, ‘Watsapp’ adını verdikleri kriptolu mesajlaşma programı geliştirdiği de yar aldı. İddianamede, örgüt içinde yazılı hiçbir belge bırakılmadığı, hepsinin kaldırıldığı, hazırlanan tüm belgelerin ‘TrueCrypt’ denilen şifreleme programlarıyla harici hafıza kartlarına yüklendiği de vurgulandı.

TEHDİT İDDİANAMEDE

15 Temmuz’da sözde ‘sıkıyönetim komutanı’ ilan edilen eski Ege Ordu Komutanlığı Kurmay Başkanı Tümgeneral Memduh Hakbilen’in, Ege Ordu Komutanı Orgeneral Abdullah Recep’i “Birlikler harekete geçti, artık önüne geçemezsiniz. Ben sıkıyönetim komutanıyım, hepinizi öldürtürüm” diye tehdit ettiği de iddianamede yer alan diğer bir ayrıntı.