20 Nisan 2024 Cumartesi / 12 Sevval 1445

Etiyopyalı Muhammed’in ramazan ayındaki duası bir damla su için

Etiyopya’nın kuzeydoğusunda yer alan ve Afrika’nın en sıcak noktalarından olan Afar eyaletinde göçebe hayatı süren halk, son yıllarda görülen ağır kuraklık şartları nedeniyle zor günler geçiyor.

25 Mayıs 2018 Cuma 07:00 - Güncelleme:
Etiyopyalı Muhammed’in ramazan ayındaki duası bir damla su için

Ana geçim kaynakları hayvancılık olan ve her yıl en az 2 kez yer değiştirerek su kaynaklarına ulaşmaya çalışan konargöçer çobanlar, geleneksel olarak kadınlar tarafından inşa edilen ince dallardan yapılmış derme çatma çadırlarda yaşıyor. Hayvanlarının telef olmaması için büyük gayret gösteren çobanlar, bir yerlere yağmur yağdığı ve su olduğu haberini aldıklarında çadırlarını deve ve eşeklere yükleyerek yola koyuluyor. Tüm Ramazan’ı sahip oldukları kıt kanaat imkanlarla geçiren konargöçer çobanlar, her şeye rağmen geleceğe dair ümitlerini koruyor.

YERLEŞİK HAYATA GEÇİYORLAR

Yeterli su ve otlak alanı bulamayan çobanlardan bazıları, son dönemlerde hayvanlarını satarak ya da başkasına emanet ederek yerleşik düzene geçmeye çalışıyor. Eyaletin başkenti Semera’nın kırsalında 4 metrekarelik çadırında 2 eşi ve 8 çocuğuyla yaşayan 35 yaşındaki Muhammed Utban da çobanlığı bırakarak yerleşik hayata uyum sağlamaya çalışanlardan. Geçimini artık çobanlıktan temin edemediğini ve su olmadığı için buraya yerleştiğini belirten Utban, “Artık çobanlık yapmıyorum. Sahip olduğum tüm hayvanları kardeşime emanet ettim. Mübarek Ramazan ayında Kur’an-ı Kerim okumayı ve dua etmiyorum. Ramazanda Allah’tan bizlere yağmur göndermesi için dua ediyorum “ diye konuştu.