20 Nisan 2024 Cumartesi / 12 Sevval 1445

AFAD, TİKA, Kızılay hayır yarışında

Diyanet İşleri Başkanı Görmez cehalet, fakirlik ve işsizlikle mücadele etmekle yükümlü olduğumuzu söyledi. Ensar ve muhacirlerin ümmetin temel taşları olduğunu hatırlattı.

19 Haziran 2017 Pazartesi 07:00 - Güncelleme:
AFAD, TİKA, Kızılay hayır yarışında

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, «Türkiye Diyanet Vakfı’nın, Azez, Cerablus, İdlib ve Er-Rai’de 80 cami inşası yer alıyor. Suriyeli imam hatip ve din adamı kardeşlerimizden 400’den fazlasını işe aldık. AFAD, TİKA ve Kızılay da hayır yarışına girdi ve dünya üzerinde 117 ülkede insani yardımlarına devam ediyor” dedi. Gaziantep’te Arap gazetecilerle bir araya gelen Görmez, Arapça yaptığı konuşmada, mültecilerin kendi ülkelerinden istemeyerek çıktıklarını ancak bugün Türkiye’de güvende olduklarını belirtti. Görmez, ensar ve muhacirlerin ümmetin en güçlü temel taşlarını oluşturduklarını hatırlattı.      

80 CAMİ İNŞA EDİLİYOR

Görmez, Suriye başta olmak üzere İslam dünyasında yaşananlardan büyük üzüntü duyduğunu vurgulayarak, şunları anlattı: Suriye krizinde büyük bir imtihandan geçtik ve kaybımız büyük oldu. Sadece Türkiye’de 3 milyon Suriyeli var. Biz, Suriyeli kardeşlerimizle irtibat kurmaya ve onları uygun yerlerde görevlendirmeye çalışıyoruz. Fırat Kalkanı Harekatı da Suriyeli kardeşlerimizle muamelede önümüze yeni ufuklar açtı. Bunlar arasında Türkiye Diyanet Vakfı’nın, Azez, Cerablus, İdlib ve Er-Rai’de 80 cami inşası yer alıyor. Suriyeli imam hatip ve din adamı kardeşlerimizden 400’den fazlasını işe aldık. AFAD, TİKA ve Kızılay da hayır yarışına girdi ve dünya üzerinde 117 ülkede insani yardımlarına devam ediyor.

ALİMLER TERÖR LİSTELERİNDE

Körfez ülkelerindeki gelişmeleri de takip ettiklerini anlatan Görmez, konuşmasını şöyle tamamladı:      

Görüyoruz ki İslam alimlerinin isimleri terör listelerine alınıyor ancak zalimlerin ve Beşşar Esed’in isminin bu listeye alındığını görmüyoruz. Suriye, Yemen, Irak, Libya ve dünyanın diğer ülkelerindeki kardeşlerimizin sıkıntılarının sona ermesini niyaz ediyoruz.

YENİ BİR İSLAM MEDENİYETİ DOĞACAK  

İslam tarihinde büyük krizler ve zorluklar yaşandığını aktaran Görmez, her zor dönemden sonra çok büyük medeniyetler doğduğunu dile getirdi. Görmez bu dönemleri şöyle sıraladı:

1- Hz. Osman’ın şahadetiyle başlayan fitne neticesinde, Sıffin, Cemel, Nehravan ve Kerbela savaşları yaşandı. Ancak peşi sıra Endülüs, Maveraünnehir ve Afrika medeniyetleri doğdu.

2- Moğollar ve Haçlı seferleriyle yaşanan zor dönem. Bu ikinci krizden de Osmanlı devleti doğdu. 

3- Osmanlı devletinin çöküşünden sonra İslam dünyasında sömürgeciler hakim oldu ve İslam alemi parçalandı. 

4- Bu aşamadan kurtulmak üzereyken 4. ve en zor aşamayla karşılaştık. Ama ben çok umutluyum. Bu 4. krizden uluslararası, barışçıl ve adil bir İslam medeniyeti zuhur edecektir.