18 Nisan 2024 Perşembe / 10 Sevval 1445

Bağırsaklarda ikinci bir beyin keşfedildi

Avustralyalı bir araştırma ekibi, bağırsaklarda beyinden ve omurilikten bağımsız olarak çalışan ve yaydığı elektrik dalgalarıyla besinlerin sindirim sisteminden geçişini senkronize ve koordine eden, vücuttan atılmasını sağlayan ikinci bir beynin olduğunu keşfetti.

İHA2 Haziran 2018 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
Bağırsaklarda ikinci bir beyin keşfedildi
Avusturyalı bilim adamları bağırsaklarda, bağırsakların senkronize çalışmasını sağlayan ve posanın vücuttan atılmasına yardım eden bağımsız bir beyin olduğunu keşfetti. Bilim adamları, ikinci beynin keşfi ile bağırsakların karmaşık yapısını anlayabildiklerini ifade etti. Bağırsak Sinir Sistemi (The Enteric Nervous System- ENS), bağırsaklardaki hareketi kontrol eden milyonlarca nörona sahip. Ancak bilim adamlarının bunu kullanan mekanizmayı bugüne kadar gözden kaçırdıkları kaydedildi. 
 
Avustralya Flinders Üniversitesinden bir araştırma ekibi böylece inceleyerek bağırsaklarımızdaki elektrik dalgalarının bağırsaklardaki posayı kalın bağırsaklara nasıl geçirdiği ve vücudun dışına nasıl attığını keşfetti. 
Araştırma raporunu kaleme alan Nörofizyolojist Nick Spencer, “Bağırsak duvarında bulunan bu kadar büyük sayıda bağırsak nöronunun, bağırsak içeriğini itmeyi başarabildiğini anlamak bağırsak yolunun büyük sırlarından biridir” dedi.