20 Nisan 2024 Cumartesi / 12 Sevval 1445

Bilinçsiz tedavi büyük sağlık sorunlarına yol açıyor

Uzmanlar 'Ehliyetsiz kişiler tarafından yapılan uygulamaları kesinlikle tavsiye etmiyorum. Bu tarz uygulamalar yeni sağlık sorunlarına yol açar.' dedi.

20 Mayıs 2017 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
Bilinçsiz tedavi büyük sağlık sorunlarına yol açıyor
Uzmanlar ehliyetsiz kişiler tarafından yapılan ortopedik müdahaleler ve bilinçsiz şekilde yapılan egzersizlerin geri dönüşü olmayan sağlık sorunlarına yol açtığını bildirdi.Uzman yaptığı açıklamada toplumda yaygın görülen bel, boyun ve eklem ağrılarının tedavi süreçlerinde kırıkçı veya çıkıkçı diye tabir edilen ehliyetsiz kişilerin tercih edilmemesi gerektiğini söyledi.
 
Fiziksel rahatsızlık yaşayanların hekime başvurması gerektiğini belirten uzman, aksi takdirde daha büyük sorunların baş gösterdiğini ifade etti.
 
Tedavi sürecinde bilimsel yolların izlenmesi gerektiğini aktaran uzman, şöyle devam etti:
 
"Gerçekten toplumumuzda yaygın bir şekilde herkes kendi deneyimlerini paylaşarak veya kendi çapında bazı çözümler üreterek sıkıntılarına çare aramaktadırlar ancak bu tabii çok yanlış bir şey. Geri dönüşsüz başka sıkıntılara yol açabilir. Bilimsel yollardan bu işin yapılması gerekir ancak hastalarımız devamlı böyle şeylere başvuruyorlar ve ondan sonra çok daha ileri evrelere varan şeylerle karşılaşıyorlar. Gerçekten çok sık karşılaşıyoruz."
 
"Tavsiye egzersizler yarardan çok zarar"
Başka kişilerin deneyimlerinden yararlanarak bilinçsiz spor yapmanın da faydadan çok zarar getirdiğine işaret eden uzman, şunları kaydetti:
 
"Herkes birbirine egzersiz tavsiye ediyor ancak herkesin ihtiyaç duyduğu egzersiz vücuduna göre, yaşına göre, içinde bulunduğu sağlık durumuna göre değişir. Burada kas yapısı, eklem yapısı, daha önce geçirdiği rahatsızlıklar önemlidir. Kardiyovasküler durumuna göre belirlenir. Her egzersiz herkes için uygun olmayabilir. Egzersiz yapmak isteyen kişiler fizyoterapistlere danışabilir. Sağlık sorunları varsa hekime danışmaları gerekir.
 
Sağlık sorunu olup da egzersiz yapmak isteyen vatandaşlarımız da hekimine başvurup bu konuda görüş almalı. Bu tip bilinçsiz sporlarda bel ve boyun ağrılarına ve fıtık rahatsızlıklarına sebep olabiliyor. Bunlarla çok karşılaşıyoruz. Bir süre sonra bunlar hareket korkusu oluşturmaya başlıyor ve yaşam kalitesi düşüyor. Bunun için en iyisi doğru ellerde olmak emin olmak. Ehliyetsiz kişiler tarafından yapılan uygulamaların yapılmasını kesinlikle tavsiye etmiyorum. Bu tarz uygulamalar yeni sağlık sorunlarına yol açar."