24 Nisan 2024 Çarşamba / 16 Sevval 1445

Yeni Türkiye'nin doğum günü 24 Haziran

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bahçeli görüşmesinde erken seçim kararı aldıklarını açıkladı, “Eski sistemin hastalıkları her adımda ayağımıza dolanıyor” sözüyle ‘Yeni Türkiye’ye geçişin tarihi olarak 24 Haziran 2018’i işaret etti:

ŞERİFE GÜZEL19 Nisan 2018 Perşembe 07:00 - Güncelleme:
Yeni Türkiye'nin doğum günü 24 Haziran

Temmuz darbe girişiminin ardından Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne yönelik Anayasa değişikliğini gerçekleştiren Türkiye, şimdi de yeni sistemi hayata geçirmek üzere 24 Haziran’da sandık başına gidiyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde MHP lideri Devlet Bahçeli ile gerçekleştirdiği zirvenin ardından ‘yeni Türkiye’ye geçişin tarihini verdi. Erdoğan, erken seçim tarihi olarak 24 Haziran 2018’i açıkladı.

GÜNDEM, ERKEN SEÇİM 

MHP lideri Devlet Bahçeli’nin önceki günkü grup toplantısında yaptığı erken seçim çağrısının ardından Ankara’da hareketli saatler birbirini izledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Meclis Başkanı İsmail Kahraman ve Başbakan Binali Yıldırım’la birlikte parti kurmaylarıyla bir araya gelirken, MHP lideri Bahçeli de, kurmaylarıyla istişarede bulundu. Ankara’da gündem, dünden duyurulmuş olan 13.30’daki Külliye randevusuna kilitlendi.

KÜLLİYE’DE YARIM SAAT

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Bahçeli’nin görüşmeleri, tam planlandığı saatte başladı ve görüşme yarım saat sürdü. MHP Lideri, Külliye’den herhangi bir açıklama yapmadan ayrılıp MHP Genel Merkezi’ne geçti. Bahçeli, hemen Başkanlık Divanı’nı toplayarak, görüşmede yapılan değerlendirmeler neticesinde ortaya çıkacak duruma ilişkin kurmaylarıyla ilk değerlendirmesini yaptı. Cumhurbaşkanı Erdoğan da, Başbakan Binali Yıldırım ve Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyelerini Külliye’ye çağırdı. Erdoğan, Külliye’de kurmaylarıyla sonucu değerlendirdi.

NEFESLER TUTULDU

Görüşmeyle ilgili açıklama olup olmayacağı sorularına yanıt ise Cumhurbaşkanlığı’ndan geldi. Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan duyuru ile Erdoğan’ın, saat 15.30’da basın toplantısı yapacağı ilan edildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, oldukça verimli bir görüşme olduğunu vurgulayarak başladı konuşmasına. Ardından da, çeşitli defalar Bahçeli ile bir araya gelerek ülkenin iç ve dış meseleleriyle ilgili görüş alışverişinde bulunduklarını söyledi. Görüşmede, Bahçeli’nin önceki günkü grup toplantısındaki seçimlerin erkene alınmasıyla ilgili teklifini değerlendirdiklerini kaydeden Cumhurbaşkanı, 15 Temmuz darbe girişiminin başarısızlığa uğratılmasının siyasette de yeni bir dönemin miladı olduğuna vurgu yaparak şunları söyledi:

- BAHÇELİ’NİN ÖN AÇMASIYLA: 7 Ağustos 2016 tarihinde Yenikapı’da yaptığımız o büyük miting ise milletimizin biz siyasetçilere verdiği mesajı açık bir şekilde ortaya koymuştur. Cumhurbaşkanı olarak şahsımın ve partimin dile getirdiği yönetim sistemi değişikliğini sayın Bahçeli’nin ön açmasıyla yerine getirme fırsatı bulduk.

- ‘ESKİ’ SİSTEMLE YÖNETİLİYOR: Türkiye hala 16 Nisan’dan sonra artık eski diye niteleyebileceğimiz sistemle yönetilmektedir. Eski sistemin hastalıkları attığımız her adımda karşımıza çıkabiliyor. Gerek Suriye’de yürüttüğümüz sınır ötesi operasyonlar, gerek bölgemizdeki tarihi önemdeki gelişmeler Türkiye’nin bir an önce belirsizlikleri aşmasını zorunlu hale getirmiştir. Yeni yönetim sistemine geçiş giderek aciliyet kesbetmeye başlamıştır.

- ‘24 HAZİRAN 2018 TARİHİNDE: Sayın Bahçeli’nin önerisini yetkili kurullarımızda enine boyuna müzakere ettik. Bu erken seçim teklifine olumlu yaklaşma yolunda karar aldık. Türkiye’nin gündemindeki iç ve dış gündemin yoğunluğu, erken seçim kararının açıklanmasıyla ortaya çıkacak belirsizliğin bir an önce ortadan kaldırılmasını zorunlu kılıyor. Seçimlerin 24 Haziran 2018 tarihinde yapılmasına karar verdik. AK Parti ve MHP meclis grupları olarak konuyla ilgili yasal süreçleri hemen başlatıyoruz. Yüksek Seçim Kurulu(YSK) da hemen başlatacak.

SÜREÇ NASIL İŞLEYECEK?

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın erken seçim tarihi olarak açıkladığı 24 Haziran 2018 Pazar günü, Meclis’teki seçim sürecine ilişkin takvimin çık hızlı işletilmesini beraberinde getirecek. Geçmişte milletvekili seçimi için 90 gün olan seçim süreci, Anayasa değişikliğiyle, Cumhurbaşkanlığı seçimi için 60 güne indirildi. Dolayısıyla seçim kararı alındıktan itibaren 60 günlük sürenin sonunda seçime gidilecek. 24 Haziran’da seçim yapılabilmesi için bu nedenle birkaç gün içinde Meclis’te AK Parti ile MHP grupları arasında seçim kararı ve seçimlerden önce çıkartılması gereken yasalar konusunda yoğun bir görüşme trafiğinin yaşanması bekleniyor.

KÜLLİYE’DE TARİHİ ZİRVE

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, önceki gün erken genel seçim çağrısı yapan MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile yarım saat süren bir görüşme gerçekleştirdi. Bahçeli’yi kabulünün ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, kurmayları ile bir araya geldi. Erdoğan daha sonra da basın toplantısı düzenleyerek ortak kararı açıkladı. 

MHP Lideri Bahçeli, “Cumhurbaşkanı adayımız Sayın Erdoğan’dır. Gayret bizden, takdir Türk milletinden, himaye ise Cenabı Allah’tandır” dedi.

MECLİS’TE SEÇİM KARARI ALINACAK

Seçim takvimi, Meclis’ten alınacak “seçim kararı” ile işlemeye başlayacak. Bu noktada AK Parti ile MHP grupları, ortak bir seçim kararı teklifini Meclis’e dün akşam sundu. 24 Nisan itibarıyla seçim kararının Meclis Genel Kurulu’nda kabul edilmiş olması gerekiyor. YSK, geçmiş dönemlerde 60 günden daha kısa zamanda da seçim yapabileceğini belirtmiş olmasına rağmen, bu 60 günlük sürenin aşağı çekilmeyeceği ifade ediliyor.

YASA ÇIKARILACAK

Şu anda AK Parti kanadında yürütülen uyum yasası çalışmaları da, erken seçim nedeniyle değişikliği uğrayarak hayata geçirilecek. AK Parti kurmayları, Cumhurbaşkanı seçimlerinde kullanılacak pusulanın nasıl olacağı, adayların nasıl başvuracakları gibi detaylar ile sistem değişikliğinin mecbur kıldığı “başbakan” ifadelerinin yasalardan ayıklanması gibi, zorunlu düzenlemelerin yer alacağı bir ‘çerçeve’ yasanın hızlı bir şekilde Meclis’ten görüşülüp çıkartılacağını ifade ettiler.

YSK YETİŞTİRECEK

Edinilen bilgiye AK Parti kurmayları, seçim süreciyle ilgili Yüksek Seçim Kurulu (YSK) ile irtibata geçerek 60 günde seçimlerin yetiştirilip yetiştirilemeyeceğini sordu. YSK’nın da süre konusunda bir sorun olmadığını ifade ettiği öğrenildi. 

TAKVİM BELİRLENECEK

Meclis’ten seçim kararı alınmasının ardından da YSK, seçim takvimini işletmeye başlayacak. Seçimlere girecek partiler, partilerin milletvekili adaylarını ne zaman bildirecekleri, cumhurbaşkanı adaylarının ne zaman başvuru yapacaklarına yönelik detaylar, YSK’nın belirleyeceği seçim takviminde yer alacak.

TARİHLER ÇAKIŞTI

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıkladığı erken seçim tarihi, üniversite sınav tarihiyle çakıştı. Erdoğan’ın açıklamasının ardından gözler, Yüksek Öğretim Kurumu’na(YÖK) çevrildi. YÖK, hemen açıklama yaparak, üniversite sınavlarının bir hafta sonraya alındığını duyurdu. Böylece üniversite sınavları 30 Haziran ve 1 Temmuz günlerinde yapılacak.