19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

Demir eksikliği hastalıkları tetikliyor

Uzmanlar, vücuttaki demir depolarının tüketilmesi sonucu ortaya çıkan demir eksikliği anemisinin, kolon kanserinin habercisi olabileceğini açıkladı.

İHA1 Aralık 2016 Perşembe 07:00 - Güncelleme:
Demir eksikliği hastalıkları tetikliyor
Özellikle kadınlarda ve çocuklarda görülen demir eksikliği anemisi, tedavisi kolay; ama en önemli hastalıklar arasında yer alıyor. Kötü beslenme, bilinçsiz diyet veya besinlerdeki demirin emilmesinde görülen yetersizlik nedeniyle ortaya çıkan bu hastalık, demir takviyesi ile tedavi edilebiliyor. Medical Park İzmir Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Ziya Ömer da, kandaki demir seviyesinin belirli periyotlarla kontrolünün erken tanı için önemli bir faktör olduğunu söyledi. Ömer,  “Önemsiz diye düşündüğümüz birçok fiziksel belirti bu rahatsızlığın belirtisi olabilir. Özellikle üreme çağındaki kadınlar sağlık kontrollerini ihmal etmemeli. Kan kaybı kadınlarda menstruasyon kanamalarının uzun sürmesiyle ilişkili olabilir. Bu gibi durumların tanısı ve tedavisi basittir. Menopoz döneminden sonraki kadınlarda görülen demir eksiliğine sebep olan kan kaybı ciddi bir hastalığın habercisi olabilir. Beslenmeyle alınan demir miktarının azlığı da eksikliğe yol açabilir” dedi.
 
Hastalığın birçok belirti ile kendini gösterdiği; ancak dikkate alınmadığını kaydeden Ömer, “Halsizlik, yorgunluk, çabuk yorulma ve nefes darlığı gibi bulgular en sık karşılaşılanlardır. Dokulara giden oksijen miktarının azalmasıyla hastalarda çarpıntı, ellerde ayaklarda üşüme ve soğukluk, baş dönmesi, baş ağrısı, hafıza ve dikkat azalması, tırnaklarda kolay kırılma, dudak çatlamaları, saç dökülmesine dahi sebep olabilecek şikayetlere yol açabilir. Ayrıca aşırı miktarda demir organlarınıza zarar verebilir” diye konuştu.
 
Uzman Dr. Ziya Ömer, şöyle konuştu: “En iyi demir kaynağı olan gıdalar et, kümes hayvanları, balık, yumurta ve demirle zenginleştirilen besinlerdir. Et olmayan demir kaynakları arasında ıspanak ve diğer koyu yeşil yapraklı sebzeler, kurutulmuş meyve ve demir katılmış ekmeler yer almaktadır. Yanlış diyet ve düzensiz beslenme demir eksikliğinin en önemli nedenlerindendir. Diyet yapmak isteyen kişiler uzmanların tavsiyesiyle hareket etmeli."