24 Nisan 2024 Çarşamba / 16 Sevval 1445

Doğru besinlerle hastalıklardan korunun!

Sonbahar aylarının kendisini gösterdiği, havada ki soğuk ve sıcak dengesizliklerinin oluşmasıyla nezle ve grip gibi üst solunum yolu enfeksiyonları yaygın bir şeklide çocuklarda görülmektedir...

21 Eylül 2017 Perşembe 07:00 - Güncelleme:
Doğru besinlerle hastalıklardan korunun!
Uzm. Dyt. Elif Erkin’in verdiği bilgiye göre  İyileşmenin sağlanması için kullanılan ilaçlar özelliklede antibiyotikler ise böbreklerde yük oluşturmakta ve vücudun toksin yükünü arttırarak vücuda zarar vermektedir. Temiz havanın iş yerleri ve okullarda içeriye girmemesi, okullarda ve toplu taşıma araçlarında bireylerin birbirine yakın teması, alışveriş merkezi gibi kapalı alanlarda özellikle hafta sonları uzun vakitler geçirme ile üst solunum yolu enfeksiyonları hızla yayılmaktadır. Bağışıklık sistemi güçlü olanlar bu hastalıklara karşı dirençli olurken, yetersiz ve sağlıksız beslenenler birçok hastalığa aniden yakalanmaktadır.
Doğru beslenerek bağışıklık sisteminizi güçlendirmek ise bizim elimizde, işte günlük beslenmemizde mutlaka yer vermemiz gereken besinler;
 
BROKOLİ
İçerdiği sulforan maddesi ile antioksidan aktivite gösterir ve bağışıklık sistemini uyarır. C vitamin ve E vitamini bir arada içerdiği için bağışıklığı kuvvetlendirir.
 
KARADUT
Şeker, organik asit, tanen, pektin ve C vitamini içerir. İçindeki kuvvetli antioksidanlar sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirir. Halsizlikte, yorgunlukta ve uykusuzlukta faydalıdır. Öksürük ve balgam çıkarmada yararlanılır. Şeker hastalarının bir avuçtan fazla tüketmemesi gerekir.
 
YAĞLI BALIKLAR
Somon, sardalye gibi yağlı balıklar vücutta iltihapları önler. Mikroplarla savaşarak bağışıklığı yükseltir.
 
YULAF
İçinde bulunan beta-glukan isimli lif sayesinde bağışıklık sistemimizi güçlendiren oldukça faydalı bir tahıldır. Her gün bir kâse yulaf ezmesi yemek kolesterol ve şekerden de korur.
 
YOĞURT VE KEFİR
İçerdiği probiyotikler bakterilerden korunmada faydalıdır. Yağsız olanları günde iki su bardağı tüketilmelidir. Sadece bağışıklık sistemini değil sindirim sistemini de güçlendirir.
 
YEŞİL ÇAY
En önemli bitkisel antioksidanlardan kateşin ve polifenol içerdiği için immun sistem üzerinde çok etkilidir, hatta grip virüsünün vücutta yayılmasını önlediği saptanmıştır.
 
YUMURTA  
A vitamini ve betakarotenden zengin beslenme, iyi kaynaklı protein alımı ve yeterli çinko almak bağışıklık sistemini güçlendirmek için başlıca ilkelerdir. İşte bu üç ilkeyi de fazlasıyla içinde barındıran besin ise; yumurta!
 
TAZE KIRMIZIBİBER
İçindeki C vitamini ve Beta karoten gibi vitaminler ve diğer fitokimyasallar,  bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Çok az sebzede olan E vitaminini de içerir.
 
ISPANAK
Ispanak bağışıklık sisteminin süper besinlerinden.. A,B,C,E vitaminleri, kalsiyum, magnezyum, quarcetin hepsi bir arada bulunur. Enfeksiyonları önleyip, bağışıklığı güçlendirir.