16 Nisan 2024 Salı / 8 Sevval 1445

Namaz nasıl kılınır? Ezan saatleri ve Namaz vakitleri

İslam’ın 5 şartından birisi olan namaz, ahiret hayatında ilk sorulacak olan sualler arasında yer almaktadır. Bu nedenle İslam dininde namaz kılmanın önemi son derece büyüktür. Namazlar farz, sünnet, vacip ve nafile namazlar olmak üzere ayrılmaktadır ve namaz vakitleri girince kılınmaktadır. Her bir namazın farklı kılınış şekilleri ve özellikleri bulunmaktadır. Ezan namaza çağrı, namaz kılmaya davet şeklinde ifade edilmektedir. Bu nedenle namaz vakitleri ezan ile belirlenmektedir.

10 Aralık 2017 Pazar 07:00 - Güncelleme:
Namaz nasıl kılınır? Ezan saatleri ve Namaz vakitleri
Namazların ikişer, dörder, üçer rekatlı olma özellikleri de bulunmaktadır. Ergenlik çağına ulaşmış olan her bireyin günde 5 vakit namaz kılması gerekmektedir. Öncelikle namaz kılma emrinin yerine getirilebilmesi için gusül abdestinin ve namaz abdestinin bulunması gerekmektedir. Namaz vakitleri sabah, öğle, ikindi, akşam ve yatsı olmak üzere 5 vakit şeklindedir. 
 

namaz vakitleri ezan saatleri

Sabah Namazının Kılınışı ve Ezan vakitleri 
 
Ezan vakitleri namaz kılma zamanının geldiğinin bir göstergesi olmaktadır. Sabah namazını kılmak için ezan çağrısının okunmuş olması gerekmektedir. Ezan ki o ne güzel bir çağrıdır. Ayrıca ezan okunurken edilen dualar kabul olmaktadır. Hem gündüz meleklerinin hem de gece meleklerinin şahitlik ettiği sabah namazı 4 rekattır. İlk iki rekat sünnet ve son iki rekat farz olmak üzere kılınmaktadır.
 
Öğle Namazının Kılınışı 
 
Ezan vakitleri öğle namazının vaktinin geldiğini gösteriyorsa eğer 10 rekatlık namazın kılınması gerekmektedir. Niyet etmek namaz kılmak için gereklidir. Bu nedenle namaza başlamadan önce 'niyet ettim öğle namazının sünnetini ya da farzını kılmaya ' demek gerekmektedir. Namaz vakitleri girince ilk 4 rekat ilk sünnet, sonraki 4 rekat farz ve son iki sünnet şeklinde olan öğle namazı kılınmalıdır. 
 
İkindi Namazının Kılınışı 
 
Ezan vakitleri ikindi zamanını gösteriyorsa hemen ikindi namazı kılınmalıdır. Dinin direği olan namaz aksatılmamalıdır. 
 
Akşam Namazının Kılınışı
 
Her Müslüman için namaz vakitleri çok önemlidir. Akşam namazı 5 rekattır. İlk 3 rekat farz ve son 2 rekat sünnet şeklindedir. 
 
Yatsı Namazının Kılınışı
 
Ezan okunur okunmaz abdest alınmalıdır. Ezan vakitleri namaz kılmak için en doğru zamandır. Yatsı namazı 13 rekattır.