18 Nisan 2024 Perşembe / 10 Sevval 1445

99 çeşit hurma bir ömür sağlık

Kur’an-ı Kerim’de birçok ayette ismi geçen, Peygamber Efendimizin hadisine mazhar olan ve ramazan ayıyla bütünleşen hurmayı ne kadar tanıyoruz? İşte hurma ile ilgili bilmemiz gereken tüm ayrıntılar…

MELEK AYDIN28 Mayıs 2017 Pazar 07:00 - Güncelleme:
99 çeşit hurma bir ömür sağlık

‘Hoşgeldin’ dediğimiz 11 Ayın Sultanı Ramazan-ı Şerifi icra ettiğimiz şu günlerde, hurma her yıl olduğu gibi bu yıl da bir ay boyunca, sahur ve iftar sofralarının baş tacı olacak. Hurmayı ne kadar Ramazan’da görmeye alışık olsak da günlük hayatta da tüketebileceğimiz şifa kaynağı olduğunu unutmamamız gerekir.

ARAP YARIMADASI’NIN NİMETİ

Hurmanın menşei Arap Yarımadası olmasına rağmen ülkemizde de fazlasıyla tüketiliyor. Öyle ki Müslümanlar tarafından kutsal olarak kabul edilen bu meyveyi en çok tüketen ülkeler arasında başta Türkiye geliyor. Hurma, ülkemizde geçen yıl 25 bin 658 ton tüketildi.

KALBE İYİ GELİYOR

Ramazan vesilesiyle market ve pazarlarda daha sık gördüğümüz bu besin, günlük hayatta da tüketilmesi gereken mucizevi besinlerden biri. Tüketirken unutulmaması gereken nokta ise ortalama her hurmanın 20 kalori olduğudur.İşte hurmanın sağlığa faydaları;

Damar ve kalp hastalıkları başta olmak üzere yaşlanmayı geciktirir.

- Çok fazla lif içerdiğinden hazımsızlığa iyi gelir.

- Kanser hastalıklarına yakalanma riskini azaltır.

- Böbrek rahatsızlıklarına iyi gelir.

- Kan şekerini düzenler, hafızayı güçlendirir.

- Emziren annelerin sütünü arttırır.

- Kansızlıkla savaşır ve beyni zinde tutan etkiye sahiptir.

DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Bu mübarek ayda Ramazan fırsatçılarına göz açtırmamak için hurma alırken dikkat etmeniz gereken püf noktaları sizin için araştırdık.

- Orta boyda olmalı.

- Yüzeyi buruşuk ve kirli olmalı.

- Mat bir yüzeyesahip olmalı.

- Pürüzsüz ve parlayan hurma tercih ettiyseniz dikkat! Glikoz içerebilir.

PEKİ KAÇ ÇEŞİT HURMA VARDIR BİLİYOR MUYUZ?

Hurma, en çok çeşidi bulunan meyvelerin başında geliyor. 99 çeşidi bulunan bu meyvenin her türüne ulaşmak pek de mümkün değil. Her yıl oluşan talep, toplanılan mahsül, kalitesi ve menşei gibi birçok parametreye bağlı olarak belirleniyor. Türkiye olarak ihraç ettiğimiz çeşitleri ise şöyle;

- MEDİNE (MEBRUM) HURMASI: Kahverengi hurma, ince kabuklu, lezzetli ve besleyici bir çeşittir. Medine çevresinde yetişir.

- HUDRİ MEDİNE HURMASI: Kahverengi ve orta büyüklükte bir çeşittir. Tatlılık oranı yoğundur. Medine ve çevresinde yetişir. 

- SAFAVİ HURMASI: Siyah renkli ve orta büyüklüktedir. İnce kabukludur. Şeker oranı düşüktür. Medine ve çevresinde yetişir. 

- MEŞRUK HURMASI: Kahverengine sahip olan bu tür orta büyüklüktedir. Kalın kabuklu ve tatlılığı yoğundur. Medine çevresinde yetişir. 

- MAZAFATİ HURMASI: Siyaha yakın renkte ve ince kabukludur. Yumuşak ve oldukça tatlıdır. İran’da yetişir.

- ACVE (PEYGAMBER) HURMASI: Siyah renkli, nispeten ufak taneli, diğer hurmalardan farklı olarak yuvarlak şekillidir. Mucizevi olarak bilinen ve ağacının peygamber efendimiz tarafından dikildiği söylenen hurmadır.

- KUDÜS HURMASI:  Kudüs hurmalarının içeriğindeki demir, kanda bulunan hemoglobin sentezini kontrol eder. Günde 15 hurma yendiğinde vücudunun demir ihtiyacı tamamen karşılanır.

RAMAZANA ÖZEL HAFİF HURMATATLISI

-  1 lt süt

-  2. 5 yemek kaşığı un

-  2. 5 yemek kaşığınişasta

-  1 çay bardağı şeker

-  1 paket vanilya

-  19-20 adet hurma

YAPILIŞI

Hurmaların çekirdeğini çıkarıp, 4-5 yemek kaşığı süt ile püre kıvamına gelinceye kadar rondodan geçirin. Diğer tarafta süt, un, nişasta ve şekeri tencereye alarak dibinin tutmaması için sürekli karıştırın. Koyulaştığında vanilya koyarak karıştırmaya devam edin. Önceden hazırladığımız hurma püresini içerisine ekleyerek bir kaç dakika daha karıştırın. Soğuduktan sonra dolaba kaldırın ve iftar saatini bekleyin. Üzerini dilediğiniz gibi süsleyerek servis edin. Hayırlı iftarlar...