18 Nisan 2024 Perşembe / 10 Sevval 1445

Aile yemekleri madde bağımlılığını azaltıyor

İzmir Ekonomi Üniversitesi Sosyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nuran Erol, aile yemeklerine ayrılan zaman arttıkça gençlerin madde bağımlısı olma oranının azaldığını bildirdi.

24 Şubat 2017 Cuma 07:00 - Güncelleme:
Aile yemekleri madde bağımlılığını azaltıyor
İzmir Ekonomi Üniversitesinden yapılan yazılı açıklamada, Türkiye İstatistik Kurumunun Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı işbirliğiyle yaptığı "Aile Yapısı Araştırması"na göre, hafta içinde akşam yemeğinde yüzde 78,2, hafta sonları da yüzde 83,1 oranında aile bireylerinin bir araya geldiği belirtildi.
 
Hafta içinde sabah kahvaltısında bir araya gelme oranının yüzde 43,4'te kaldığı, bu oranın hafta sonu yüzde 72,3'e ulaştığı bildirildi.
 
Açıklamada, görüşlerine yer verilen Prof. Dr. Erol, yemek yeme alışkanlığının sadece bireysel değil sosyal bir davranış olduğunu belirtti.
 
Bir arada yenilen aile yemeklerinin çocuklar ve ergenler üzerinde olumlu etkilerinin kanıtlandığını bildiren Prof. Dr. Erol, şunları kaydetti:
 
"Aile yemeklerine ayrılan zaman arttıkça çocukların ve gençlerin madde bağımlısı olma oranı azalmakta, akademik başarıları artmakta ve pozitif değerlere sahip oluyor. Kadının iş gücüne katılma oranı, iş doyumu, stres seviyesi, ebeveynlik tutumları, çocuk sayısı, yemeğe karşı tutumlar, gelenekler, eğitim seviyesi, değerler gibi unsurlar yemek yeme alışkanlıklarını etkiliyor. Ailelerin yüzde 78'inin hafta içi akşam yemeğinde bir araya gelmesi pek çok gelişmiş ülkeden yüksek bir rakam."