26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

Arpacık tedavisi için evde yapabilecekleriniz

Arpacık, kirpik köklerinin iltihaplanması sonucu, göz kapağında şişkinlik, kızarıklık, kaşıntı ve ağrı ile kendini gösteren bir enfeksiyon çeşididir. Peki nasıl geçer?

27 Mayıs 2017 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
Arpacık tedavisi için evde yapabilecekleriniz
Arpacık sorunu yaşadığınızda, kendi kendine geçmesini beklemeyin. Geçmiş gibi görünen arpacık, göz kapağında yerleşip, yeniden nüksedeceği anı sinsice bekliyor olabilir. Bu sebeple kullanılacak ilaçlarla, göz kapağı kıkırdağındaki bezlerin enfeksiyon kapma riski azaltılır. Arpacık kendi haline bırakılırsa, sadece göze değil, vücuttaki diğer dokulara da zarar verebilir. İyileşmeyen arpacıklarda cerrahi yöntem uygulanabilir.
 
Arpacık tedavisi için evde yapabilecekleriniz nelerdir?
- Sarımsak halk arasında arpacık tedavisinde oldukça yaygındır. İçeriğindeki mikrop öldürücü özelliklerinden dolayı pek çok rahatsızlıkta, bilhassa bağışıklık rahatsızlıklarında içten ve dıştan antibiyotik olarak sıkça kullanılan sarımsağın ezilerek arpacıklı bölgeye bastırılmasıyla bilinen yöntem çok kişi tarafından kullanılmaktadır; ama hekimlerin çok da önerdiği bir çözüm değildir.
 
- Bunun dışında patatesi soyup rendeleyip bir bezin içine koyarak arpacıklı bölgeye kapatmak,
 
- Demlenmiş ılık mayıs papatyası çayına batırılmış pamuğu göze yatırmak,
 
- Bol miktarda çiğ sebze, meyve ve sarımsak yemek
 
- Demlenmiş keten tohumu çayıyla göze kompres yapmak,
 
- Haşlanmış patates, yumurta sarısı ve sıcak sütle hazırlanacak lapayı bir bezin üzerine sürerek göze yatırmak,
 
- Rezene çayına batırılmış pamuk yahut bezi gözün üzerine yatırmak gibi evde yapılabilecek yöntemlerle arpacık biraz rahatlatılabilir; ancak en doğrusu göz doktoruna giderek tıbbi yardım almaktır.
Arpacık çıktığında nelere dikkat edilmeli?
Gözünüzde sık sık arpacık çıkıyorsa her şeyden önce mutlaka bir hekime danışmalısınız. Gözde arpacık çıkması, vücut direncinin düştüğünün kanıtıdır. Vücut direncinin düşük olması da başka enfeksiyon ve hastalıklar için açık kapıdır. Bu yüzden arpacık çıkartılan dönemlerde vücut bağışıklığı da kontrol altında tutulmalı.
 
Arpacık çıkan göze çok gerekli olmadıkça dokunmamak gerekir. Bilhassa arpacığın başlangıç aşamasında, kapsül oluşumundan evvel dokunulan arpacık patlayıp çevresine de bulaşabilir. Hatta doku içlerine yayılıp, daha farklı ve ciddi enfeksiyonlara sebep olabilir. Bu sebeple, arpacık başlar başlamaz göz doktoruna itmek en doğru seçenek olacaktır. Ellerin ve dokunulan eşyaların temiz olması, nesnelere dokunduktan sonra ellerin gözlerle temas ettirilmemesi ve sık sık yıkanması gerekir.