19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

Kuzey Kutbu’ndan Mısır Çölü’ne dünyayı aydınlatıyor

Tuzla’da sınırlı kaynaklarla 600 metrekare bir alanda kurulan, Türkiye’de üretim yapan en büyük jeneratör markası Teksan, bugün dünyanın dört bir yanına ulaştı. Tayland’daki tüm hastanelerde Teksan markalı jeneratörler kullanılırken, Mısır çölü Teksan ile yeşilleniyor. Hatta Kuzey Kutbu Grönland’da da Teksan imzasını görmek mümkün.

Kaan Zenginli11 Nisan 2016 Pazartesi 07:00 - Güncelleme:
Kuzey Kutbu’ndan Mısır Çölü’ne dünyayı aydınlatıyor

Temelleri Abdülkadir Teksan ve Özdemir Ata tarafından atılan Teksan, 1994 yılında 600 metrekarelik alanda sınırlı bir bütçe ile İstanbul Tuzla’da kuruldu. Okul arkadaşı olan Abdülkadir Teksan ve Özdemir Ata’nın yolları, 1994 yılında Teksan’ın 11 yıl mühendis olarak çalıştığı jeneratör imalatı yapan bir firma olan Tarmo Tarım’dan ayrılması ile yeniden kesişti. Abdülkadir Teksan, jeneratör sektörü ile ilgili bilgi birikimi ve deneyimlerini yeni bir oluşumda değerlendirmek hedefindeydi. Özdemir Ata ile birlikte daha sonra adı Teksan Jeneratör’e dönüşecek olan ‘Deniz Mühendislik Ltd. Şti’ni kurdular. Sektörde attıkları doğru adımlarla, yaptıkları çalışmaların meyvesini daha ilk yıl toplamaya başladılar. Kurulduktan iki yıl sonra 1996 yılında firmanın adı ve unvanı Teksan Jeneratör Elektrik San. ve Tic. A.Ş olarak değişti. 1998 yılında Özcan Başeğmezler Teksan’ın ortakları arasına katıldı. Teksan’ın hikayesini şirketin Satış ve Pazarlamadan Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi ve aynı zamanda aileden biri olan Burak Başeğmezler’den dinledik. Türkiye’nin en büyük jeneratör üreticilerinden Teksan, Kuzey Kutbu’ndan Tayland’a, Irak’tan Avrupa’ya kadar dünyanın birçok ülkesinde dev projelere imza atmayı başarmış. Bugün itibariyle Türkiye’de ürettiği jeneratörleri 120 ülkeye ihraç eden Teksan’ın ürünlerini dünyanın birçok ülkesinde görmek mümkün. Öyle ki Tayland’ın büyük hastanelerini neredeyse tümünde Teksan Jenaratör kullanılıyor. Mısır’daki ‘çölü yeşillendirme’ projesinin sondaj çalışmalarında da Teksan’ın imzası var. Hatta Kuzey Kutbu Grönland’da Teksan jeneratörleri kullanılıyor. 

-  Teksan nasıl kuruldu, bugünlere nasıl geldi, kilometre taşlarını bize anlatır mısınız?

1994 yılında Tuzla’da kuruluyor. Abdülkadir Teksan (kendisi şu an hayatta değil) ve Özdemir Ata tarafından. İki ortak ikinci el bir motor ve alternatör buluyorlar ve bunu jeneratör yapıp satıyorlar. 1996 yılına kadar bu şekilde Tuzla’da devam ediyorlar. 1996 yılında işlerini büyütmeye karar veriyorlar ve firmaya 6 tane ortak katılıyor. Ardından bu 6 ortak zamanla 3’e düşüyor. 2001 yılında şu an hala faaliyetlerimizi sürdürdüğümüz Sancaktepe’deki arsayı alarak yeni bir fabrika inşa ediyorlar ve buraya taşınıyorlar. Kısaca Teksan’ın kuruluşu böyle...

-  Üretim nerede?

Sancaktepe’de ama Kocaeli Serbest Bölge’de yeni bir fabrika inşaatımız var. Temmuz-Ağustos aylarında bitirmeyi hedefliyoruz. Böylece fabrika sayımız ikiye çıkacak ve üretim kapasitemiz önemli ölçüde artacak. Yurtiçi üretimimizi şu an Sancaktepe’de bulunan fabrikamızda, yurtdışı için ise Kocaeli’deki yeni fabrikada yapmayı planlıyoruz.

-  Yeni fabrikaya ne kadar yatırım yapacaksınız?

Şu anki fabrikamız yaklaşım 20 bin metrekare alan üzerine kurulu. Yeni fabrikamız iki fazdan oluşacak ve toplam 47 bin metrekare olacak. Sancaktepe fabrikamızda yıllık 6 bin - 6 bin 500 adet jenaratör üretimimiz var. Yeni fabrikamızda yıllık 15 bin adeti geçeceğiz. Kocaeli fabrikamızın iki faz için toplam yatırım tutarı yaklaşık 25 milyon Euro seviyesinde. Hatta Salı günü Yönetim Kurulu Toplantımız vardı ve 25 milyon Euro’yu da aşacağız gibi görüyor.

-  İhracat tarafında neler var?

İhracat ülkelerimizin sayısı şu an 120’yi geçti. Yeni fabrikayla ülke sayısı biraz daha artacak. Yeni fabrika tamamen yurtdışına yönelik ihracat yaparken mevcut fabrikamızı yurtiçi satışlara adapte edeceğiz. Kuzey Irak, Kazakistan, Hollanda’da güçlüyüz. Kuzey Afrika’da; Mısır, Cezayir gibi ülkelerde güçlüyüz. Grönland’da (Zackenberg Ekolojik Araştırma Enstitüsü) bile jeneratörümüz çalışıyor. Yeni Zelanda’da var. Tayland’da hastanelere ürün veriyoruz. Hatta çok yeni bir gelişme, Tayland’da hastane sektöründe Teksan bir numara. 2011 yılında Tayland Sağlık Bakanlığı’ndan 18 kişilik bir heyet şirketimize geldi. Şu an bu ülkede birçok projemiz bulunuyor. Tayland’da şu an en az 15 ila 20 hastanede jeneratörümüz var. 2016 yılında da herhalde 3 ya da 4 tane eklenir diye düşünüyoruz.

-  Tayland dışında hangi ülkelerde büyük projeleriniz var?

Mısır’da devam eden çölü yeşillendirme projesi (Savola) için 2015 yılında 77 tane jeneratör verdik. Kuyu kazıyorlar ve pompayla suyu çıkarıyorlar, bu suyla çölü sulayıp yeşillendiriyorlar. Bu sene 200 jeneratör daha veririz diye düşünüyoruz. Tabii ihaleye girdik ve sonucu bekliyoruz. İnşallah olumlu sonuçlanır ve projeye devam ederiz. Aslında dünyanın birçok noktasında ürünlerimizin olduğu daha birçok önemli proje var. Örneğin, Hollanda’da data center’larda ürünlerimiz kullanılıyor. Mısır’da yeni bir ihaleye girdik 221 jeneratör verebiliriz.

-  Kaç çeşit ürün yapıyorsunuz, ürün çeşitliğiniz nedir?

Fiyat listemizdeki standart ürünlere baktığımız zaman 50 Hertz ve 60 Hertz diye ayırırsak 300’e yakın standart ürünümüz var.  Çünkü farklı motorlarımız, farklı alternatörlerimiz ve bunların farklı kombinasyonları var. Bir de 50 Hertz 60 Hertz ayrımı önemli çünkü örneğin Türkiye 50 Hertz bir pazarken Suudi Arabistan’a, Ekvator’a, Amerika’ya gittiğinizde 60 Hertz’dir. Onların ürünü biraz daha farklı.

-  Peki son tüketiciye yönelik ürünleriniz var mı? Örneğin ben evime jeneratör istiyorum, bunları da yapabiliyor musunuz?

Genelde ev için çok fazla yapmıyoruz. Apartman dairesi için değil ama villalar için olabiliyor örneğin. Villalarda 10 kVA, 20 kVA kullanabiliyorlar örneğin. Bahsettiğimiz ürünlerin en hafifi 300 - 400 kilogram arasında. Portatif jeneratörlerde zaten Türkiye’de üretim yok. Yıllık 6 bin - 6 bin 500 adet üretimimiz var.

-  Cironuz nedir?

2015 yılındaki ciromuz 100 milyon Euro. 2014 yılına kıyasla yüzde 38 büyüdük. Bu seneki hedefimiz ikinci fabrikadan da dolayı 130 milyon Euro ciroya ulaşmak. Büyüyen bir şirketiz. 2010 yılındaki ciromuz 60 milyon Euro’ydu ve 5 senede ciromuzu yaklaşık 60 milyon Euro’dan 100 milyon Euro’ya çıkardık. Aslında aynı dönemde ihracat daha da fazla büyüdü. İhracatta 18 milyon Euro’dan yaklaşık 40 milyon sınırına geldik. Son beş yılda ihracat rakamımız ikiye katladı.

HİBRİT JENERATÖR ÜRETTİ

- Ar-Ge çalışmalarınız var mı?

Yeni bir hibrit jeneratör ürettik.  Rüzgar  ve güneş enerjisi ile çalışıyor. TÜBİTAK destekli Hibrit Güç Sistemi’nin üretimini tamamladık ve lansmanını ilk olarak Aralık ayında ABD’de PowerGen Las Vegas Fuarı’nda, Şubat’ta Barselona’daki Mobile World Congress Fuarı’nda ve mart ayında da Dubai’deki Middle East Electricity Fuarı’nda (sektörün en büyük fuarı) yaptık, ürünümüzü sergiledik. Türkiye’de bir ilk. Dünyada bunu yapanlar da 10 firmadan az. Teksan’ın ayrıcalıklı olduğu bir alan diyebiliriz.