24 Nisan 2024 Çarşamba / 16 Sevval 1445

10 kişiden birinin fobisi var

Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü, psikiyatri uzmanı Prof. Dr. Nevzat Tarhan, bir toplumda tedavi gerektirecek düzeyde yüzde 10 civarında fobik olduğunu söyledi.

27 Ekim 2016 Perşembe 07:00 - Güncelleme:
10 kişiden birinin fobisi var

Fobilerin her toplumda var olduğunu ifade eden Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü, psikiyatri uzmanı Prof. Dr. Nevzat Tarhan, bir toplumda tedavi gerektirecek düzeyde yüzde 10 civarında fobik olduğunu söyledi. Ülkelere göre genetik olarak tanımlanmış bir bilgi olmadığını belirten Tarhan şöyle konuştu:

YENİ KORKU ‘FOMO’

“Fobinin görülme oranı cinsiyete göredeğişebilir. Kadınların korkuya karşı dirençleri düşüktür.  Kadının genetik olarak annelik yapabilmesi için korkulara karşı daha hassas olması gerekiyor. Çocuklarını yılandan, çıyandan, böcekten veya tehlikeli durumlardan koruması için bu şarttır. Bu genetik olarak kodlanmıştır. Örneğin yılan korkusuyla ilgili tanınan gen var. Hayatında hiç yılan görmemiş bir kimsenin bile ondan korkmasının sebebi bu. Türkiye’de sıklıkla görülen sosyal fobi aslında tam bilinmiyor. Birçok kişi zekasını ve yeteneklerini bu nedenle tam olarak kullanamıyor” dedi.

Tarhan, teknolojik gelişmelerle birlikte gündemi kaçırma korkusunun yani ‘FOMO’nun arttığını kaydetti.