20 Nisan 2024 Cumartesi / 12 Sevval 1445

Ispanak yemeğini pişirdiğiniz gün tüketin

Uzmanı, ıspanağın pişirildiği gün yenmesi uyarısında bulundu. Aksi takdirde buzdolabında bekletilen ıspanak yemeğinin içinde nitrit ve nitrat bileşenlerinin artacağını belirten Prof. Dr. Funda Elmacıoğlu, 'Bu bakteriyel olmayan toksit sindirim problemlerine yani baş dönmesi, ishal ve mide bulantısına yol açar' dedi.

DHA16 Aralık 2017 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
Ispanak yemeğini pişirdiğiniz gün tüketin
Pişmiş yemeklerin +4 derecede saklanması gerektiğini belirten uzman, "Bir yemeği iki öğünlük yaptıysanız, mutlaka yiyeceğiniz kadarını ayırın. Saklamanız gerekeni cam kapta buzdolabında +4 derecede saklayın. +4 derece bütün pişmiş yiyecekler için en ideal ısıdır. Üstüne çıktığınızda ısı artar, yemeklerde mikroorganizma gelişir. Mikroorganizma yemekte üreyince o yemek bozulur. Bozulan yemek birtakım mide bağırsak şikayetlerine sebep olur. Birkaç gün işinizden olursunuz, çocuklar okula gidemez. Yemekleri pişirdiğimiz zaman sağlığa yaralı hale getirmemiz lazım. Tersi durumda sağlığı bozucu hale gelir" dedi.
 
"ISPANAK YEMEĞİ GÜNLÜK TÜKETİLMELİ"
Lif kaynağı ıspanak için uyarılarda bulunan uzman, "Ispanak pişirilir ve o gün tüketilirse çok daha iyi olur. Lif kaynağı ıspanak taze taze pişirilip hemen tüketilirse yeşil renginden dolayı insan vücudunu kanser yapıcı zararlı etmenlerden korur, ama bekletilirse zararlı hale gelir. Çünkü uzun süre buzdolabı ısısında kalırsa nitrit ve nitrat bileşenleri artacağı için tüketilmemesi gerekir. Yemeği de atmamak için Ispanak yemeği günlük tüketilmeli" diye konuştu.
 
"NİTRAT BAKTERİYEL OLMAYAN SİNDİRİM PROBLEMİNE NEDEN OLUYOR"
Nitrat’ın, suda eriyen bir iyon olduğunu ve nitrojenin katılaşması sonucunda çevrede doğal olarak oluştuğunu aktaran uzman, "Kuru baklagiller ve sebzeler de bir miktar nitrat içermektedirler ki; bu topraktaki nitrat ve gübreleme sonucunda oluşmaktadır. Sularda da bir miktar nitrat bulunmaktadır. Nitrat ıspanağın bileşiminden nitrite dönüşerek, sindirim sisteminde azotlu bileşiklerle olan metabolik olaylar sonucunda nitrozaminleri oluşturmaktadır. Bu da organizmamıza bakteriyel olmayan toksit sindirim problemlerine yani mide bağırsak problemi yaratıp, baş dönmesi, ishal, mide bulantısına neden olabilir. Bu bilgi doğrultusunda ıspanağın, pişirildikten sonra çok fazla bekletilmeden tüketilmesi en doğru yaklaşımdır" dedi.
 
ISPANAK C VİTAMİNİ DEPOSU
Taze sebze ve meyvelerin et, süt, tahıl gibi temel besinlerden sağlanamayan C vitamini açısından zengin olduğunu söyleyen uzman, şöyle konuştu:
 
"Aynı zamanda bedenimizi sürekli tehdit altında tutan radyasyon ve zararlı kimyasallara karşı savunma sistemimizi oluşturan antioksidanların başlıca kaynağıdırlar. C ve E vitaminleri, karotenoidler, flavonoidler ve bitkilere özel koku ve aroma sağlayan kükürtlü bileşiklerdir ve kansere karşı koruyucu etkileri vardır. Yeşil sebzelerden olan ıspanakta klorofil, karotenoidler ve flavonoidlerin bazı türleri bulunur. Ispanak C, E ve bazı B vitaminleri, kalsiyum, magnezyum ve demir açısından zengindir."
 
Sebzeyi ’önce kavurup sonra saklayayım’ tutumundan sağlık açısından vazgeçmek gerektiğini de ifade eden uzman, "Çünkü kavurup buzdolabına koyulan yemek daha sonra tekrar çıkarıp pişirildiğinde besin değerleri en aza iniyor" dedi.