19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

Kur’an ile buluşma mevsimi

Ramazan ikliminde Kur’an ile buluşmak, mukabele vesilesiyle onu okumak ve anlamak büyük önem arz etmektedir.

HASAN KAMİL YILMAZ22 Mayıs 2018 Salı 07:00 - Güncelleme:
Kur’an ile  buluşma mevsimi

Bilindiği gibi Kur’an, yirmi üç yıllık peygamberlik süresince muhtelif vesilelerle Peygamberimize Hak katından Cebrail aracılığıyla indirilen ilâhi kelâmın adıdır. Hz. Peygamber zamanında vahiy kâtiplerince yazılan ve hafız sahabelerce ezberlenen ilâhî kelâm, Hz. Ebû Bekir devrinde mushaf hâline getirilerek muhafaza altına alınmış, Hz. Osman zamanında çoğaltılarak İslâm memleketlerine gönderilmiş ve böylece lâfzıyla ve hattıyla koruma altına alınmıştır. Vâkıa Kur’an, ilâhî koruma altında bulunmaktadır. “ Doğrusu Kitâb’ı biz indirdik, onun koruyucusu da elbette biziz.” (el-Hıcr, 15/9)

Kur’an kendisine ait bazı özelliklere vurgu yapmaktadır. “Kur’an’ın kendi diliyle nitelikleri” diyebileceğimiz bu hususlardan bazıları şunlardır:

1 - Kur’an mucizedir. Lâfzıyla ve ruhuyla insanların bir benzerini getiremeyecekleri bir mucize; az lâfzıyla çok mana anlatan mûciz bir beyandır. Nitekim Kur’ân bu konuda insanlara ve cinlere meydan okumaktadır; “De ki: İnsanlar ve cinler, birbirine yardımcı olarak bu Kur’an’ın bir benzerini ortaya koymak için bir araya gelseler, andolsun ki yine de bir benzerini ortaya koyamazlar,” (el-İsrâ, 17/88) Tarihi boyunca Kur’ân’ın bu meydan okumasına cevap vermeye muktedir biri çıkmamıştır.

2 - Kur’an şifâdır: Kur’an manevî hastalıklara, ruhi dertlere bir şifadır. Hatta onun lâfız ve manasının bereketiyle maddî hastalıklara uğramış insanlar ruhi dirilik kazanarak şifa bulmaktadır. Kur’an iki ayetiyle kendisinin şifa olma özelliğini şöyle ifade etmektedir:

a. “Ey insanlar! Rabbinizden size bir öğüt ve kalplerde olana bir şifa, inananlara doğruyu gösteren bir rehber ve rahmet gelmiştir.”(Yûnus, 10/57)

b. “Kur’andan inananlara rahmet ve şifa olan şeyler indiriyoruz.”(el-İsrâ, 17/82)

3 - Kur’ân hidayettir. Kur’an Allah tarafından geldiğinde şüphe olmayan müminlere ve takva ehline bir hidayet rehberidir. Nitekim Kur’an’ın ikinci suresinde: “Bu, doğruluğunda şüphe olmayan ve Allah’a karşı gelmekten sakınanlara yol gösteren; hidayet kaynağı bir kitaptır.”(el-Bakara, 2/2-3) Bir başka ayette Kur’ân “Rabbinizden gelen bir hidayet rehberi” olarak takdim edilmektedir. (Yûnus, 20/57)

Bir ayet-i kerime “Doğrusu bu Kur’an, en doğru yola iletir. (hidayet)”(el-İsrâ 17/9) ifadeleriyle bir başka ayet ise: “Bu Kur’an, insanlara bir açıklama, sakınanlara hidâyet ve bir öğüttür.” (Âl-i İmrân, 3/137) lâfızlarıyla Kur’an’ın hidayet edici özelliğini belirtmektedir. Kur’an’ın temel gayesi insanları dalâletten hidayete, zulmetten nûra çıkarmak olduğundan bu konuyu vurgulayan pek çok ayet vardır.

4 - Kur’an nurdur ve insanlığı nura çıkarır. Nitekim: “Doğrusu size Allah’tan bir nûr ve apaçık bir kitap gelmiştir: (el-Mâide, 5/15) ayetiyle Kur’an’ın nur özelliğine; “Ey Muhammed! Bu, Allah’ın izniyle insanları karanlıklardan nûra... çıkarman için sana indirdiğimiz Kitaptır.” (İbrâhim, 14/1) ve “Sizi karanlıklardan nura çıkarmak için kulu Muhammed’e apaçık ayetler indiren O’dur.” (el-Hadîd, 57/9) ayetiyle de karanlıklardan nura çıkarma özelliğine işaret edilmektedir. Nitekim Allah Rasûlü de: “Kur’an apaçık bir nûr, aşikâr bir zikir ve dosdoğru yoldur.” (Dârîmi), Fazâilü’l-Kur’an, 1; Müslim, Îman, 316; Fazâilü’l-sahâbe, 1)

Kur’an insanlık tarihinin en büyük inkılâbını gerçekleştirmiş Cahiliye toplumundan insanlığın mefahiri önderler çıkarmıştır. İnsanlığa insanlık değerini vermiş ve bugünün yükselen değerleri eşitlik ve hürriyet ilkelerinin ilk seslendiricisi olmuştur.