19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

Guatr kalp yetmezliğine yol açabilir!

Kalbinde sürekli çarpıntı hissedenleri uyaran uzmanlar, hipertiroidinin kalp kasını aşırı çalıştırarak kalp yetmezliğine yol açabildiğini söyledi.

27 Nisan 2017 Perşembe 07:00 - Güncelleme:
Guatr kalp yetmezliğine yol açabilir!
Uzmanlar kalp çarpıntısına dikkat çekti, “Zehirli guatr yani hipertiroidi kalp kasını aşırı çalıştırarak kalp yetmezliğine yol açabilir. Kalbinde sürekli çarpıntı diğer bilinen adı ile taşikardi hissedenler zaman geçirmeden bir endokrin ya da genel cerrahi uzmanına başvurmalı ve hipertiroidi olup olmadığını öğrenmelidir” dedi.
 
Hipertiroidinin, tiroid bezinin aşırı çalışması sonucunda kanda tiroid hormonlarının artması ile ortaya çıkan bir tablo olduğunu söyleyen uzmanlar belirtileri ve tedavisi hakkında şu bilgileri verdi:
 
“Çarpıntı, aşırı terleme, titreme, çabuk sinirlenme, kilo kaybı, gibi belirtilerle ortaya çıkar. Bazen gözlerde ileri doğru çıkma ve görme bozuklukları gelişebilmektedir. Bu belirtileri yaşayan kişilerin mutlaka bir hekim tarafından değerlendirilmesi gerekmektedir. Tanıya varmak için Tiroid bezinin ultrason ve sintigrafik değerlendirilmesi, kanda tiroid hormon düzeyleri ölçülmesi ve gerekirse iğne biopsileri yapılması gerekebilir. Tedavi edilmediği taktirde kalp yetmezliğine kadar gidebilen ağır tablolara neden olabilir. Günümüzde hipertiroidi tedavisi; ilaçla ve ilaca cevap alınamadığı durumlarda ameliyatla rahatlıkla yapılabilmektedir. Ameliyat edilemeyecek durumdaki hastalarda radyoizotopla tedavi denenebilir.”