20 Nisan 2024 Cumartesi / 12 Sevval 1445

Oruca niyet vakti

NECMETTİN NURSAÇAN

29 Mayıs 2017 Pazartesi 07:00 - Güncelleme:
Oruca niyet vakti

Soru: Yevm-i şek nedir?

Yevm-i şek, şüpheli gün demektir. Şaban ayının 29’nu 30’na bağlayan gece hava sisli ya da bulutlu bulunduğu için hilali tespit mümkün olmazsa o gün şek günüdür.  Bu durumda Şaban ayının otuza tamamlanır.

Soru: Oruçta temkin vakti nedir, uygulanmakta mıdır?

Temkin, güneşin doğuş, batış vakti ile namaz vakitlerinin hesaplanmasında, vakitlere eklenen veya çıkarılan zamanı ifade etmektedir. Bu uygulamanın temel nedeni yerleşim yerinin en doğusu ile batısı arasındaki zaman farkı, bulunulan yerin dağlık veya tepelerle kaplı olması gibi namaz vaktinin tam olarak tespit edilmesini engelleyen durumların var olmasıdır.  Günümüzde teknik imkanlar son derece gelişmiş, her il ve ilçenin namaz vakitleri ayrı ayrı belirlenmiştir. Bu gelişmelerin bir sonucu olarak “temkin/ihtiyat” uygulamasına artık ihtiyaç kalmadığı anlaşılmış ve 1983 yılından itibaren ülkemizde temkin uygulamasına son verilmiştir.

Soru: Oruçluyken banyo yapılır mı?

Banyo etmek orucu bozmaz. Ancak, banyo yapıldığında kulaklara, ağız ve buruna su kaçırmamaya dikkat etmelidir. Aksi halde oruç bozulur.

Soru: Ramazanda lokanta çalıştırmak caiz midir?

Ramazan ayında oruç tutması gerekmeyen yolcu, çocuk ve hasta gibi kişilere yemek yedirilebilir. Bunlar dışında sağlam kimselere yedirmek caiz değildir.

Soru: Şu sıcak yaz aylarında gün uzun, tarlada çalışan insanlar orucunu yese ne gerekir?

Sıcak ve uzun yaz günlerinde tarlada çalışan kimseler;  bu takdirde sağlıklarına bir zarar gelmesinden endişe eden kimseler, orucunu tutmayabilir. Ramazan ayında tutamadıkları oruçlarını uygun bir zamanda kaza ederler.

Soru: Kaza orucu yerine fidye vermenin şartı nedir?

İbadetlerle ilgili fidye oruç ve hacda söz konusudur. İhtiyarlık ve şifa ümidi olmayan bir hastalık sebebiyle oruç tutamayan kimse, tutamadığı her güne bir fidye öder.

Soru: Oruca niyet ne zaman ve nasıl yapılır?

Oruca niyet, kişinin oruç tutmanın bilincinde olması anlamına gelir. Sahura kalkmak, oruç için fiili bir niyettir. Oruç için niyetin vakti, akşam namazının vaktinin girmesiyle birlikte başlar ertesi gün öğle vaktine bir saat kalana kadar devam eder.