18 Nisan 2024 Perşembe / 10 Sevval 1445

Giamare CEO’su Selim Uçar: Kaliteden taviz vermeden marka yolunda ilerliyoruz

Giamare CEO’su Selim Uçar ile Türkiye’de Alüminyum mobilya pazarı ve geleceği üzerine bir röportaj yaptık.

23 Ağustos 2017 Çarşamba 07:00 - Güncelleme:
Giamare CEO’su Selim Uçar: Kaliteden taviz vermeden marka yolunda ilerliyoruz

Neden Alüminyum Mobilya sektörüne yatırım yapmayı seçtiniz ? Türkiye doğru bir tercih mi ?

Alüminyum mobilya diğer ürünlere göre daha hafif ve dayanıklıdır. Alüminyum paslanmaz, uzun yıllar dayanır ve hafifliği sayesinde özellikle bahçe kullanımına çok daha uygundur. Ayrıca diğer mobilya ürünlerine nazaran çok daha minimal ürünler üretebilirsiniz. 


Türkiye, alüminyum mobilya üretimi yapabilen bir ülke. Ancak üretim kapasitemiz ve tüketimimiz hala çok düşük seviyelerde olduğu için Türkiye’ye bakir pazar diyebiliriz. Avrupa ve Amerika ile kıyasladığımız da ev içi ve bahçe alanın da çok az tüketim var. Bu nedenle Alüminyum Mobilya imalatında Türkiye doğru tercihtir. 

Pazara yeni giren firmalar için öneriniz nelerdir? Kendilerini nasıl konumlandırmalılar ?

Pazarda yer almak isteyen firmalar iki refleks ile hareket edebilirler. İlki ucuz mal üretmek ve çok satmak. Diğeri ise kaliteden taviz vermeden Avrupa ürünler ile yarışmak ve markalaşmak. Biz Giamare olarak ikinci refleksi kullanmaktayız. Kaliteden taviz vermeden marka olma yolunda ilerliyoruz. Daha meşakkatli olan bu durum uzun vadede firmalar ve ülke için çok daha kazançlıdır. Marka değeriniz mevcut değil ise dış pazarlara açılma şansınız çok yok. 

Plastik şezlong üreticilerinin bazıları marka olmayı başarabildiler. Avrupa ve Ortadoğu pazarlarına girdiler ve satış rakamları gayet iyi. Ülkemiz için bu markalar ciddi bir değerdir. Ancak ucuz ürün üreten firmalar ise hala pazarda yer bulabilmek için çırpınıyor. 

Sizce Türkiye pazarında kalıcı olabilmenin yolu nedir ?

Türkiye de yeni üreticilerin yaptıkları en büyük hata, bayilik sistemini oturtamamalarıdır. Bayilerinin olduğu bölgelerden talep gelince, birçok firma ciro yapabilmek adına ürün göndermekte ve kendi bayi ağını baltalamaktadır. Giamare oluşturduğu bayi ağının dışında iç piyasaya ürün vermemektedir. İnternet sitemiz dışında kimse bizden ürün alamaz. Bayinin olduğu bölgedeki proje satışlarından bayilerimiz mutlaka primlerini alır. 

İnternet satışı bu sektör için uygun mu sizce.

Sektörde bu konuda daha önce girişimler olmuş ancak çok başarılı olan firma yok. Şu an için çok karlı hatta karsız bir yatırım olsa da uzun vadede internet çok önemli hale gelecektir. Özellikle marka olmak ve tüketici güvenini kazanmak isteyen firmalar mutlaka e ticarette kendilerini göstermelidirler.

Son olarak hedefiniz nedir ?

İlk hedefimiz önümüzdeki beş yıl içinde, iç pazarda marka olarak kendimizi kabul ettirmektir.  Anadolu da istihdam yaratacak bir üretim tesisi kurmak ve Avrupa pazarında markamızla rekabet etmek paralel hedeflerimizdir.