20 Nisan 2024 Cumartesi / 12 Sevval 1445

Fako yöntemi ile katarakt ameliyatı

Katarakt, ilerleyen yaşlarda sıkça karşılaşılan ve önlenmesi mümkün olmayan bir hastalıktır.

18 Temmuz 2018 Çarşamba 07:00 - Güncelleme:
Fako yöntemi ile katarakt ameliyatı

Katarakt ameliyatı, gelişen teknoloji ve tedavi yöntemleri ile birlikte çok kısa sürede ağrı ve acı hissetmeden lokal anestezi altında yapılabiliyor. Ameliyat sonrası hastanın hastanede yatmasına da gerek yok. Hasta aynı gün taburcu olabilir. Kataraktı, göz bebeğinin arkasında yer alan ve görmeyi sağlayan göz merceğinin saydamlığını yitirerek matlaşması olarak tanımlayan Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Halil Bahçecioğlu, bu hastalığın tek tedavi yönteminin ameliyat olduğunu belirtiyor.

Katarakt Tedavisi

Katarakt ameliyatı her ne kadar kısa süreli bir operasyon olsa da en az kalp ve beyin ameliyatları kadar ciddiye alınmalıdır. Ameliyatın deneyimli ellerde yapılması oldukça önemlidir ve hekimin tüm dikkatini vermesi gereken milimetrik bir çalışma alanında yapılıyor olması da işlemi oldukça önemli kılar.

Katarakt ameliyatının yapılabilmesi için hastanın görme seviyesinin günlük aktivitelerini olumsuz yönde etkiliyor olması ve iki göz arasındaki görme farkının fazla olması gerekir. Hekim kontrolünde, lokal anestezi etkisinde uygulanan FAKO yöntemi, katarakt ameliyatının mikroskop altında yapılmasıdır. Halk arasında bu yöntem "lazer ile katarakt ameliyatı" adıyla bilinir.

FAKO Yöntemi ile Katarakt Ameliyatı Nasıl Uygulanıyor?

Uygulamaya geçmeden önce hastaya ayrıntılı şekilde göz muayenesi yapılır. Ardından ultrason ile göz merceğinin numarası belirlenir. FAKO yöntemi ile yapılan katarakt ameliyatında göz, bir damla yardımıyla uyuşturulur. Diğer yöntemlerden farklı olarak ses dalgalarının yardımıyla, kesifleşmiş mercek parçalara ayrılır ve parçalar vakumlanarak temizlenir. Temizlenen göze mercek yerleştirilir. Bu mercek tamamen şeffaftır ve akrilik adı verilen özel bir maddeden yapılmıştır. Çok dayanıklıdır ve şeffaflığı kaybolmaz. FAKO yönteminde göze sadece 2,5 mm'lik bir kesi atılır. Operasyonun ardından kesiye dikiş atılmasına gerek yoktur. Ameliyat sonrasında hastanın gözü kapatılır. Kullanması gereken ilaçlar reçete edilen hasta sonraki gün kontrol için çağrılır.

FAKO Yöntemiyle Katarakt Ameliyatı Sonrası İyileşme Süreci Nasıldır?

Ameliyatın hemen ardından görüşü bulanıklaşan hasta ertesi gün büyük ölçüde net görmeye başlar. Ancak hastanın görme seviyesinin maksimuma ulaşması için en az 1 aylık bir zaman dilimine ihtiyaç vardır. Bununla birlikte ameliyat sonrası bakım çok önemlidir. Gözü, enfeksiyon ve alerji riskine karşı korumak için hekim tarafından verilen ilaçlar düzenli olarak kullanılmalıdır. Ayrıca gözün su ile temasından da kaçınmak gereklidir.

Bazı durumlarda ameliyat başarılı geçse de görmede artış olmayabilir. Bunun sebebi çoğunlukla sarı nokta hastalığıdır. Sarı nokta hastalığının en kısa sürede tedavi edilmesi, katarakt ameliyatının etkinliği açısından çok önemlidir.