18 Nisan 2024 Perşembe / 10 Sevval 1445

Doktora hastanın simülasyonu gidecek

Hareket bozukluğu tedavisi için evinde egzersiz yapan hastalar, sensör ve simülasyon teknolojileri yardımıyla hastaneye gitmelerine gerek kalmadan doktorları tarafından yakından takip edilebilecek.

3 Temmuz 2018 Salı 07:00 - Güncelleme:
Doktora hastanın simülasyonu gidecek

Bilkent Üniversitesi öğrencileri, hareket bozuklukları olan hastaların rehabilitasyon sürecinin sensörler vesimülasyon yardımıyla çok daha etkin yürütülmesini sağlayacak sistem geliştirdi. 

Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü öğrencileri Salih Can, İdil Gökalp, Elvin Hajızada, Serdar Köse, Ahmet Narman ve Muzaffer Özbey tarafından geliştirilen Tedavi Takibi ve Hareket Simülasyonu projesinde ataletsel ölçüm birimleri kullanılarak rehabilitasyon sürecindeki hastaların zaman içindeki hareket gelişiminin takip edilmesi amaçlandı. Vücudun belli bölgelerine yerleştirilen sensörlerle gerçek zamanlı vücut simülasyonu elde edildi. Geliştirilen arayüz sayesinde de hasta ve doktorların kolayca kullanabileceği bir ürün oluşturulmasına çalışıldı. 

Hastanın çeşitli uzuvlarının hareket verilerinin toplanıp uzmanlara en doğru şekilde iletilmesiyle gelişim süreci gözlemlenebilecek, tedavi doğru şekilde uygulanacak ve ayarlanabilecek. 

HASTA RAHATLAYACAK

Proje ekibinden İdil Gökalp, projeyi hareket bozukluğu olan hastaların rehabilitasyon sürecini daha rahat geçirebilmeleri için geliştirdiklerini söyledi. Çözümlerinde hastanın vücut hareketlerinin takip edilip bilgisayar ortamında görselleştirilebildiğini anlatan Gökalp, bu bilginin internet üzerinden doktorun önüne gitmesiyle tedavi sürecinin uzaktan yönetilebildiğini ifade etti. 

İSTENİLDİĞİNANDA GÖRÜNTÜLENEBiLECEK

 

Gökalp, rehabilitasyon sürecinin uzaktan bile takip edilebilmesi sayesinde hastaya çeşitli yönergeler verilebileceğini, hareketlerin doğru yapılıp yapılmadığının kontrol edilebileceğini, hastadaki gelişimin istenilen herhangi bir anda görülebileceğini belirtti. Hastanede hastaya verildiğinde kolayca giyilebilecek ve kullanabilecek bir tasarım yaptıklarını dile getiren Gökalp, ayrıca hastanın kendisine sunulan yönergelere uymaması, hareketleri doğru yapmaması durumunda sesli geri bildirimlerle uyarıldığını kaydetti.