18 Nisan 2024 Perşembe / 10 Sevval 1445

Namaz duaları ve sureleri

Namaz, İslam'ın ikinci şartıdır. Her Müslüman namaz kılar. Bütün namaz ibadetlerinde, Kur'an-ı Kerim'den sureler okuruz. Sahih olan bir hadis-i şerifte, ' fatihasız namaz olmaz' buyrulmaktadır. Namaz kılacak kişinin öğreneceği ilk sure Fatiha suresidir.

21 Aralık 2017 Perşembe 07:00 - Güncelleme:
Namaz duaları ve sureleri
İslam dininde 5 vakit namaz kılınmaktadır. Bunun dışında, cenaze namazı, teravih namazı, cuma namazı ve bayram namazı gibi namaz çeşitleri vardır. Kur'an'da salah olarak geçen namaz, Müslümanların zorunlu olarak, namaz vakitleri içerisinde yapması gereken ibadetlerden biridir. Sabah, Öğle, İkindi, Akşam ve Yatsı olmak üzere, namaz vakitleri 5'e ayrılmaktadır. Bu namazlar farzdır ve muhakkak kılınmalıdır. Cuma namazı da farzdır ve Cuma günü öğle namaz vakitleri içerisinde kılınır. Ancak belli şartları vardır. Bütün namazlar için ezan okunur.
 
Bayram namazı ve Cuma namazında cemaat olması gerekir. Bayram namazı yılda iki defa kılınır. Ramazan ve Kurban Bayramı namazı şeklinde iki çeşit bayram namazı vardır. Bu namazlarda da ezan vakitleri önemlidir. Peygamberimiz (sav), kadınlarında bu namaz ibadetine gelmesini teşvik etmiştir. Büyük bir alanda bayram namazı kılınır. Osmanlı'da bu sünnete uyarak, şehirlerde, bayram namazları için özel alanlar yaptırmıştır. Her ilin ezan vakitleri farklılık göstermektedir. Paralel ve meridyenlerin farklılık göstermesi nedeniyle, ezan vakitleri de farklılık gösterir. Farklı ezan vakitleri oluşmasının nedeni budur.
 
 Namaz Vakitleri
 
 Namaz 5 vakittir. Sabah, öğle, ikindi, akşam ve yatsı olmak üzere 5 vakit namaz vardır. Sabah namazı vaktinde ezan okununca, vakit girmektedir. Ufuk çizgisinin çıkmasıyla ezan okunur ve sabah namazı kılınır. Bütün namazlarda namaz vakitleri, ezanla başlar. Güneş en tepeye gelince, ezan okunmaya başlar ve öğle vakti girer. Bütün namaz vakitleri için, ezan belirleyicidir. Öğle vakti, ikindinin girmesiyle biter ve ezan okunur. Bu ezanla ikindi vakti girer. Akşam güneş batana kadar ikindi namazı kılınabilir. Akşam namazı, yıldızlar çıkana kadar kılınabilir ve yıldızlar çıkmaya başlayınca, yatsı vakti girer.