20 Nisan 2024 Cumartesi / 12 Sevval 1445

Hacet namazı nasıl kılınır?

Necmettin Nursaçan

22 Haziran 2017 Perşembe 07:00 - Güncelleme:
Hacet namazı nasıl kılınır?

Hacet Namazı kaç rekattır ve hangi sureler ya da dualar okunur?

Mecburi yapmamız gereken ibadetlerin dışındaki ibadetlere nafile, yani gönüllü ibadet diyoruz. Peygamber efendimiz (s.a.v.) Hadis-i Kutsi’de buyuruyorlar ki: Allah-u Teala şöyle buyurmuştur; kulum bana nafile ibadetlerle yaklaşmaya devam eder ta ki ben, onu severim. Onu sevdim mi işiten kulağı, gören gözü, tutan eli, yürüyen ayağı olurum. Şayet benden bir istekte bulunacak olursa onu mutlaka veririm. Şayet bana sığınacak olursa, onu mutlaka sığınmam altına alırım. (Buhari)

Ama dünyaya, ama ahrete ait bir ihtiyacım var. Kime gideceğim? Elbette halimi mülkün sahibine arz ederim. Dünya ve ahret için ihtiyacı olan biri, ihtiyacı için, Allah’a yalvarır ve yarattığı sebeplere yapışır.

Hacet namazı için şunlar yapılır:

Önce boy abdesti alınır. Sonra hacet namazına niyet edilir. Böyle bir ihtiyacı olan bir kimse yatsı namazından sonra 2 veya 4 rekat namaz kılar, Allah-u Teala’ya sena ve Peygamber Efendimiz’e salat ve selam getirdikten sonra hacet duası okur ve istediğinin yerine gelmesi için Allah’a dua eder. Hacet Namazı perşembe veya kandil gecelerinde de kılınabilir ama bütün gecelerde kılınabilir.

Namazda, Aşağıdaki Ayetler Okunur:

Birinci rekat: Sübhaneke + Fatiha + 3 Ayetel Kürsi

İkinci rekat:Fatiha + İhlas + Felak + Nas

İkinci rekat oturuşunda:Ettehiyyatü

Üçüncü rekat: Sübhaneke + Fatiha + İhlas + Felak + Nas

Dördüncü rekat:Fatiha + İhlas + Felak + Nas

Son oturuşta:Ettehiyyatü + Salli + Barik + Rebbena duaları okunur, selam verilir.

Hacet duası: “Halim ve kerim olan Allah’tan başka ilah yoktur. Arş-ı A’zam’ın Rabbi noksan sıfatlardan münezzehtir. Alemlerin Rabbi’ne hamd olsun.

Allahım! Rahmetine vesile olacak amelleri, mağfiretini celb edecek esbabı taleb ediyor, her çeşit günahtan koruman için yalvarıyorum.

Her çeşit iyilikten zenginlik, her çeşit günahtan selamet diliyorum.

Rabbim! Affetmediğin hiçbir günahımı, kaldırmadığın hiçbir sıkıntımı bırakma! Rızana uygun olan her türlü dileğimi yerine getir! Hangi amelden razı isen onu ver, ey Rahim olan, bana en ziyade rahmet gösteren Rabbim!”

Hacet duasını okuduktan sonra Allah’tan ihtiyacın giderilmesi için dilekte bulunulur.