23 Nisan 2024 Salı / 15 Sevval 1445

Başbakan Yıldırım: Anayasa değişikliği teklifimizi yarın TBMM'ye veriyoruz

Başbakan Yıldırım, Zonguldak'ta açılış töreninde konuştu. Başbakan Yıldırım, 'Anayasa değişikliği paketi teklifimizi yarın TBMM'ye veriyoruz. Cumhurbaşkanlığı sistemi ile Türkiye'de vesayetlerin kalkacağı güzel günler yaşayacağız' dedi.

9 Aralık 2016 Cuma 07:00 - Güncelleme:
Başbakan Yıldırım'ın konuşmasından bazı satırbaşları:
 
Emeğin başkenti Zonguldak'ta madencilerimizi özellikle sevgiyle, saygıyla selamlıyorum. Bugün Zonguldak'ta sevincinizi paylaşmaya, mutluluğunuza ortak olmaya geldim. Daha önemlisi müjdelerle geldik. Türkiye'nin 81 vilayetinde olduğu gibi burada da, Zonguldak'a da evelallah elimiz boş gelmedik. Bugün sizlere Türkiye'nin üçüncü büyük liman projesinin temelini atmaya geldik. Kilyos Vadi Projesi. Bu proje aynı zamanda Bartın'ı da ilgilendiriyor, Karabük'ü de ilgilendiriyor, Türkiye'nin, Anadolu topraklarının Doğu Karadeniz'e açılan en büyük kapısı niteliğinde.
 
600 BİN VATANDAŞIMIZA İŞKUR MARİFETİYLE İŞ SAĞLAYACAĞIZ
 
Bugün Filyos Limanı yanısıra toplam tutarı 700 milyonu aşan 72 tesisin de toplu açılışını gerçekleştiriyoruz. Dün bütün Türkiye için teşvik ve tedbir paketlerini açıkladık. Bugün de Zonguldak'a müjdelerimizi getiriyoruz. Teşvik paketimizde istihdamdan üretime, esnaftan KOBİ'ye birçok kesimi ilgilendiren önemli kararlar aldık, açıkladık. Böylece dünyada krizin tüm hızıyla ekonomik krizin bütün hızıyla devam ettiği bugünlerde firmalarımızın, esnafımızın, işverenlerimizin, fabrikalarımızın ihtiyacı olan nakiti gidermek için 250 milyar liralık bir kredi hacmi oluşturduk. KOBİ'lere ilk yıl ödemesiz 3 yıl boyunca 50 bin liraya kadar faizsiz kredi nakit olarak vereceğiz. 2017'de toplam 600 bin vatandaşa İŞKUR marifetiyle iş sağlayacağız. Özel sektör işverenlerinin asgari ücret desteğinden yararlanmaları için ilk 3 aylık primlerinin yıllık 2017 senesinin son üç ayına ertelenmesi için karar aldık.
 
ZONGULDAK KARADENİZ'İN PARLAYAN YILDIZI OLACAKTIR
 
Türkiye'nin kalkınması için, refahı için 14 yıldır büyük bir seferberlik başlattık. Sultan II. Abdülhamit'in hayali olan Filyos Projesi sonunda hayata geçiyor. 150 yıllık hayal gerçek oluyor. Limanın toplam maliyeti 538 milyon lirar. Bu sadece bir başlangıç, altyapı tutarı, liman kısmı. Onun arkasında yüzbinlerce dönüm araziyi de endüstri bölgesi haline getiriyoruz. Bu yatırımla birlikte Zonguldak'a deniz ulaşımında Karadeniz'in bir yıldızı haline getirmiş olacağız. Zonguldaklı kardeşlerimziin bu projeyi yıllardır beklediğini biliyorum. Başka yatırımlar da gelecek. 607 hektarlık alanı, limanın etrafında endüstri-sanayi bölgesi ilan ettik. Burada fabrikalar yapılacak. Bir kısmı fabrikalar bir kısmı da orman arazisi olarak eşitliği muhafaza ediyoruz.
 
10 BÜYÜK FABRİKA KURULACAK 12 BİN KİŞİ İSTİHDAM EDİLECEK
 
10 büyük fabrika kuracağız, 12 bin insanımıza iş sağlayacağız. Yılda 25 milyon ton yükleme-boşaltma kapasitesine sahip olacak bu liman. Endüsrti bölgesi de limanla birleşmiş olacak. Limana karayolu bağlantıları oluşturulacak. Bugün limanla birlikte 72 hizmet tesisini de açıyoruz. Bölünmüş yollardan köprülere, okullardan gençlik merkezlerine, maden müzesinde yüzme havuzuna kadar birçok tesisi Zonguldak'a kazandırıyoruz. Alaplı'da 500 kişilik yurt yapıyoruz. Ereğli'ye 350, Devrek'e 100, Çaycuma'ya 75 yataklı hastaneyi yaptık, açılışını yapıyoruz.
 
ZONGULDAK'A 14 YILDA 7 MİLYARLIK YATIRIM YAPTIK
 
Zonguldak'a yakışır 400 yataklı hastaneyi yapmış olacağız. 14 yılda 7 milyar yatırım yaptık. 1400 tesis, 7 hastane, 112 konut bitirdik. 1686 yeni konutu da yapmaya devam ediyoruz. Çaycuma Havaalanı'nı elden geçirdik. Filyos Limanı açıldığında Çaycuma Havalimanı'na hem yurtiçi hem yurtdışından daha çok sefer olacak, daha çok insan gelecek, daha çok Zonguldak'ın ekonomisi gelişecek. Zonguldak'a 156 kilometre bölünmüş yol yaptık. 16 projemiz var. Zonguldak-Bolu arası tamamen bölünmüş yol olarak tamamlandı. Zonguldak-Bartın arasına bölünmüş yol yapıyoruz. Bütün çalışmalırımız tamamlandığında Bolu, Karabük, Bartın, Düzce'ye bölünmüş yollarda konforlu şekilde seyahat edeceksiniz.
 
ZONGULDAK'A TÜRKİYE'NİN ÜÇÜNCÜ BÜYÜK LİMANI GELİYOR
 
Zonguldak Filyos Limanımızın dış ticaretimizin gelişmesi açısından hayati öneme sahip olduğunu biliyoruz. Geçtiğimiz 14 yılda denizciliğe çok büyük önem verdik. 2002'de sadece 35 olan denizcilik okulu sayısını 100'ün üzerine çıkardık. Deniz Ticaret Filomuz dünyada 19 sıradaydı 14. sıraya yükseldi. Tersane sayımız 37'den 79'a çıktı. Deniz ticaret alanında ÖTV'siz yakıt getirerek taşımacılığı teşvik ettik. Kıyılarımız arasında deniz taşımacılığını yüzde 80 arttırdık. Sahillerimiz etrafında 293 olan balıkçı barınağı sayımızı 384'e çıkardık. İzmir'e, Mersin'e büyük liman, Karadeniz'in merkezi Zonguldak Filyos'a da Türkiye'nin üçüncü büyük limanını başlattık.
 
ZONGULDAKLILAR 15 TEMMUZ'DA AYYILDIZLI BAYRAĞI İNDİRMEDİ
 
Zonguldak'ın kadınları, Zonguldak'ın erkekleri 15 Temmuz gecesi, Başkomutanın, Cumhurbaşkanının çağrısını alır almaz meydanlara indiniz. Ayyıldızlı bayrağı yere düşürmediniz, Türkiye'nin geleceğini kurtardınız, sizin için ne yapsak azdır. Siz herşeyin en iyisine layıksınız. Allah sizden razı olsun. Alçak darbecilere, FETÖ örgütüne gereken dersi veren sizsiniz. Bu aziz millet, Zonguldaklılar işte böyle bir duruş sergilediler. Bununla da kalmadınız, darbecilere darbe yaptınız, ekonomiye de can suyu verdiniz, destek oldunuz. Şimdi doları, dövizi bozdurarak da Türkiye'nin ekonomisinin katkı yapıyorsunuz. Allah sizden razı olsun.
 
BU MİLLETİN TERÖRİSTLERE NE YAPTIĞINI DÜNYA GÖRDÜ
 
Suriye'de, Irak'ta milyonlarca insan bir hiç uğruna hayatını kaybediyor. Başta Cumhurbaşkanımız olmak üzere hükümetimiz bütün gayretleri göseriyoruz. Oradaki kardeşlerimize kucak açmak, onların mağduriyetlerini gidermek için bütün imkanları seferber ediyouz. Herkes şunu iyi bilmelidir ki, Türkiye Cumhuriyeti bu ülkenin, Anadolu toprağının insanı varoldukça bu ülkeyi, hiç kimse dize getiremez. Hiç kimse ülkeyi böldüremez, bölmeye kalkışamaz. Gerek bölücü terör örgütlerine gerek FETÖ'ye karşı bu milletin neler yaptığını bütün dünya alem gördü.
 
ANAYASA DEĞİŞİKLİK TEKLİFİNİ YARIN TBMM'YE SUNUYORUZ
 
Bugün Türkiye'de her alanda büyük değişim yaşıyoruz. Siyasetle,  demokrasiyle, adaletle milletimize yaraşır bir ülke olmaya gayret ediyoruz. Bu heyecan ve azmin Türkiye'nin her köşesinde bütün vatandaşlarımızın gözünde görüyorum. Şimdi artık ülkemizi darbelerden kurtarmak, bir daha darbelerle anılmamak ve istikrarsızlığın Türk siyasetinin tarihinden tamamen kalkması için bir sistem değişikliği çalışması devam ediyor. Yeni Anayasa çalışmalarımızı MHP'yle beraber sınırlı bir şekilde değişikliği öngören bir teklifi hazırladık. AK Parti grubu olarak yarından itibaren Anayasa değişiklik teklifimizi TBMM'ye veriyoruz. Hayırlı olsun.
 
BİZLER RECEP TAYYİP ERDOĞAN'IN YOLDAŞLARIYIZ 
 
Biz gece demeden gündüz demeden çalışan Recep Tayyip Erdoğan'ın yoldaşlarıyız. Bu teklifle birlikte Cumhurbaşkanlığı sistemi inşallah Türkiye'de koalisyonlar dönemini sona erdirecek, güçlü Meclis, güçlü icra şeklinde daha demokrasimizin güçleneceği, sorunların vesayetlerin ortadan kalkacağı güzel günleri hep birlikte yaşayacağız. Zonguldaklılar'a soruyorum: Türkiye demokrasisinin geleceği için sistem, anayasa değişikliğine hazır mıyız? Zonguldak hazır mı? İşte Zonguldak'ın sesi. Bu değişikliği gerçekleştirmek için tekrar size geleceğiz. Türkiye'de sorunların, krizlerin çözüldüğü nihai yer millettir. Milleti değil de çözüm için başkalarını arayanlar milletten gerekli cevabı alırlar. Yurtdşında Türkiye'yi bölmeye çalışanlarla kolkola girenler, onların avukatlığına soyunanlar, FETÖ'yü mağdur ilan edenler bu milletten hak ettikleri cevabı eninde sonunda alacaklar.
 
EKONOMİK SEFERBERLİĞİMİZ BUNDAN SONRA DA SÜRECEKTİR
 
AK Parti hükümetleri olarak daima vatandaşın işi, ihtiyacı bizim önceliğimiz oldu. Ne dedik, işimiz hizmet, gücümüz millet. Durmak yok, yola devam. Laf üstüne laf değil, taş üstüne taş koyacağız. Çalışacağız, daha çok çalışacağız, insanımızın yüzünü güldüreceğiz. Türkiye'nin kalkınma heyecanına katılmayanlar ne söylerse söylesin, bu büyük ülke, Türkiye istikrarlı bir şekilde ilerliyor, kalkınıyor, güçleniyor. Bu toprakları yüzyıllar boyunca bize bahşeden, vatan kılan, büyük millet olma ruhunun ne demek olduğunu 15 Temmuz'da bütün dünyaya gösterdik, siz gösterdiniz, sizlerle gurur duyuyoruz. Okul, fabrika, tersane, ocak ocak büyüyerek gelişecek, dünyanın parlayan yıldızı olmaya devam edeceğiz. Ekonomi seferberliğimiz bundan sonra da artarak sürecek.