20 Nisan 2024 Cumartesi / 12 Sevval 1445

Namaz kimlere farzdır?

İslam aleminde farz olarak bilinen namaz, büyük sevapları da beraberinde getirmektedir. Ancak Namaz Kur’an-ı Kerim’e göre bazı kişiler için farz sayılmaktadır. Yazımızda bu durumların tamamını bulabilirsiniz.

8 Aralık 2017 Cuma 07:00 - Güncelleme:
Namaz kimlere farzdır?

Namazın Önemi

Ergenlik yaşını dolduran her Müslüman’ın 5 vakit namaz kılması gerekmektedir. Bu bir çeşit yükümlülüktür. Ezan saatlerinde namaz görevini yerine getiren Müslümanların, ahirette sevap ile ödüllendirileceği belirtilmektedir. Namazı inkar edenler ise kafir olarak adlandırılmaktadır. Müslüman olduğu halde namaz kılmayan insanlar kafir değildir ancak namaz kılmamak günah olarak bilinmektedir. Ailelerin bu konuda çocuklarını mutlaka bilinçlendirmeleri gerekmektedir. Namaz kılacak yaşa gelene kadar çocukların mutlaka namazla ilgili bilgileri öğrenmesi ve kendilerini namaz kılmaya hazırlamaları gerekmektedir. Hz. Muhammed’in bu konuda “Çocuklarınıza yedi yaşına girdiklerinde namaz kılmalarını emredin.” şeklinde sözü bulunmaktadır. Ayrıca namaz konusu ile ilgili Kur’an-ı Kerim Nisa Suresinde “Namazı kıldınız mı, gerek ayakta, gerek otururken ve gerek yan yatarak hep Allah’ı anın. Güvene kavuştunuz mu namazı tam olarak kılın. Çünkü namaz, mü’minlere belirli vakitlere bağlı olarak farz kılınmıştır.” ayeti bulunmaktadır.

Namazın Farz Sayıldığı Kişiler
İslam’ın 5 şartından biri olan namaz kılmak, Müslüman olan, ergenliğe girmiş olan ve akıllı olan herkes için farzdır. Yani ilk olarak namaz kılmanız için Müslüman olmanız yani iman etmeniz gerekmektedir. Eğer iman etmeyen biriyseniz namaz sizin için farz olmamaktadır.
Diğer bir durum ise ergenlik durumudur. Buluğ çağı olarak da adlandırılan bu döneme giren herkes için namaz kılmak zorunlu tutulmaktadır. Üstte de söz ettiğimiz gibi Peygamber Efendimiz Hazreti Muhammed (sav) bu konuda bir hadise sahiptir. Anne ve babaların 7 yaşına gelen çocuklarına namaz kılmayı ve dinin diğer gerekliliklerini öğretmeleri gerekmektedir. Bu konuda anne ve babalara büyük iş düşmektedir zira öğretmezlerse bu konuda vebal altında kalırlar. Çocukların mutlaka 7 yaşına gelmeden önce kendi başlarına namaz kılmayı öğrenmeleri ve bu donanıma sahip olmaları gerekmektedir.

Son durum ise akıllı olmaktır. Burada bahsedilen durum ise doğuştan ya da sonradan meydana gelebilecek akıl hastalıklarıdır. Dediğimiz şekilde meydana gelen hastalıklar için namaz kılmak ya da diğer ibadetlerin hiçbiri farz olmamaktadır. Buna Alzheimer gibi sonradan oluşan hastalıklar da dahil olmaktadır.

İnsanlar tarafından en çok merak edilen durumlardan bir tanesi hastaların namaz kılmalarıdır. Ali İmran suresindeki ayet şu şekildedir: “Onlar ayakta iken, otururken, yanları üzerine yatarken Allah’ı zikrederler.”. Peygamber efendimizin (sav) bir hadisine göre de namazını ayakta kılamayan hastaların, oturarak ya da sırt üstü yatarak namazlarını kılabilecekleri belirtilmektedir. Yani buradan da anlayacağınız gibi hastaların da namaz kılması gerekmektedir. Akli dengenin bozulması, bilinç kaybı ya da bayılma gibi durumlar haricinde yukarıda belirttiğimiz tüm insanların namaz kılması bir yükümlülüktür. Namaz vakitleri zamanında namaz kılamayanlar için de kaza namazları bulunmaktadır.

 

Ezan saatleri ve Namaz vakitlerine buradan ulaşabilirsiniz http://www.star.com.tr/namaz-vakitleri/