26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

Anne karnındaki bebeğe 'idrar torbası' ameliyatı

Anne karnındaki ikiz bebeğe 'idrar torbası' ameliyatı- Konya'da idrar torbası şişen, böbreklerinde genişleme görülen ve yaşamını sağlayan etrafındaki suyu azalan anne karnındaki ikiz bebeklerden birine, henüz 320 gram ağırlığındayken hayati bir operasyon gerçekleştirildi.

20 Şubat 2017 Pazartesi 07:00 - Güncelleme:
Anne karnındaki bebeğe 'idrar torbası' ameliyatı
Konya'da idrar torbası şişen, böbreklerinde genişleme görülen ve yaşamını sağlayan etrafındaki su azalan anne karnındaki ikiz bebek, henüz 320 gram ağırlığındayken gerçekleştirilen hayati bir operasyonla yaşaması sağlandı.Filiz (33) ile Murat Kırkaş (35) çifti, 11 yıl önce evlendi. Çocukları olmayan çift, başvurdukları merkezdeki üçüncü tüp bebek denemesinde 4,5 ay önce ikiz bebekleri olacağını öğrendi.Bebeklerinden birinin böbreklerinde sıkıntı olduğunu öğrenen çift, bebeklerinin yaşamını yitirebileceğini öğrenince Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Hastanesine başvurdu.Hastanenin Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Ali Acar, yapılan kontrollerde bebeğe anne karnındayken müdahale kararı aldı. Bebek küçük ve ikiz olduğu için oldukça riskli olan idrar torbası ameliyatı, Acar ve ekibi tarafından başarıyla gerçekleştirildi.- "İkiz gebeliğe yapılan nadir ve riskli işlemlerden birini gerçekleştirdik"Operasyonun ayrıntılarını anlatan Acar, çocuklardan birisine konulan böbrek rahatsızlığı teşhisinin ardından ailenin de onayıyla zaman kaybetmeden ameliyat kararı aldıklarını söyledi.
 
Tespitlerde aynı zamanda çocukların yaşamını sağlayan etrafındaki suyun da azaldığının görüldüğüne işaret eden Acar, şunları kaydetti:"Çocuğun idrar torbası dolu, idrar çıkışı kapalıydı. Her iki böbreği de sıvı dolmuştu. Anne karnında bebeklerin kaybedilme ihtimalleri yüksekti. İkiz gebeliğe yapılan nadir ve riskli işlemlerden birini gerçekleştirdik. Bu şekilde her iki çocuğun da yaşaması sağlandı. Operasyonu çocuk 320 gram ağırlığında 18 haftalıkken gerçekleştirdik. Bir ucu idrar torbasına, diğer ucu da bebeğin karnının dışına yerleştirilen 1,5 milimetre çapında, 10 santimetre boyundaki "şant" adı verilen ince uzun elastik, teflon bir kataterle çocuğun idrarını çıkarması sağlandı. Bu şekilde böbrekler rahatlatıldı. Anne karnında ameliyat olduğu için zorluğu olan bir operasyondu. İyi bir ekip çalışmasıyla gerçekleştirilen operasyon sonrası çok şükür gebelik normal seyrinde devam ediyor."
 
Bir an önce doğurup kucağına almak istiyorAnne Filiz Kırkaş, tüp bebek sonrası hamile kaldığını öğrendiğinde çocuk hasretinin dindirecekleri için çok mutlu olduklarını, sevinçten ağladıklarını söyledi.Bebeğinin rahatsızlığını öğrendikten sonra çok üzüldüklerini ifade eden Kırkaş, "Anne karnında operasyon yapılabileceğini öğrendiğimizde çok şaşırdık. Doktorumuza güvendik. Çok korktum ama şükür ameliyat iyi geçti. Bebeklerimi bir an önce doğurup, sağlıklı şekilde kucağıma almak istiyorum. Onları kucağıma almadan kaygılarım bitmeyecek. Nihayetinde 11 yıllık bir arayış söz konusu." diye konuştu.Baba Murat Kırkaş ise böbrek rahatsızlığını öğrendiklerinde mutluluklarının sonlanacağı düşüncesiyle endişeli bir süreç yaşadıklarını, bebeklerini kucaklarını alınca tüm sıkıntılarının sona ereceğini söyledi.